Информация

Д-р Николай Попов е специалист по акушерство, гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет. От 2009 г. е Ръководител "Ендоскопски сектор" към АГ отделение в МБАЛ "Вита".  Д-р Попов специализира лапароскопска хирургия в Германия и Франция, след това - стерилитет и ин витро оплождане, както и ендоскопска хирургия във Великобритания. Международният опит и ежедневната работа го превръщат в един от най-известните лапароскописти в България.

- С всяка изминала година броят на жените с различни гинекологични заболявания нараства. Колко често трябва да си правим профилактичен гинекологичен преглед?
Профилактиката е важна за ранната диагностика и по-ефективното лечение на редица болести. На профилактични гинекологични прегледи подлежат всички възрастови групи жени, водещи полов живот, поне веднъж годишно. Те трябва да включват клиничен преглед, ехографско изследване, цитонамазка, влагалищен секрет. При необходимост колпоскопия, хормонални изследвания и др. Разбира се, всички момичета и жени, които имат някакви оплаквания, независимо от възрастта си, трябва да посетят гинеколога.

- Какви видове кисти има и кои са причините за появата им?
От съществено значение за диагнозата и терапевтичното поведение при кистите са възрастта на пациентката, клиничните оплаквания, ехографският вид и стойностите на специфични лабораторни изследвания. В млада възраст се срещат пациентки с нередовен или липсващ менструален цикъл, окосмяване от мъжки тип, промени по кожата, характерен ехографски образ на яйчниците. Тези симптоми най-често са свързани с поликистоза на яйчниците. Друга разпространена разновидност са фоликуларните кисти, резултат на неслучила се овулация. Кистите на жълтото тяло са трети вид кисти, при които жълтото тяло, образувано след овулация, не претърпява обратно развитие. Дермоидните кисти се откриват случайно при профилактичен преглед, обикновено без съществени оплаквания. Те се развиват от ембрионални тъкани и поради по-високия си онкологичен потенциал трябва да бъдат оперирани. Все по-често се срещат и ендометриозните (шоколадови) кисти. В последните години ендометриозатае доминиращо заболяване, водещо до стерилитет и персистиращи болки, които не се повлияват от консервативно лечение. Всъщност овариалните тумори или както са по-известни – кистите – могат да бъдат още поне 10 вида.

- Може ли киста на яйчника да прерасне в рак?
Съществува такъв риск, особено при продължително „наблюдение” на кистите. Карциномът на яйчника обикновено засяга жени над 40 години, но за съжаление все по-често се среща и при по-млади жени. Съвременният стандарт е киста на яйчника да се наблюдава 3-4 месеца и ако не изчезне, да се интервенира.

- Кои са методите за лечение при киста?
Обикновено лечението е консервативно, с хормонални препарати, за срок от 3 месеца. Това не е приложимо при ендометриозните, дермоидните и кистите, съмнителни за злокачествено заболяване. Кистите над 3-4 см, които не се повлияват от хормоналното лечение, обаче трябва да бъдат отстранени оперативно. Съвременните медицински стандарти налагат лапароскопските операции. Те са доказано ефективни, с безболезнено следоперативно възстановяване и с минимален риск от усложнения, водещи до репродуктивни проблеми сред голяма част от младите жени.
Лапароскопската операция е златният стандарт и при ендометриоза. Ендометриозата предизвиква сраствания и в около 50% от случаите се стига до стерилитет.

- Защо да изберем лапароскопска (безкръвна), а не стандартната (отворена) хирургия?
Лапароскопските операции се извършват през няколко малки отвора на коремната стена със специални инструменти, като през един от тези отвори се вкарва оптика, свързана с камера, с помощта на която операторите следят хода на операцията в детайли на монитор. Предимствата са безспорни: кръвозагубата  и тъканната травма са минимални, възстановяването е бързо и е минимализиран рискът от възпалителни усложнения и постоперативни сраствания в коремната кухина - важен показател за запазване на фертилността.

- Кои са предимствата на хистероскопските операции?
Хистероскопията може да бъде както диагностичен, така и хирургичен лечебен метод, като достъпът при нея е през влагалището на жената. Освен най-щадящ, този подход е и най-информативен за заболявания или аномалии във вътрешността на матката (миомни възли, ендометриални полипи, сраствания, септуми и др.). Лесният достъп и възможността за преминаване от диагностична към хирургична дейност е голямо преимущество.

- Какви операции  чрез ендоскопски достъп извършвате в МБАЛ „Вита“?
В  МБАЛ "Вита" извършваме лапароскопски операции при стерилитет, ендометриоза, миома, кисти, както и лапароскопски хистеректомии. Диагностични и оперативни хистероскопии при стерилитет, ендометриални полипи, миомни възли, септуми и др. Разбира се, освен ендоскопските, болница „Вита” предлага и конвенционални методи за лечение на редица гинекологични заболявания.

Отделение в МБАЛ