Информация

Какво представлява процедурата?

Стомашният балон е нов вид процедура за отслабване, при която напълнен с физиологичен разтвор силиконов балон се поставя в стомаха. Балонът ограничава приема на храна, повишава чувството за ситост и води до отслабване.
 
Процедурата е подходяща при пациенти със затлъстяване, при които диетата и физическите упражнения не дават резултат.

Подобно на всички останали процедури за отслабване, стомашният балон изисква посвещаване на по-здравословен начин на живот. Трябва да направите постоянни промени в начина си на хранене и да спортувате редовно, ако искате да имате дългосрочен резултат.

 
Каква е целта на процедурата?

Поставянето на стомашен балон спомага за по-бързата и успешна загуба на телесно тегло. Това, от своя страна, понижава риска от развитието на придружаващи затлъстяването заболявания като:

  • Сърдечни заболявания и сърдечен удар
  • Високо кръвно налягане
  • Сънна апнея
  • Диабет тип 2
  • Други


Поставянето на стомашен балон, както и всички останали процедури за отслабване обикновено се извършват само след като вече сте претърпели неуспешен опит да свалите килограми чрез диета и спорт.

За кого е подходяща процедурата?

Процедурата е подходяща при пациенти:

  • С индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 40;
  • С желание за осъществяване на здравословни промени в начина си на живот, следейки медицински своето състояние;
  • Които не са претърпели предишни стомашни или езофагеални хирургични интервенции.


Поставянето на стомашен балон не е препоръчително при всеки пациент с наднормено тегло. Преценката за това дали процедурата е показана или не принадлежи на специалиста-хирург и то след извършени определен брой прегледи и изследвания.
 

Какви рискове крие процедурата?

Около 1/3 от пациентите се оплакват от болка и гадене непосредствено след поставянето на стомашния балон, които се третират с медикаменти и обикновено отшумяват до няколко дни.
 

Рядко настъпват сериозни усложнения след процедурата. Ако балонът изпуска въздух, има и риск да се придвижи през храносмилателната система. Това може да доведе до запушване, изискващо допълнителна интервенция. Други възможни усложнения включват язва или перфорация на стомаха, което може да наложи операция за отстраняване на дефекта.

 

Как да се подготвим за процедурата?

В зависимост от клиниката, която сте избрали за поставянето на стомашен балон, ще получите инструкции от екипа за това как точно да се подготвите за процедурата. При всички положения преди процедурата трябва да преминете определени медицински прегледи и изследвания.

 
Как протича самата процедура?

Поставянето на стомашен балон е нехирургична ендоскопска процедура. Използва се пълна анестезия. Балонът се поставя в стомаха през гърлото посредством тънка тръбичка. След това отново по същия начин се вкарва гъвкава тръбичка с камера (ендоскоп), чрез която се наблюдава положението на балона, докато той се изпълва с физиологичен разтвор .
 
Процедурата отнема около половин час, като няколко часа след това можете да се приберете у дома.

Какво се случва след процедурата?

След около 6 часа след процедурата можете да стартирате с приема на малки количества течност. Течната диета обикновено продължава до началото на втората седмица, когато можете да започнете да ядете меки храни. След около 3 седмици ще бъдете в състояние да се храните нормално.

Стомашният балон се поставя за около 6 месеца, след което бива отстранен отново по ендоскопски път. В този период, а и след това ще имате регулярни консултации с диетолог и психолог.

Какви резултати мога да очаквам?

Стомашният балон повишава чувството за ситост и Вие се храните по-малко. Балонът променя нивата на хормоните, които контролират апетита, и увеличава времето за изпразване на стомаха.
 
Така или иначе, броят на килограмите, които ще свалите, зависи до голяма степен и от Вашата готовност за промяна в начина Ви на живот.
 
Обичайно през 6-месечния период, в който балонът е в стомаха, пациентите губят около 10-15% от телесното си тегло. А в комбинация с цялостна терапия, включваща диета и физически упражнения, процентът се повишава.

Подобно на всички останали процедури за отслабване, поставянето на стомашен балон може да подобри и дори излекува някои заболявания и състояния, пряко свързани със затлъстяването:
 
Има ли случаи, в които процедурата се оказва неуспешна?

Възможно е да не свалите кой знае колко много килограми или пък бързо да възвърнете загубеното тегло, ако не следвате стриктно определен хранителен режим и ако не се движите достатъчно. Процедурата сама по себе си може да бъде много ефективна, но не е достатъчна, за да поддържате дългосрочна загуба на тегло. Изискват се усилия и ангажимент от страна на пациента в посока по-здравословен начин на живот.