Полезно

Ако не успявате да отслабнете с диети и спорт, може би стомашният балон е Вашето решение? –За поставянето му, за ефектите и за кого точно е подходяща тази процедура, разказва д-р Васил Койнарски – Началник на Отделение по гастроентерология в МБАЛ ВИТА

- Д-р Койнарски, какво представлява Стомашният балон?
Поставянето на Стомашен или Интрагастрален балон е един от методите за борба с наднормените килограми. С него се цели нормализиране на теглото на пациента. Стомашен балон се прилага при хора, които не успяват да отслабнат с диета, с физически упражнения или пък не желаят хирургична интервенция по някаква причина.  Напоследък това е една доста модерна процедура за отслабване, предпочитана в клиниките по света, прилагана и в Отделението по гастроентерология в МБАЛ ВИТА.  

Поставянето на интрагастрален балон е обратима и проста техника, която не налага хирургични интервенции, така че се счита за една от най-леките процедури при лечение на затлъстяването. Стомашният балон е направен от силикон или от полиуретанов материал. Той се поставя в стомаха през устата с помощта на ендоскоп, след което се напълва с физиологичен разтвор до обем 400 -700 мл според преценката на лекаря. Балонът ограничава количеството на приеманата храна, повишава чувството за ситост и така се стига до отслабване.

- За кои пациенти е подходяща тази процедура?
Интрагастралният балон в стомаха се прилага при хора, чийто индекс на телесна маса е над 30 kg / m2. Подходящ е в случаите, когато тези пациенти не са могли да се преборят с наднорменото си тегло, загубили са мотивация за продължаване на битката или пък са стигнали до идеята за помощ от медицината като единствен път към здравето.

Процедурата стомашен балон може да бъде особено полезна за хора с високо наднормено тегло, при които по някакви причини е рисковано да бъдат извършени бариатрични хирургични операции. Използването на балона за успешно намаляване на теглото преди операция на затлъстяване също помага за намаляване на рисковете, свързани с хирургичните процедури при такива пациенти.

Процедурата е подходяща за пациенти на възраст между 18 и 65 години, като от тях изключваме бременните и кърмещите жени, на които ние от Отделението по гастроентерология във ВИТА не препоръчваме поставянето на стомашен балон.

Перфектните кандидати за Стомашен балон са хора, които са:

  • С индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 40;
  • Със сериозно желание за здравословни промени в начина си на живот с помощта на медицината;
  • Които преди това не са претърпели стомашни или езофагеални хирургични намеси.


Въпреки това поставянето на стомашен балон не е панацея за всеки пациент с наднормено тегло. Преценката се прави от специалист и то след извършени прегледи и изследвания.

- Каква е целта на тази манипулация?
Поставянето на стомашен балон помага за по-бързата и успешна загуба на телесно тегло. Това, от своя страна, понижава риска от развитието на придружаващи затлъстяването заболявания като сърдечни увреждания, високо кръвно налягане, сънна апнея, диабет тип 2 и други.

Тази манипулация, както и всички останали процедури за отслабване, обикновено се извършват само след като вече сте претърпели неуспешен опит да свалите килограми чрез диета и спорт, а не само защото много силно желаете да свалите едни 10-20 килограма.

- Какви рискове крие процедурата?
Проучванията показват, че рядко се срещат сериозни усложнения. Около една трета от пациентите се оплакват от болка и гадене непосредствено след поставянето на стомашния балон. На тези хора веднага се предписват медикаменти и обикновено симптомите бързо отшумяват. Лесното поставяне и липсата на сериозни усложнения са основните предимства на метода интрагастрален балон.

- Как да се подготвим за процедурата, когато сме избрали да се подложим на нея?
Ако сте избрали МБАЛ ВИТА за поставянето на стомашен балон, ще получите инструкции от екипа ни за това, какво точно да направите преди процедурата. Важно е да отбележим, че не трябва да се приема храна през последните шест часа преди поставянето на балона. Манипулацията не се поема от Здравната каса.

Цената, която пациентът заплаща, е 2300 лева и в нея влиза:
•    преглед от гастроентеролог преди самата манипулация;
•    минимални лабораторни изследвания;
•    гастроскопия;
•    анестезия;
•    всички необходими консумативи.

- Как протича самата манипулация?
Поставянето на стомашен балон е нехирургична ендоскопска процедура, при нея няма разрез в тялото.  Пациентът е под пълна упойка, на манипулацията присъства и анестезиолог.

Преди балонът да се постави, ендоскопски се оглежда състоянието на стомаха, за откриване на евентуални язви и други проблеми на стомаха, като по този начин се проверява дали е подходящо поставянето на стомашния балон.

Балонът се поставя в стомаха през устата чрез гъвкав уред с камера (ендоскоп), с която се наблюдава положението на балона, докато той се изпълва с физиологичен разтвор със специално багрило.

Процедурата отнема около половин час, като няколко часа след това можете спокойно да се приберете у дома.

- Какво се случва след процедурата?
Около шест часа след поставянето на балона можете да приемате малки количества течност. Течната диета обикновено продължава до началото на втората седмица, когато можете да започнете да ядете меки храни. След около три седмици ще бъдете в състояние да се храните нормално.

Стомашният балон се поставя за период около шест месеца, след което се отстранява отново по ендоскопски път. През това време, а и след това, ако има нужда, може да ползвате услугите на  диетолог и психолог в нашата болница.

- Колко килограма се отслабва със стомашен балон?
Не мога да не отбележа, че броят на килограмите, които ще свалите, зависи до голяма степен и от вашата готовност за промяна в начина ви на живот, от дисциплината и от мотивираността ви.

Принципно пациентите губят около 10-15% от телесното си тегло след тази процедура. Обикновено това са 15-20 кг за шест месеца. През това време ще имате възможност да формирате хранителни навици, които да запазите и след премахването на балона по възможност -  завинаги. Този подход ще ви предпази от повторно напълняване и ще ви отвори вратите към един нов, по-здравословен живот.

Ако пък включите в процеса диета и физически упражнения, процентът на успеваемост се повишава доста повече.

Както и всички останали процедури за отслабване, стомашният балон може да подобри и дори да излекува някои заболявания, пряко свързани със затлъстяването. Това са сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, сънна апнея, диабет тип 2 и доста други.

- Има ли случаи, в които процедурата се оказва неуспешна?
Да, възможно е да не свалите кой знае колко много килограми или пък бързо да възвърнете отново загубеното тегло. Но всичко това зависи единствено и само от вас самите. Ако не следвате стриктно определен хранителен режим и ако не се движите достатъчно, резултатите ви няма да бъдат кой знае какви.  

Процедурата сама по себе си може да бъде много ефективна, но не е достатъчна, за да поддържате дългосрочна загуба на тегло. Изискват се усилия и ангажимент от страна на пациента в посоката на един по-различен начин на живот.

- А какви са противопоказанията за поставяне на интрагастрален балон?
Тази манипулация е противопоказана при всяко от следните физиологични или патологични състояния: възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт и в частност гастро-дуоденална язва, анамнеза за чревна обструкция, болест на Крон, варици на хранопровода или стомаха, големи усложнени хиатални хернии или малформации на хранопровода, операция на гастроинтестиналния тракт и в частност на стомаха, хранопровода, при психиатрични нарушения, алкохолна или наркозависимост, при бременност и кърмене, при нарушения в кръвосъсирването.

- Кога и как се премахва интрагастралният балон?
Отстраняването на балона става обикновено шест месеца след поставянето. Той трябва непременно да бъде отстранен, тъй като материалът, от който е направен, се разгражда от стомашните киселини.

Процедурата се извършва под  краткотрайна упойка, ендоскопски, с помощта на специални пинсети, с които се пробива балонът и се изсмуква физиологичният разтвор от вътрешността му. След това самият балон, който вече е с минимални размери, се изтегля през устата.

След отстраняване на стомашния балон е възможно да се постави друг балон два месеца по-късно, но често това не е необходимо, тъй като ако човекът води здравословен начин на живот, може да продължи да губи тегло, без да използва балона.

- Къде и как може да направим консултация за поставяне на балон?
Ние, гастроентеролозите от ВИТА, сме на разположение всеки делничен ден след записване през телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.