ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Анална фистула

Анотация:
Перианалната фистула е външен отвор на каналче, което е комуникация между ануса и кожата около ануса.

Описание:
Какво е анална фистула?
Перианалната фистула е външен отвор на каналче, което е комуникация между ануса и кожата около ануса. Тя е резултат от абсцес  (събиране на гной, цирей) около ануса, който се е отворил спонтанно или e инцизиран хирургично, но хирургът не е могъл да открие и отстрани комуникацията с отвора на възпалената анална жлеза. Възможни са следните три ситуации:
1. Фистулата спонтанно се самоизлекува и пациентът няма никакви оплаквания (много рядко).
2. Абсцесът се излекува, само за да се появи след време отново (в 30% от случаите).
3. Абсцесът се излекува, но фистулата остава и тя постоянно отделя гной, и е възможно да се образуват допълнителни фистули (в 60% от случаите).

Какви са симптомите?
Заболяването започва с подуване, болки  и зачервяване в аналната област. Образува се т. нар абсцес или цирей. Той бива отворен по спешност хирургически или без специализирано лечение се отваря спонтанно. Процесът хронифицира и довежда до фистула. Тя започва постоянно да отделя серозно-гноен или серозно-кървенист секрет. Ако фистулата остане отворена, обикновено е неболезнена. Възможно е, обаче, да се запуши и тогава се получава отново абсцес, който е силно болезнен.

Как се поставя диагноза?

При лекарския преглед обикновено се вижда кожният отвор на фистулата, който при натиск отделя кървенисто-гноен секрет. Често се налага извършване на цветна снимка, аноскопия и/или колоноскопия с фиброоптична техника, за да се установи състоянието на дебелото черво.

Какво е лечението?
Хроничните анални фистули изискват хирургично лечение. То се извършва след почистване на червата под спинална упойка.
Възстановителният период при неусложнени фистули е от 2 до 4 седмици.

Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах