ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Аноректален абсцес (Anorectal Abscess)

Анотация:
Аноректалният абсцес е събиране на гной около ануса. Смята се, че запушването на аналните жлези от фекалии или травмирането на тъкани води до инфектиране на жлезните канали и развитие на абсцес.

Описание:

Anorectal Abscess

Какво е аноректален абсцес?
Аноректалният абсцес е събиране на гной около ануса. Смята се, че запушването на аналните жлези от фекалии или травмирането на тъкани води до инфектиране на жлезните канали и развитие на абсцес. Причините най-често са запек, продължително пътуване, понижение на имунитета.
Абсцесът може да варира от едно просто възпаление до животозастрашаваща инфекция. Успешното лечение зависи от ранната диагноза и адекватното хирургично лечение.

 

Какви са оплакванията при анален абсцес?
Началният симптом на перианалния абсцес е остра болка в аналната област. Болката нараства постепенно, докато стане пулсираща, усилва се от ходене, сядане, напъване, кашляне. Може да се напипа болезнена подутина. Влошава се общото състояние. Повишава се температурата. Спонтанното пробиване на абсцеса може да доведе до изтичане на гной и зацапване на бельото.

 

Диагноза на анален абсцес
Външният оглед и изследване от специалист обичайно е достатъчен за диагнозата. В редки случаи може да няма външни изяви на заболяването, освен оплакванията от висока температура и неразположение. В трудни случаи се прилага ехография и пункция под ехографски контрол. Изследва се гнойта за доказване на бактерията-причинител.

 

Какво е лечението при анален абсцес?
Лечението се извършва по спешност в хирургическо отделение и се състои в отваряне и изчистване на събраната гной в абсцесната кухина. Прилагат се съвременни широкоспектърни антибиотици.

Възстановяването е в рамките на седмица.

 

 

 

 


Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах