На 19.04.2024 г. (петък) от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена ул. "Флора Кънева" при кръстовището с ул. "Филип Кутев" (до Болница ВИТА). Достъп с автомобил: вход по ул. "Борис Руменов" до ул. "Флора Кънева" и наляво до платения паркинг. Пешеходен достъп от метростанция "Витоша" или с довеждащ градски транспорт по бул. "Филип Кутев".

Информация

Рамото е сложна става, способна на най-голям обем движение в сравнение с всички останали стави в човешкото тяло. Тя е съставена от три кости: раменна кост (хумерус), лопатка (скапула) и ключица (клавикула).

Главата на раменната кост застава в ямката на лопатката. Тази ямка се нарича гленоид. Ставният хрущял, който представлява еластична тъкан, покрива повърхността на главата и гленоидната ямка. Той създава гладка повърхност с минимално триене, което помага на костите да се плъзгат лесно една спрямо друга.

Периферията на гленоидната ямка се състои от пръстен - влакнест хрущял, наречен лабрум. Лабрумът играе ключова роля за стабилността на раменната става, като важна функция за тази стабилност имат и сухожилията, обграждащи рамото.

Раменната става е обградена от ставна капсула, вътрешната повърхност на която представлява тънка мембрана, наречена синовиум (synovium). Този синовиум произвежда синовиалната течност, която смазва раменната става и помага за храненето на ставния хрущял.

Друга важна структура на раменната става е ротаторният маншон (rotator cuff), който се образува от четири сухожилия, които се залавят за и покриват главата на раменната кост. Ротаторният маншон стабилизира главата на раменната кост в гленоидната ямка и е основен вътрешен и външен ротатор.


Между ротаторния маншон и акромиона е разположена смазочна торбичка, наречена бурса. Тази бурса помага на сухожилията на ротаторния маншон да се плъзгат гладко, когато движите ръката си.


В какви случаи се препоръчва артроскопия на рамото?
Артроскопия на рамото се препоръчва, когато е налице болезнено състояние, което не се повлиява от консервативно лечение. Консервативното лечение включва почивка, физикална терапия и лекарства или инжекции, които могат да намалят възпалението. Възпалението е една от нормалните реакции на тялото при травма или заболяване. При наранена или болна раменна става възпалението може да доведе до подуване, болка и скованост.

Нараняванията, повтарящите се микро травми и свързаното с възрастта износване на ставата са отговорни за повечето проблеми при раменете. Артроскопията на рамото води до облекчаване на болезнените симптоми на много проблеми, които нанасят щети на сухожилията на ротаторния маншон, лабрума, ставния хрущял и други меки тъкани около ставата.

 

Обичайните артроскопски процедури включват:

  • Възстановяване на ротаторния маншон
  • Отстраняване на остеофитите (шипове)
  • Отстраняване или възстановяване на лабрума
  • Възстановяване на сухожилията
  • Отстраняване на възпалената тъкан или хрущял
  • Предотвратяване на повтарящото се изкълчване на рамото

 

По-рядко срещани процедури, като например освобождаването на нерв, лечението на фрактури, както и ексцизия на киста, могат да се извършат с помощта на артроскоп. Някои хирургически процедури, като например ендопротезиране, все още изискват отворена операция с по-големи разрези.

 

Подготовка за артроскопия на рамото:
Ако пушите, ще бъдете помолени да спрете, тъй като тютюнопушенето увеличава риска от получаване на инфекция, което може да забави възстановяването.


Операцията обикновено се извършва за един ден, което означава, че няма да се наложи да останете в болницата през нощта.

Операцията може да се извърши под обща анестезия, но може да се комбинира с местна упойка, за да се облекчи болката след операцията. Общата анестезия означава, че ще спите по време на операцията. Местната упойка напълно блокира болката в областта на рамото. Понякога цялата операция може да се извърши под местна упойка, което означава, че ще останете будни по време на операцията.

Обикновено за около шест часа преди процедурата не се консумират храна и напитки.

 
Хирургическа процедура:

Позициониране и подготовка
След като влезете в операционната зала, ще бъдете разположени така, че Вашият хирург да може лесно да коригира артроскопа, за да има ясен поглед във вътрешността на рамото. Двете най-обичайни позиции на пациента за артроскопска операция на рамото са:
Позиция „шезлонг” - полу-седнало положение.


Странична позиция - в това положение пациентът лежи на една страна на операционната маса.

След като сте позиционирани, хирургическият екип ще почисти кожата с антисептичен разтвор. Рамото и ръката ще бъдат увити в стерилни чаршафи и най-вероятно предната част на ръката ще бъде поставена в специално устройство, за да се гарантира, че ръката ще стои неподвижна.

Инжектира се течност в ставата, за да се раздуе ставната кухина. По този начин е по-лесно да се видят всички вътреставни структури през артроскопа. След това се прави малка пункция (с размера на илик) за артроскопа. През артроскопа минава течност, чиято функция е да запази образа ясен и да контролира кървенето. Изображенията от артроскопа се прожектират на монитор, показващ вътрешността на рамото и уврежданията.

След като проблемът е идентифициран, се вкарват други малки инструменти чрез отделни разрези. Използват се специализирани инструменти за дейности като рязане, захващане, шиене и т.н. В много случаи се използват специални импланти за закотвяне на сухожилията, ставната капсула и лабрума към костта.

 
Разрезите се затварят с шевове или стери-ленти и се превързват.

Повечето артроскопски процедури отнемат по-малко от час, но в някои случаи на по-тежки травми и необходими реконструкции могат да продължат и два часа.

 
Възможни усложнения:

В болшинството от случаи (над 95%) няма следоперативни усложнения. Но както при всяка операция, са възможни и потенциални проблеми като: инфекция, прекомерно кървене, тромбоза и увреждане на кръвоносни съдове и нерви. Най-често тези усложнения са леки, преходни и отзвучават за няколко дни.

 
Процес на възстановяване:
Въпреки че възстановяването след артроскопия често е по-бързо, отколкото след отворена операция, не е изключено да отнеме седмици, докато раменната става се възстанови напълно.


Можете да очаквате някаква болка и дискомфорт в продължение на поне една седмица след операцията. Ако сте имали по-сложна операция, обаче, може да отнеме няколко седмици, преди болката да отмине. Ледът ще помогне за облекчаването на болката и подуването. При необходимост ще Ви бъде предписано и болкоуспокояващо.

Макар и да не повлиява на лечението, лежането по гръб след операцията може да причини дискомфорт. За някои пациенти е по-удобно да спят в полулегнал стол или подпряни в леглото през първите дни след операцията.

Най-вероятно ще се нуждаете от мекотъканна превръзка или специален имобилайзер за протекция на рамото за известен период след операцията (15-30 дни).

 
Рехабилитация:
Рехабилитацията играе важна роля за връщането към ежедневните дейности. Тренировъчната програма ще ви помогне да си възвърнете силата и движението в рамото.
 
Ако сте имали по-сложна хирургична корекция, Вашият хирург може да препоръча посещение при физиотерапевт, който да контролира тренировъчната Ви програма.

Предимства на артроскопията на рамо:
Артроскопията е алтернатива на отворената операция, при която се отваря с разрез ставата. Резултатите от артроскопията се изразяват в по-малко болка и скованост, по-малко усложнения, по-кратък болничен престой (ако има такъв) и по-бързо възстановяване.

Артроскопията на рамо се извършва от 1970 г. насам. Тя прави диагностиката, лечението и възстановяването след операцията по-лесни и бързи от всякога. Всяка година се извършват подобрения в артроскопията на рамото, като непрестанно се разработват нови инструменти и техники.