Информация

Приблизително 3% от необрязаните мъже в цял свят са засегнати от баланит. Болестта може да се появи на различна възраст.

Какво представлява баланитът?
Баланитът е възпаление на главичката на половия член. Мъжките външни полови органи са в контакт с околната среда и относително лесно могат да се възпалят. Баланитите и баланопоститите са заболявания при мъжа, които условно се делят на остри и хронични, инфекциозни и неинфекциозни. Приблизително 3% от необрязаните мъже в цял свят са засегнати от баланит. Болестта може да се появи на различна възраст.

А поститът?
Поститът е възпаление на вътрешната част на кожата на препуциума (тънката еластична кожа, намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка). Възпалителният процес никога не е изолиран и затова говорим за баланопостит. Инфекциозните баланити са социален проблем с тенденция за хронифициране. Засягането на препуциума предразполага към възникване на мацерация. Мацерацията представлява състояние, което се характеризира с размекване на тъканите, поради продължително излагане на влага. При мацерация кожата изглежда набръчкана, мека, с променен цвят (бяла) и лесно уязвима за инфекции причинени от бактерии, вируси и гъбички.Така се удължава фазата на възстановяване дори при адекватно лечение. Инфекциозните баланити се наблюдават по-често при пациенти без циркумцизия (обрязване), както и при болни с диабет.

Какви са симптомите на баланита?
Добре е мъжете да посетят дерматолог при еритема (зачервяване), което е 100% симптом. При едем (оток), изтичане  на секрет, дизурия (болка и парене по време на уриниране). Доста по-рядко се среща кървене и улцерация (малък разязвен участък, ерозия). За да се постави диагноза е нужна консултация с пациента и преглед. Самите причинители на инфекцията могат да бъдат доказани микробиологично.

Какъв специалист да посетят мъжете? Дерматолог или уролог?
Баланопоститът следва да се лекува в екип.

Вие сте мъж, и дерматолог. Защо мъжете се притесняват от прегледа при дерматолог?
Според мен мъжете предпочитатат да се преглеждат от специалисти-мъже, а жените от жени.

Кои мъже са застрашени от заболяването?
Баланитът се среща по-често при пациенти без циркумцизия (обрязване),. Причините са по-трудната хигиена, по-слабата аерация, възможна е поява и в следствие на дразнене, причинено от смегма. Заболяването може да бъде много тежко при пациенти със захарен диабет.

Какви са рисковите фактори за баланопостит?
Предразполагаща роля има фимозата, която представлява стеснение на препуциума и невъзможност за придърпването му назад към основата на пениса. Съществена е и липсата на хигиена, травма от дрехи, плат, диабет, както и намалена съпротивителна сила на организма, каквато се наблюдава при имунокомпроментирани пациенти, болни от СПИН. в допълнение, пациентът може да развие алергичен контактен дерматит вследствие използване на различни медикаменти за лечение на баланита.

Какви стъпки включва лечението?
Лечението само по себе си започва след адекватна диагностика и включва лечение на причините, довели до състоянието.

Какви са опасностите, ако бременна жена има полов контакт с мъж с балнеопостит?
Инфектирането на бременната жена може да доведе до проблеми при износването на плода. Трябва да се има предвид и ограничения арсенал от медикаменти при бременни жени.

Какво включва профилактиката?
Профилактиката включва хигиена на високо ниво и използване на интими гелове.

 

Кабинет в ДКЦ

Отделение в МБАЛ

Актуално

Виж всички