ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Болест на Рейно

Анотация:
Болестта на Рейно е свързана с „локална асфиксия” на пръстите на двете ръце.

Описание:

Наблюдава се спазъм на микроциркулацията, която причинява исхемия на един или повече пръста на ръката.
Причините могат да бъдат многобройни – повишен симпатиков тонус, наличие в кръвта на криоглобулини или имунни комплекси, хормонални нарушения, повишена чувствителност на студ и много други.
Типичните съдови кризи се провокират от студ или емоционален стрес. Наблюдава се побледняване на пръстите или на крайните им фаланги, те стават леденостудени и се отделят с рязка граница от кръвоснабдените тъкани. Сетивната чувствителност на засегнатите пръсти силно намалява и те стават напълно безчувствени. Състоянието продължава няколко минути до час и обикновено се наблюдава ливидно оцветяване на пръстите или се развива реакция на хиперемия на исхемичните пръсти, които стават яркочервени, топли и болезнени. С отзвучаване на зачервяването нормалната сетивност и двигателната активност на засегнатите пръсти се възстановяват.
С напредване на заболяването описаните кризи зачестяват, появява се оток, пареща болка, а ливидното оцветяване персистира. Постепенно кожата атрофира (става тънка, лъскава и суха). Ноктите се деформират, стават чупливи, настъпват тежки промени по крайните фаланги, в най-тежките случаи може да се развие гангрена на пръстите.

Съдовата консултация е задължителна.

Лечението е медикаментозно и оперативно.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах