На 19.04.2024 г. (петък) от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена ул. "Флора Кънева" при кръстовището с ул. "Филип Кутев" (до Болница ВИТА). Съжаляваме за причиненото неудобство.

Информация

Какво е фурункул?
Цирей е инфекция на космения фоликул, причинена от гноеродни бактерии като S. aureus. Изглежда като твърдо, болезнено, зачервено възелче с централно разположен косъм. Появява се върху участъци от кожата, подложени на триене и усилено потоотделяне като вътрешните повърхности на бедрата и подмишниците, а също и по лицето, врата, гърба и седалищните части. Предразполагащи фактори за появата на фурункул са бръснене, скубане, затлъстяване, захарен диабет, употреба на кортикостероиди и локални антибиотици.

Какви са симптомите?
Започва с парене на кожата, леко зачервяване, впоследствие се развива удебеляване на кожата в дълбочина с повишена локална температура, дискомфорт, пареща болка, понякога втрисане, липса на апетит. Оформя се централна некротична зона - "жило".

Какво е лечението?
В началните стадии, преди да се е оформила централната некроза, лечението е консервативно - локално приложение на антибиотични и антисептични кремове. При адекватно лечение оплакванията изчезват за около 7 дни. При разпространяване на процеса и при неповлияване се стига до прием на антибиотици през устата.
При неуспех от терапията и развитие на централна некроза и гной се прилага хирургично лечение - отваряне на гнойника под локална упойка и промивка с антисептични разтвори. Важно в лечението и профилактиката срещу повторната поява е премахване на предразполагащите фактори.

 

Карбункул

Какво е карбункул?
Това е остро гнойно възпаление на няколко разположени един до друг космени фоликула. Най-често се появяват по врата, горната част на гърба и задната повърхност на бедрото. Дебелината на кожата в тези участъци води до разширяване на възпалителния процес и въвличане на съседни космени фоликули.

Какви са оплакванията?
Болезнен, зачервен, с повишена локална температура, втвърден участък на кожата с няколко подкожни хода. Често има втрисане и липса на апетит, нарушено общо състояние.
 
Какво е лечението?
В началните стадии лечението е консервативно. С развитието на инфилтрат и загнояване се правят разрези на кожата и подкожието под локална упойка, препоръчват се ежедневни превръзки. Включват се и системни антибиотици.

Инфектирана епидермална киста (атером)

Атеромът е подкожна бучка, мековата на консистенция, обикновено неболезнена и бавно нарастваща. При навлизане на инфекция в кистата, тя става болезнена, зачервена и пълна с гной.

Какви са оплакванията?
Започва с леко зачервяване, впоследствие се развива удебеляване на кожата в дълбочина с повишена локална температура, дискомфорт, пареща болка.

Какво е лечението?
Лечението е единствено оперативно с локална упойка се премахва кистата заедно с нейната капсула, за да се предотвратят повторни появи.     

Кабинет в ДКЦ