ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Дълбока венозна тромбоза

Анотация:
Дълбоката венозна тромбоза или флеботромбозата е заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система.

Описание:

Това предизвиква вторична възпалителна реакция, която постепенно обхваща тромба, венозната стена и околните тъкани.
Причините могат да бъдат травми, злокачествени заболявания, тежки и/или продължителни оперативни интервенции (неврохирургични, ортопедични, урологични и др.), тежки заболявания, които приковават болния на легло (сърдечна недостатъчност, инсулт и други), кръвни заболявания или отклонения в кръвосъсирването, напреднала възраст, при жените – употребата на контрацептивни медикаменти, бременност, раждане и аборт.
Основните симптоми на заболяването са свързани с болка, топъл оток на крайника с цианотична оцветка на кожата. Той е трудно подвижен, напрегнат, топъл. Отокът не спада след почивка. Наблюдава се тахикардия и субфебрилитет.
Тромбите в дълбоките вени не са здраво свързани със съдовата стена. Те могат да се откъснат от мястото си, да мигрират по посока на сърцето и да предизвикат белодробна тромбемболия.

При дълбоката венозна тромбоза чрез доплеровото изследване може категорично да се постави или отхвърли диагнозата, затова то е задължително.

Лечението е медикаментозно.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах