ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Заболявания на каротидните (сънните) артерии

Анотация:
Заболяванията на сънните артерии са пряко свързани с инсултите, които заемат трето място по заболеваемост сред населението.

Описание:

Атеросклерозата стои в основата на заболяванията на сънните артерии – отлагат се атеросклеротични плаки, които стесняват лумена на артериите и предизвикват стеснения и завихряне на кръвотока, което създава нарушения на мозъчното кръвообръщение. В резултат на това завихряне може да се откъснат атеросклеротични плаки, които да доведат до пълното запушване на мозъчните артерии.

Клиничната картина на заболяването преминава в три стадия:
 
1. Безсимптомен стадий – няма клинични симптоми на заболяването

2. Увреди на сънните артерии, причиняващи транзиторни исхемични атаки (ТИА).

Транзиторните исхемични атаки се характеризират с временен неврологичен дефицит, траещ по-малко от 24 часа и последващо пълно възстановяване. Клиничните симптоми включват временна загуба или замъгляване на зрението на едното око, силно временно главоболие, виене на свят, при отсъствие на друга причина (доказано високо кръвно налягане или нарушения на вестибуларния апарат).

3. Увреди на сънните артерии, причиняващи инсулт – най тежката форма

Всички пациенти с подобна симптоматика задължително трябва да извършат консултация със съдов хирург и да проведат доплерово изследване на сънните артерии, при което се търси стеснения (стенози) в областта на сънните артерии. Всички пациенти, прекарали инсулт, или такива с многократно повтарящи се инсулти също трябва да проведат консултация със съдов хирург.

Лечението на този вид заболявания е медикаментозно и оперативно.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах