ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Захарен диабет

Анотация:
Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, свързано с абсолютна или релативна липса на инсулин.

Описание:

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, свързано с абсолютна или релативна липса на инсулин. Инсулинът е хормон, който се продуцира от панкреаса и е ключ за пренасяне на кръвната захар в клетките, за да се произведе енергия. Липсата на инсулин води до повишение на захарта в кръвта.  Наблюдават се два основни типа:

- тип 1 - среща се в младата възраст и има автоимунна генеза.  Специфичните антитела унищожават клетките на панкреаса. Началото е остро. Проявява се с “големите” симптоми - често и обилно уриниране, жажда, повишен апетит и редукция на тегло. Протичането е лабилно с изразени хипергликемии, хипогликемии и тенденция към наличие на ацетон в урината. В хода на заболяването настъпват увреждания на малките кръвоносни съдове – най-важно е нарушението на съдовете в ретината или бъбреците. Засягат се и големи кръвоносни съдове с ранно настъпване на атеросклероза.

- тип 2 - обикновено се  явява след 40-годишна възраст. Има генетични фактори за развитието му. Най-силен предразполагащ фактор е затлъстяването. Началото е бавно и постепенно.  Апетитът е повишен. Диабетът може да се диагностицира по повод трудно заздравяващи рани, кожни инфекции, сърбежи по кожата и гениталиите. Установява се повишено артериално налягане и увеличение на мазнините в кръвта. Рано настъпват увреждания на големите кръвоносни съдове с развитие на атеросклероза и настъпващи усложнения - миокарден инфаркт, мозъчен инсулт.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах