Информация

Класификация:

Според етиопатогенезата:

Вродена херния (на латински: hernia congenita) — появява се по време на вътреутробното развитие и се изявява след раждане. Най-честите вродени хернии при кърмачета са индиректната ингвинална херния и пъпната херния.

Придобита херния (на латински: hernia aquisita) - възникват през различни периоди от живота на човека.

 

Според локализацията:

- Диафрагмална

- Постеро-латерална (лумбо-костална) на Бохдалек

- Парастернална на Моргани

- Хиатална

- Аксиална

- Параезофагеална

- Плъзгаща

- Ингвинална

- Индиректна

- Директна

- Феморална

- Пъпна

- Околопъпна

- Шпигелова

- Следоперативна

- Мускулна

- Дискова

 

Според наличието на херниален сак:

- Истински — имат херниален сак

- Лъжливи — нямат херниален сак

 

Съществуват различни клинични класификации на ингвиналните и феморалните хернии.

Една от най-разпространените е тази на Nyhus, според която херниите в ингвиналната област се класифицират в четири типа:

Тип 1 Индиректна херния без разширяване на херниалния пръстен.

Тип 2 Индиректна херния с разширяване на херниалния пръстен и запазена задна стена на ингвиналния канал.

Тип 3 Хернии с дефект в задната стена на ингвиналния канал.

Тип 3a Директна херния с дефект на задната стена.

Тип 3b Индиректна херния с дефект на задната стена. Плъзгаща херния.

Тип 3c Феморална (бедрена) херния.

Тип 4 Рецидивираща херния.

Тип 4a Директна.

Тип 4b Индиректна.

Тип 4c Феморална.

Тип 4d Комбинирана.


Хернията е едно от най-загадъчните заболявания с много странна патология.


Всъщност как се появява хернията?

Странно, разбира се - изведнъж един вътрешен орган се оказва непосредствено под кожата. Подобно поведение на собственото тяло често е необяснимо. И не е проблем, на който да се махне с ръка - откъдето дошло, там ще отиде. Заболяването иска сериозно отношение - пълни изследвания и ако се налага - оперативно лечение.

 

Къде се появява хернията?

Появява се на гръбначния стълб (дискова херния), на диафрагмата (диафрагмална, хиатална херния), на  коремната стена или в отвори на коремната кухина. Често срещано явление е пъпната херния по местата, където е имало предишна травма или следи от предишна операция.


Могат ли травмите да бъдат причина за проблема?

Много рядко. Основната причина винаги е в съединителната тъкан. Тя се разширява или се къса под напора на вътрешните органи. Под въздействието на вътрешното налягане органите започват да си “пробиват” път и често излизат непосредствено под кожата.

Херния може да се появи в резултат на вроден дефект, а причината за пъпната най-често е затлъстяването, а в някои случаи и бременността. В тези случаи е достатъчно само едно рязко движение, като вдигане на чанта например, за да се появи херния. А тази, която се появява на гръбначния стълб, почти сто процента е следствие от травма.


Може ли да изчезне?

Не, не може! Друг е въпросът, че в ранния си стадий тя може да остане незабележима, да не досажда и да остане така години наред. При такива случаи, обаче, винаги има опасност от усложнения. Лечението в този етап може да е само радикално.

 
Помага ли лечебната физкулура?

Консервативното лечение може да помогне само при херния на гръбначния стълб. Има специални двигателни и физиотерапевтични методи, предназначени за изменение на напрежението в мускулите на гръбначния стълб и за намаляване натоварването на прешлените. Това се прави за отстраняване на следствието, а не на причините, които провокират развитието на хернията.

 
Ако не се лекува, ще даде ли усложнения?

Често хернията не напомня за себе си години наред, но рискът да се прояви в най-тежката си форма винаги съществува. Достатъчно е да се направи една грешна стъпка (тежка физическа работа, вдигане на тежести) и хернията ще се появи.

 
Тежка ли е операцията на това заболяване?

Не е чак толкова тежка, че човек да се старае с всички сили и средства да я отложи, колкото се може повече. По този въпрос може да се произнесе само лекар, защото в даден момент може да се окаже, че не е необходимо да се ляга на операционната маса. Всичко зависи от състоянието на хернията.

Класическата операция е срязване на кожата в областта на хернията, премахването на проблемната торбичка и укрепване на слабото място чрез зашиване на тъканите. В днешно време хирурзите са преминали към това укрепване с пластични материали, което помага да се намали значително опасността от рецидиви.

Традиционната операция на херния продължава от 30 до 60 минути. След това се налага престояване в стационара около 3-4 дни, а възстановителният период продължава около два месеца.

Днес операцията по отстраняването на хернията може да се направи и по много по-безболезнен метод - лапароскопията. След такава операция пациентът може да излезе от болницата след един ден, а възстановяването е в рамките на 5-7 дни.

Вижте повече в сайта на Вита Херния Център.

ВИТА Херния център

Актуално

Виж всички