ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Исхемична болест на сърцето

Анотация:
Това е едно от най-честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород. Най-честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърдечния мускул е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето.Описание:

Рисковите фактори за възникване и развитие на това заболяване са повишеното артериално налягане, затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест. Определена роля има и наследствената обремененост.

Болката зад гръдната кост с разпространение понякога към шията и лявата ръка е характерна за различните форми на Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ - стабилна и нестабилна стенокардия, известни като "гръдна жаба" и най-тежката - инфаркт. Болката може да се появи в покой, при физическо усилие или емоционални напрежения, понякога след ставане от сън или след нахранване, както и да се провокира от студ. Тя е различна по сила и продължителност.

При съмнение за такава криза е важно пациентът да остане в легнало или седнало положение, да сложи, ако има, таблетка Нитроглицерин под езика и ако болката не отзвучи, да се потърси незабавно лекарска помощ. В тези случаи е необходимо да бъде направена електрокардиограма, за да се прецени състоянието на сърцето и необходимостта от допълнителни изследвания и съответно лечение. При някои пациенти, най-често със стабилна стенокардия или при пациенти с тиха исхемия, които нямат болка, за точната диагноза и правилно лечение е необходимо да бъдат направени електрокардиограма при физическо натоварване /стрес-тест или така наречената велоергометрия/, ехокардиография и някои специализирани лабораторни изследвания.

Своевременното лечение на високото кръвно налягане, повишението на холестерола в кръвта, захарната болест и затлъстяването снижават риска от появата и развитието на това заболяване и неговите усложнения.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

6855
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах