Информация

Къде се намира ректумът?

Ректумът се определя като последните 16 см на дебелото черво, като се започне от ануса. Той е разположен изцяло в малкия таз и се свързва със сигмовидното дебело черво. Той следва кривината на долната част на гръбнака и влиза частично в коремната кухина и частично в ретро перитонеума, който се намира извън коремната кухина. При мъжете съществува тясна връзка между ректума, простатата и семенните мехурчета. При жените ректумът се намира зад вагината и матката. Локализацията на ректума влияе върху процеса на образуването на тумор и е от голямо значение за избора на подходящо лечение.

Функции на ректума

Като последна част на дебелото черво, ректумът заема изключително важно значение. Докато другите части на дебелото черво имат за цел извличането на течности от фекалиите в организма, ректумът функционира като басейн, в който се събират фекалиите и по-късно биват отделени. Този процес е от ключово значение за нашето ежедневие.

В допълнение към това ректумът играе важна роля в механизма на дефекация. Дефекацията е сложна процедура и зависи от множество фактори. Такива са анатомичните особености на тазовите мускули, сфинктера, както и целостта на ректума. Ако състоянието на което и да е от тях е нарушено, това ще повлияе отрицателно на дефекацията.

Злокачествен тумор на ректума

Медицината като цяло прави разграничение между първични и вторични тумори.

Първичният злокачествен тумор на ректума се развива в ректума и е способен да проникне в чревната стена и да образува метастази. Тези метастази могат да бъдат пренесени чрез лимфната система или чрез кръвния поток в черния дроб и впоследствие в белите дробове.

Аденокарциноидът, от своя страна, е най-често срещаният злокачествен тумор на ректума. Формата на тумора може да варира в червата. Ранните симптоми могат да варират, в зависимост от проявлението на тумора, а причината за произхода му все още е неизвестна.

Съществува дискусия дали генетични или хранителни фактори, като например високото съдържание на мазнини, може да бъде причината. Въпреки това, съществуват и други рискови фактори, които допринасят за появата на рак на ректума. Това може да включва специфични предхождащи заболявания на червата като улцерозен колит, болест на Крон и полипоза. Последното се счита за предраково състояние поради множеството израстъци на чревната лигавица (полипи), които след известно време се превръщат в злокачествено образувание. Също така фамилната анамнеза за злокачествени чревни тумори в едно семейство повишава вероятността от появата на такъв тумор.

Как се разпознава карциномът на ректума?

За съжаление първите симптоми на тумора са хетерогенни. Ако чревният лумен е изместен от тумор, това може да доведе до нередовно изхождане, редуване на диария със запек или колики и газове. Някои тумори могат да кървят често, което ще доведе до анемия. Ако има наличие на кръв след изхождане или в изпражненията, човек трябва незабавно да се консултира с лекар за повече яснота. Лекарят ще прецени дали става въпрос за хемороиди или има други сериозни причини. Този тип тумор може да доведе до загуба на тегло и влошаване на физическото здраве. В някои случаи може да се стигне до запушване на червата (Илеус).

Диагностични възможности

Различни стомашно-чревни заболявания могат да причинят споменатите по-горе оплаквания. Ето защо е важно да се отговори на въпроси като: От кога чувствате болка в корема и забелязвате промяна в изпражненията? Има ли някаква връзка между оплакванията и храносмилането? Забелязвате ли загуба на тегло или влошено физическо здраве? Някой в семейството страда ли от специфични чревни болести или рак на дебелото черво?

След изясняването на тези въпроси лекарят ще изследва стомаха за голямо количество газове, тумор и други болести като коремна херния. Тъй като по-голямата част от злокачествените тумори се намират в ректума, е важно да се направи дигитално изследване. Ректалното туширане помага да се провери функцията на сфинктера и състоянието на простатата при мъжете. След това пациентът ще мине през лабораторни изследвания, за да се види дали има анемия или повишени туморни маркери. Ако съмнението за рак се потвърди, пациентът трябва да се подложи на колоноскопия, за да може лекарят да вземе проби от лигавицата.

Освен това пациентът ще бъде подложен на ултразвуково изследване на корема, за да се оцени състоянието на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и бъбреците. В зависимост от размера на тумора, както и други придружаващи заболявания, могат да се наложат и други изследвания, като компютърна томография, магнитен резонанс, ендосонография на ректума (точното местоположение на тумора е от голямо значение за планирането на операцията), ЕКГ и др.

Как се лекува карциномът на ректума?

Ако диагнозата рак на ректума се потвърди, единственият вариант е хирургична намеса. Въпреки това, тази операция се различава от другите операции на тумор на дебелото черво. В зависимост от размера на тумора лечението е разделено на три компонента - лъчелечение преди операцията би било полезно в допълнение към химиотерапията. Известно е, че с помощта на тези терапии се намалява размерът на тумора, а потенциалните туморни клетки могат да бъдат третирани в лимфните възли. След приключване на тази комбинирана терапия се пристъпва към операция.

Преди операцията се прочистват червата, за да се избегнат инфекции чрез микроби при отстраняването и свързването на отделните части. Поради тази причина всеки пациент получава антибиотици преди и след операцията. Целта на операцията е да се премахне туморът и съответните лимфни възли, и след това да се реинтегрират чревните отдели. Достъпът до коремната кухина се осъществява чрез срединен коремен разрез или лапароскопски.

Предварителните изследвания дават яснота в коя част на червото се намира туморът. Това е от голямо значение за планирането на такава операция. Трябва да се вземе в предвид и разстоянието между тумора и ануса при съединяването на червата. При злокачествените тумори се отстраняват и прилежащите лимфни възли заедно с целия лимфен дренаж. Тази стъпка е много важна. Химиотерапията след операция може да се окаже фатална, ако лимфните възли са засегнати от тумора. Впоследствие ректумът се мобилизира.

Ректумът е заобиколен от мастна тъкан, където са разположени съдове и лимфни възли. Мастната тъкан старателно се отстранява, за да се елиминират евентуални метастази. Този модерен хирургичен метод (тотална мезоректална ексцизия) е въведен от проф. Bill Heald през 1985 г. Частта на червата с тумора се отстранява заедно с прилежащите мастна тъкан, съдовете и лимфните възли. Близо до мястото, откъдето трябва да се отстрани част от ректума, са разположени нерви, които са от значение за мъжката потентност. Благодарение на тази техника, те могат да бъдат запазени в почти всички случаи. Следващата стъпка е да се възстанови целостта на червата. Възможни са анастомози на червата, дори на разстояние само от няколко сантиметра от ануса. Накрая се оглежда за кървене, поставя се дренаж и се затваря коремната стена слой по слой.

Друга мярка, която често не може да бъде избегната в хирургията на дебелото черво, е извеждането на противоестествен анус, което може да доведе до силен психически стрес за пациента. Изкуственият анус има за цел да извежда газовете и изпражненията от участък на дебелото черво през коремната стена навън в торбичка. Стомата на тънкото или дебелото черво може да бъде поставена временно с намерението да се възстанови целостта на дебелото черво след няколко месеца, или като постоянна мярка.

Причините за поставянето на стома могат да бъдат различни:
1. Нарушена чревна проходимост поради тумор, който не може да бъде отстранен;
2. Туморът е разположен много близо до сфинктера. В този случай сфинктерът трябва да бъде отстранен;
3. За да се защити анастомозата.

Ако хирургът трябва да постави стома, трябва да се подготви достатъчно голям отвор в коремната стена на подходящо място. Отворът на дебелото черво лежи в коремната стена и е прикрепен към специален плик. Много пациенти се чувстват силно обезпокоени от поставянето на стома. Обикновено се чувстват социално изолирани и се срамуват от това. В този случай помагат груповите терапии и консултациите със специалисти, които да дадат съвети относно ежедневните дейности.

По-различно се процедира при малки стенозиращи тумори на ректума. Тези тумори могат да бъдат отстранени чрез транс-анална ендоскопска микрохирургия. За целта се използва специален ректоскоп, който изрязва карцинома през ануса. По този начин пациентът не се подлага на операция, която включва коремен разрез.

Какво се случва след операцията?

По правило пациентите остават под наблюдение за 1-2 дни след операцията. Там те получават антибиотици, балансирана инфузионна терапия, както и достатъчно болкоуспокояващи. Най-важните кръвни параметри се контролират, както е необходимо. Поради чревната анастомоза, пациентът не може да се храни и приема течности в следващите няколко дни, за да се избегне изтичане в областта или усложнение, което е много трудно да се излекува. След това на пациента е позволено да пие по малко, за да могат червата да възобновят своята дейност. Това може да бъде доста болезнен момент за пациента, защото червата ще са отчасти възпалени и тяхната дейност често е придружена от колики. Постепенно процесът на естествено хранене стартира отново, като се започва със супи и пюрирана храна.

Тъканта, която е взета по време на операцията, се изпраща за хистологично изследване. В зависимост от размера и естеството на отстранения тумор, следоперативните грижи са различни. През определен период от време се следят туморните маркери, като е възможно да се извършат ултразвук, скенер на корема и ентероскопия. Това се прави, за да се потвърди или отхвърли наличието на метастази или нов тумор.

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ