ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Лазерно разбиване на камъни в бъбреците и пикочните пътища

Анотация:
04.02.2016 г.

Описание:

 

Въпреки високата ефективност на ЕКЛТ, с развитието си съвременната медицина вече предлага и алтернативни безкръвни методи за разбиване на конкременти, които не биха могли да бъдат третирани чрез литотрипсия. Сред тези методи е лазерното разбиване на камъни в бъбреците и уретерите.

 

Стремежът на екипа на Болница “Вита” е да предлагаме на своите пациенти най-новото от съвременната урология. Отделението по Урология е оборудвано с последно поколение лазер за разбиване на камъни - Sphinx jr. на немската фирма LISA Laser, а водещият уролог в болницата д-р Василев е утвърден експерт в областта и е специалист с дългогодишен опит в лазерното разбиване на камъни.

 

Освен за лазерна литотрипсия, Sphinx jr. лазерът може да се използва и за Перкутанната нефролитотомия (PCNL), операции на тумори на пикочния мехур и лечение на други урологични заболявания. Предимството на Sphinx jr. лазера пред останалите неспециализирани лазери за разбиване на камъни е, че проникването и работата в уретера са много по-прецизни, което максимално запазва тъканите от увреждане.

 

Какво представлява лазерното разбиване на камъни?

Лазерното разбиване на камъни в бъбреците и уретерите е инвазивен метод за отстраняване на конкременти. В зависимост от конкретния случай интервенцията се извършва със спинална, краткотрайна венозна или обща анестезия. Със специални уреди, наричани уретероскопи, се прониква в засегнатия орган през естествените отвори на тялото (уретера). След това лазерният лъч се насочва към конкремента, като го разбива на малки парченца.

 

Предимства на метода

  • Висока успеваемост – методът е ефективен в 90-95% от случаите, без значение от състава на камъните
  • Минимален риск от усложнения
  • Минимален болничен престой (1 ден)
  • Подходящ за пациенти с най-твърди камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур

Какво да очаквам след операцията?

Обичайно болничният престой след процедурата е 1 ден, като можете да се върнете към ежедневните си активности след 1-2 дни. В редки случаи е възможно да се наложи поставянето на специален стент в уретера за период от около 30 дни. Не е изключено да усещате известен дискомфорт, включително парене при уриниране, но тези оплаквания отминават бързо.
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах