ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Намален слух

Анотация:
Намаленият слух е сериозен проблем за всяка възраст. От раждането до дълбока старост слуховите способности определят до голяма степен възможностите за социална реализация на всеки от нас. Причините, водещи до намаление или загуба на слуха, са много, но могат да се разделят на няколко основни:

Описание:

· вродени

· придобити:

- възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

- съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.

- травми в областта на главата;

- туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

- работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.

- звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация със специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типът на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха. При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв) степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то, т. е. ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възвръщане на слуха. При забавяне от няколко дни, при самолечение остава трайна слухова загуба.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7175
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах