ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Остър синузит

Анотация:
Синузитът представлява възпалителен процес на околоносните кухини, развиващ се по-често като усложнение при инфекции на горните дихателни пътища и по-рядко първично. Характерните симптоми са главоболие, отпадналост, лесна умора, по-често субфебрилна температура.

Описание:

Главоболието при синузита е ежедневно, упорито, в областта на засегнатите синуси:

- челно - при фронтален синузит - в областта под очите

- при максиларен синузит

- тилно - при засягане на сфеноидалните синуси

- в областта на вътрешния очен ъгъл (по-често при деца) - при етмоидален синузит.

Може да обхваща и повече от една област в зависимост от разпространението на възпалителния процес. Придружено е с тежест при навеждане на главата, носът е запушен, секретите са гъсти, трудноотделящи се, обикновено гнойни или гнойно-кръвенисти. Стичат се назад към гърлото, предизвиквайки неприятно дразнене. Може да се появи оток и зачервяване в засегнатите области.

След преглед, по преценка, се прави бактериологично изследване на носния секрет, рентгенова снимка, които спомагат за правилната диагноза и лечение. Антибиотикът е средство на избор при синузит. В достатъчна доза и приеман достатъчно време, осигурява пълно излекуване. Обикновено лечението продължава десетина дни. Съчетава се с физиотерапевтични процедури, обезболяващи, антиконгестанти, общоукрепващи средства. При задържане на гной в синуса (максиларен) се прави пункция с локално въвеждане на антибиотик.

При неправилно лечение (самолечение) настъпва хронифициране на процеса с периодични обостряния, като понякога се прибягва до оперативно лечение.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах