ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Панарициум

Анотация:
Какво е панарициум?
Гнойно възпаление на тъканите на крайната част или на целия пръст.

Описание:

Панарициум

Какво е панарициум?
Гнойно възпаление на тъканите на крайната част или на целия пръст. Причинява се от травма или чуждо тяло в пръста, който се инфектира от гноеродни бактерии. Според вида на засегнатите тъкани се различават кожен, поднокътен, околонокътен, сухожилен, ставен, костен панарициум.

Какви са оплакванията?
Оплакванията са от постепенно развитие на болка и затопляне в засегнатия пръст. За няколко дни болката може да стане постоянна, силна и пулсираща. При кожния панарициум е налице само малко гнойно мехурче, при поднокътния болката е постоянна и пулсираща, съпроводена с повишена температура, ограничение на подвижността, оток и зачервяване на пръста.

Диагноза
Тя се поставя след преглед от специалист.
В началните стадии на заболяването прегледът не винаги е показателен, тъй като фиброзните прегради в пръста ограничават разпространението на гнойния процес. С развитието на процеса се появява подуване и зачервяване обикновено на целия пръст. Той става изключително болезнен. Намаляването на болезнеността може да е показател за некроза и дегенерация на нервите на пръста.
При дълбок панарициум се прави рентгенография на пръста за изключване на развитие на остеомиелит.

Какво е лечението?
В началото на заболяването, първите 2-3 дни, се правят бани с антисептични разтвори като спирт и калиев перманганат, антибиотична терапия. В по-късните стадии, след 3-ия ден, се стига до хирургично лечение - отваряне на гнойника след локално обезболяване. След това се правят ежедневни превръзки с дренаж. Назначава се и системен прием на антибиотици.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

6855
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах