ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Пиларни кисти в сакро-коцигеалната област (дермоидни кисти)

Анотация:
Това е заболяване при млади хора. По-често срещано е при мъже във възрастта между 16 и 25 години. Представлява кухинно образувание, намиращо се по срединната линия, непосредствено над аналното отвeрстие, покрито с епител и най-често е изпълнено с косми. Смята се, че причината е рудиментарен остатък от опашката, която при животните се намира на това място.Описание:
При неусложнено заболяване липсват съществени оплаквания, но при инфектирането на кистата и съдържимото се развива гноен възпалителен процес, който постепенно обхваща и съседни здрави тъкани. Инфектирането може да се предизвика от травма в тази област (шофиране, езда, колоездене и др.) 

Пациентът се оплаква от постепенно нарастващи болки с пулсиращ характер, зачервяване на мястото, повишение на телесната температура. При нелекуване гнойникът се отваря спонтанно и се евакуира част от гнойната колекция. Временно се облекчава състоянието, но кистата остава и следва нова инфекция, с ново ангажиране на съседни здрави тъкани и така процесът се повтаря многократно с образуване на множество кухини и фистули. Налице е хроничен възпалителен процес, който застрашава с увреждане и на жизнено важни органи и системи на организма.Лечението на това често срещано заболяване е само оперативно. То е значително по-лесно и успешно, преди да се е появила инфекцията и усложненията. Тогава под местна анестезия се отстранява кистата. В случаите на усложнение, а то най-често е абсцес, се налага по спешност кухината да се отвори и да се изчисти гнойта, да се осигури възможност на организма и тъканите да преодолеят инфекцията, след което на втори етап да се отстрани кистата.  
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах