Информация

Pilonidal Disease

Пилонидална болест (пиларна киста)

Терминът "пилонидална" киста идва от латинските думи pilus (косъм) и nidus (гнездо), което обозначава хроничната подкожна инфекция и реакцията на организма към собствените си косми, когато са вгнездени в кожата. Причините за появата на болестта не са известни, но се предполага, че хроничното дразнене и инфекция на космения фоликул са решаващи за проявата на оплакванията. Пилонидалната болест се среща най-често при мъже между пубертета и 40 години, при хора с наднормено тегло, при по-окосмени хора.

Какви са оплакванията при киста?
Пилонидалната болест има три основни прояви:
1. Почти всички пациенти преминават през етап на формиране на остро възпаление - абсцес или цирей.
2. След спонтанното или хирургично отваряне на абсцеса, се формира пилонидален синусов ход.
3. Ако кистата се самоизлекува, то след време може всичко отново да се повтори. Това води до хронифициране на заболяването и при дългогодишно развитие се получават огромни възпаления.

Диагноза при киста
При лекарския преглед се установяват няколко дупчици на кожата в основата на седалището. Тези дупки са изходните отвърстия на кистата. Често от тях изтича кървениста течност, която зацапва дрехите. Ако се е развил абсцес (цирей), то тази зона е силно болезнена, зачервена и може да има изтичане на гной от синусните отвърстия.

Какво е лечението на кистата?
Лечението зависи от стадия на заболяването. Основно то е хирургично.
Ако има абсцес, то е необходимо отварянето и дренирането му по спешност, за да не се развие отравяне на кръвта. Впоследствие след отзвучаване на оплакванията се пристъпва към планово премахване на кистата. При развитие на пилонидален синусов тракт лечението е планова операция, с която се отстранява кистата изцяло.