ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Профилактика на рака на маточната шийка

Анотация:


Описание:

Това се осъществява чрез съвременните диагностични методи /цитодиагностика, колпоскопия, прицелна биопсия/ и съвместната работа на гинеколози, цитолози и хистолози.

Ракът на маточната шийка е едно от най-честите злокачествени заболявания у жените и е водеща онкологична причина за тяхната смъртност. Всяка година у нас заболяват повече от 700 жени и умират повече от 200 на възраст между 30 и 50 г. Рискови групи са жените с ранен сексуален живот; жени, които често сменят сексуалните си партньори; жени със сексуално-трансмисивни заболявания, като особено опасна е инфекцията с HPV - ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМА ВИРУСИ.

Благоприятното при този вид рак е това, че никога не възниква върху здрава тъкан, а започва развитието си постепенно, като се предшества от редица стадии - така наречените преканцерози /известни сред жените като "Ранички"/. С диагностициране и лекуване на преканцерозите се прекъсва звеното за развитие на рака на маточната шийка, т.е. 100% профилактика на канцерогенезата.

Преканцерозните изменения протичат безсимптомно, без оплаквания. При рака също няма ранни симптоми. Първите симптоми, като контактни кръвотечения, са вече късни симптоми. Болките и уросепсис се появяват при напреднал стадий на злокачествения процес.

Диагностицирането на предраковите изменения и тяхното лечение е бързо, безболезнено и финансово достъпно. В Акушеро-гинекологичния кабинет на ДКЦ "Вита" се работи по опортюнистичния скрининг: всеки гинекологичен преглед същевременно е и онкопрофилактичен, което означава, че на всяка жена, независимо от повода на посещението при гинеколог, се взима профилактично цитонамазка. Оптималният период за профилактични цитонамазки е 6-12 месеца.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах