Информация

Какво представлява Тиреоидитът на Хашимото?
Тиреоидитът на Хашимото е едно от най-честите ендокринни заболявания. По своята патогенеза представлява органспецифично автоимунно заболяване, което засяга само щитовидната жлеза. Дължи се на генетично предразположение, т.е човек унаследява комплекс от гени, които водят до нарушение в имунната система, така че тя погрешно разпонава като чужди собствените си белтъци. Настъпва "автоагресия"- организмът реагира срещу собствената си щитовидна жлеза с възпалителна реакция, която уврежда клетките на жлезата, а с това и нейната функция. Отключващи фактори могат да са стресът, радиацията, тютюнопушенето, йодният прием, някои пестициди и фактори, замърсяващи околната среда.

Какви са симптомите на Тиреоидита на Хашимото?
Симптоми при  хипотиреоидизъм са: лесна умора, суха и бледа кожа, чувство на студ, косопад, дрезгав глас, лекостепенно повишаване на теглото, проблеми с паметта, намалена концентрация, нарушения в менструалния цикъл, забавен пулс, депресия, мускулни крампи и ставни болки,  запек, подпухналост на лицето, ръцете и глезените .

Симптоми при хипертиреоидизъм са: тревожност, емоционална лабилност, сърцебиене, лесна умора и задух при физическо усилие, диария, нарушения на съня, редукция на теглото при повишен апетит, тремор на ръцете, топла, влажна кожа, менструални нарушения, мускулна слабост.

При еутиреоидизъм: протича безсимптомно.

Независимо от хормоналната секреция обичайно пациентите съобщават за стягане и дискомфорт в шийната област и различно по степен увеличение на щитовидната жлеза (гуша).

Как се поставя диагнозата Тиреоидит на Хашимото?
За поставянето на точната диагноза са необходими комплексни изследвания, които включват:

  • хормонални изследвания, показващи функционалното състояние на жлеата – ТСХ, ФТ3, ФТ4;
  • имунологични изследвания, свидетели на автоимунна реакция - антитиреоидните антитела- ТАТ и анти-Тпо /МАТ/.

Не на последно място по значение, изследването с ехограф също е от ключово значение, тъй като то дава информация по отношение на структурата на жлезата и нейното кръвоснабдяване.

Кабинет в ДКЦ

Актуално

Виж всички