ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Флебектомия /хирургично отстраняване на разширената вена/

Анотация:
Заболяването на главните повърхностни вени води и до проблеми с техните разклонения.

Описание:

Най-често те са разширени и нагънати вени, изпъкващи над нивото на кожата.  Тези изпъквания се наричат Варици. Пациентът идва най-често заради тях при съдовите специалисти. Съществува възможност и след коректно направена операция да се стигне до ново образуване на разширени вени.  Тези вени се наричат Рецидив на Варици. Както увредените странични разклонения, така и рецидивите се премахват посредством флебектомия.

Подготовка
Процедурата се извършва амбулаторно. Особена подготовка не е нужна. Препоръчително е обезкосмяването на долните крайници на пациента, както и на ингвиналната област. Широките, удобни дрехи са за предпочитане заради превръзките. От хирурга се начертават изпъкващите вени над кожата, които са за отстраняване.
Провеждане 
Обезболяването се извършва с локална анестезия /упойка/. Въвежда се лидокаин в комбинация с Noradrenalin за намаляване на кървенето. Това гарантира безболезненото и почти безкръвно провеждане на процедурата. През мини – 1-2mm разрези се извеждат вените на повърхността на кожата и се отстраняват със специални кукички.
След извършване на процедурата се поставя превръзка, която се отстранява по правило на следващия ден. В редки случаи се налага поставяне на компресорни превръзки за известно време. След операцията пациентът е мобилен веднага и в повечето случаи работоспособен. Къпането е разрешено на следващия ден.

Рискове и странични ефекти
Рисковете при флебектомията са минимални. Най-често се наблюдават малки хематоми, оцветяване и втвърдявания, които изчезват в следващите дни от само себе си. Възможно е увреждане на кожни нерви, които се възстановяват в период от няколко седмици. Козметични дефекти не се наблюдават. В редки случаи се наблюдават инфекции или тромбози.

 


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах