ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Язвена болест

Анотация:
Язвената болест е едно от най-честите хронични заболявания на храносмилателната система. Засяга средно 5 до 10% от възрастното население. Тя представлява дефект, проникващ през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Описание:

Психоемоционалният стрес, употребата на алкохол, тютюнопушенето, наследствената предразположеност са някои от причините за възникването на това заболяване. В последно време голяма роля се отдава на ифекцията с бактерия Хеликобактер пилори. Когато се докаже неговото наличие, е уместно провеждането на антибиотично лечение. Обикновено пациентите имат оплаквания от болка в стомашната област, на гладно или 2-3 ч. след нахранване при язва на дванадесетопръстника или веднага след нахранване при стомашната язва. При някои пациенти се срещат симптоми като парене зад гръдната кост, оригване, гадене, повръщане. Най-опасни са усложненията на това заболяване:

· Остър кръвоизлив - застрашаващо живота състояние

· Перфорация /спукване на язвата/

· Пенетрация /проникване в съседни органи и структури/

· Пилорна стеноза /стеснение на изхода на стомаха / - най-често в резултат от дългогодишна язва на стомаха.

Лабораторните и рентгенологичното изследване с бариева каша, както и фиброгастроскопията са основни методи за диагностика и проследяване на язвената болест. Правилното медикаментозно лечение след консултация с гастроентеролог е особено важно за постигане на ремисия на това заболяване и предотвратяване настъпването на неговите усложненията.


Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7050
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах