Метаболитна и бариатрична хирургия
Интрагастрален балон
 Поставяне на стомашен балон за отслабване

Какво представлява процедурата?

Стомашният балон е нов вид процедура за отслабване, при която напълнен с физиологичен разтвор силиконов балон се поставя в стомаха. Балонът ограничава приема на храна, повишава чувството за ситост и води до отслабване.

Процедурата е подходяща при пациенти със затлъстяване, при които диетата и физическите упражнения не дават резултат.
Подобно на всички останали процедури за отслабване, стомашният балон изисква посвещаване на по-здравословен начин на живот. Трябва да направите постоянни промени в начина си на хранене и да спортувате редовно, ако искате да имате дългосрочен резултат. 

Каква е целта на процедурата?

Поставянето на стомашен балон спомага за по-бързата и успешна загуба на телесно тегло. Това, от своя страна, понижава риска от развитието на придружаващи затлъстяването заболявания като:

·       Сърдечни заболявания и сърдечен удар;

·       Високо кръвно налягане;

·       Сънна апнея;

·       Диабет тип 2;

·       Други.

Поставянето на стомашен балон, както и всички останали процедури за отслабване обикновено се извършват само след като вече сте претърпели неуспешен опит да свалите килограми чрез диета и спорт. 


За кого е подходяща процедурата?

Процедурата е подходяща при пациенти:

·       С индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 40;

·       С желание за осъществяване на здравословни промени в начина си на живот, следейки медицински своето състояние;

·       Които не са претърпели предишни стомашни или езофагеални хирургични интервенции.

Поставянето на стомашен балон не е препоръчително при всеки пациент с наднормено тегло. Преценката за това дали процедурата е препоръчителна или не принадлежи на специалиста-хирург и то след извършени определен брой прегледи и изследвания. 


Какви рискове крие процедурата?

Около 1/3 от пациентите се оплакват от болка и гадене непосредствено след поставянето на стомашния балон, които се третират с медикаменти и обикновено отшумяват до няколко дни.

Рядко настъпват сериозни усложнения след процедурата. Ако балонът изпуска въздух, има и риск да се придвижи през храносмилателната система. Това може да доведе до запушване, изискващо допълнителна интервенция.
Други възможни усложнения включват язва или перфорация на стомаха, което може да наложи операция за отстраняване на дефекта. 


Как да се подготвим за процедурата?

Ще получите подробни инструкции от екипа за това как точно да се подготвите за процедурата. При всички положения преди процедурата трябва да преминете определени медицински прегледи и изследвания. 


Как протича самата процедура?

Поставянето на стомашен балон е нехирургична ендоскопска процедура. Използва се пълна анестезия. Балонът се поставя в стомаха през гърлото посредством тънка тръбичка. След това отново по същия начин се вкарва гъвкава тръбичка с камера (ендоскоп), чрез която се наблюдава положението на балона, докато той се изпълва с физиологичен разтвор .

Какво се случва след процедурата?

След около 6 часа след процедурата можете да стартирате с приема на малки количества течност. Течната диета обикновено продължава до началото на втората седмица, когато можете да започнете да ядете меки храни. След около 3 седмици ще бъдете в състояние да се храните нормално.

Стомашният балон се поставя за около 6 месеца, след което бива отстранен отново по ендоскопски път. В този период, а и след това ще имате регулярни консултации с диетолог и психолог. 


Какви резултати мога да очаквам?

Стомашният балон повишава чувството за ситост и Вие се храните по-малко. Балонът променя нивата на хормоните, които контролират апетита, и увеличава времето за изпразване на стомаха.
Така или иначе, броят на килограмите, които ще свалите, зависи до голяма степен и от Вашата готовност за промяна в начина Ви на живот.

Обичайно през щестмесечния период, в който балонът е в стомаха, пациентите губят около 10-15% от телесното си тегло. А в комбинация с цялостна терапия, включваща диета и физически упражнения, процентът се повишава.
Подобно на всички останали процедури за отслабване, поставянето на стомашен балон може да подобри и дори да излекува някои заболявания и състояния, пряко свързани със затлъстяването:

·       Сърдечни заболявания и сърдечен удар;

·       Високо кръвно налягане;

·       Сънна апнея;

·       Диабет тип 2;

·       Други. 


Има ли случаи, в които процедурата се оказва неуспешна?

Възможно е да не свалите кой знае колко много килограми или пък бързо да възвърнете загубеното тегло, ако не следвате стриктно определен хранителен режим и ако не се движите достатъчно.

Процедурата сама по себе си може да бъде много ефективна, но не е достатъчна, за да поддържате дългосрочна загуба на тегло. Изискват се усилия и ангажимент от страна на пациента в посока по-здравословен начин на живот.

Ръкавна резекция на стомаха
  Лапароскопска ръкавна гастректомия 

 

Лапароскопската ръкавна гастректомия или т.нар. „ръкав” се извършва чрез премахване на около 80 процента от   стомаха. Останалата част от стомаха представлява тръбовиден калъф, който прилича на банан.

За процедурата:

Тази процедура работи чрез няколко механизма. На първо място новият стомашен калъф има значително по-малък обем от нормалния стомах, помага да се намали количеството на храната и по този начин калориите, които могат да бъдат консумирани, стават по-малко. По-значителен обаче е ефектът от процедурата върху чревните хормони, които оказват влияние на редица фактори, включително глад, ситост и контрол на кръвната захар. Краткосрочни проучвания показват, че ръкавът е доста ефективен от гледна точка на загуба на тегло и подобрение или ремисия на диабет. Има също доказателства, които предполагат, че ръкавът, подобно на стомашния байпас, е ефективен в подобряването на състоянието на хора с Диабет тип 2, независимо от количеството загуба на тегло.

Предимства

1. Ограничава количеството храна, което може да побере стомахът;
2. Предизвиква бърза и значителна загуба на тегло -  около 50% в рамките на 3 до 5 години и загуба на тегло, сравнима с тази при байпаса;
3. Не изисква поставянето на чужди тела, байпас или пренасочване потока на храната;
4. Сравнително кратък е болничният престой – 2 дни;
5. Предизвиква благоприятни промени в чревните хормони, които потискат глада, намаляват апетита и подобряват чувството за ситост. 

Недостатъци

1.Процедурата е необратима;
2.Има вероятност от дългосрочен дефицит на витамини.

Стомашен байпас
 Стомашен байпас с Y-бримка по Roux
 

Стомашният байпас с Y-бримка по Roux или т.нар. „стомашен байпас” се смята за „златен стандарт” в бариатричната хирургия и е най-често прилаганата процедура от този тип в цял свят.

 
За процедурата:

Процедурата се състои от два компонента. Оформя се малък стомашен резервоар (приблизително 30 милилитра обем) чрез разделяне на горната част на стомаха от останалата част на стомаха. След това първата част на тънките черва се разделя и долният им край се повдига и свързва към новосъздадения стомашен остатък. Процедурата завършва чрез свързване на горната част на тънките черва към тънките черва по-надолу, така че стомашните киселини и храносмилателни ензими от байпаса в стомаха и първата част на тънките черва в крайна сметка се смесват с храната.
Стомашният байпас работи чрез няколко механизма. Първо, подобно на повечето бариатрични процедури, новосъздаденият резервоар е значително по-малък и улеснява значително приема на по-малко храна, което се изразява в консумация на по-малко калории. Най-важното е, че се пренасочва потокът на храната, настъпват промени в чревните хормони, които потискат глада, и се възпрепятстват основните механизми, чрез които затлъстяването предизвиква диабет тип 2. 


Предимства:

1. Предизвиква значителна и дълготрайна загуба на тегло (около 60-80% от наднорменото тегло);
2. Ограничава количеството храна, което може да побере стомахът;
3. Може да доведе до състояния, които повишават разхода на енергия;
4. Предизвиква благоприятни промени в чревните хормони, които потискат глада и подобряват чувството за ситост;
5.Обикновено се поддържа загубата на над 50% от наднорменото тегло. 


Недостатъци:

1.Технически този вид операция е по-сложна от останалите, което повишава и риска от усложнения;
2. Има вероятност от дългосрочен дефицит на витамини / минерали и по-точно: витамин B12, желязо, калций и фолиева киселина;
3. По-дълъг болничен престой в сравнение с бандирането;
4. Изисква придържане към препоръките за хранителен режим и прием на витамини / минерални добавки до края на живота.

Стомашен ботокс
Какво представлява ботоксът на стомаха?
Това е манипулация, често прилагана в света през последните 10-15 години. Поставянето на ботулинов токсин /ботокс/ в стомаха е нов метод за отслабване, основан на инжектиране на ботокс в определени части на стомаха по ендоскопски път. Така свиването на стомашните мускули се ограничава, скоростта на стомашното изпразване се забавя и апетитът на пациента рязко намалява.

По какъв начин се извършва процедурата?
Първо да уточним, че не се касае за операция, дори не се налага пренощуване в болницата. Това е изцяло ендоскопска процедура, извършвана през устата. Извършва се задължително на гладно с гастроскопско изследване. Единственият дискомфорт, който пациентът усеща, е убождането при венозното поставяне на упойката преди началото на гастроскопията. Това изследване позволява да се изследва в детайли вътрешността на стомаха. След щателен оглед, на точно определени места се инжектира ботокс.

Процедурата продължава средно между 15 и 20 минути, след което пациентът се събужда, а час - два по-късно вече е изписан.

За кого е подходяща тази манипулация?
За всички пациенти, които не успяват да спазват диети, за тези, които не се движат редовно и за тези, които имат здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, това е едно добро решение.

Този метод се прилага при пациенти с индекс на телесна маса /ИТМ/ не по-висок от 35 и на възраст от 18 до 65 години.  За хора с по-висок индекс на телесната маса и за по-възрастни не е препоръчителен.

Понякога, по време на извършване на гaстроскопията, има вероятност да бъде открито заболяване на стомаха, което е било неизвестно за пациента до този момент. В такъв случай инжектирането на ботокс не може да бъде извършено. Заболявания от този род са: язва на стомаха, гастрит и язва на дванайсетопръстника, като стомашният ботокс следва да се приложи едва след тяхното лечение.

Колко килограма губят пациентите след стомашния ботокс?
С този метод може да загубите между 4 и 20 килограма за 5-6 месеца. Съществено е да установите един нов начин на хранене след тази манипулация, който след това да стане постоянен за Вас.

Колко време продължава ефектът след процедурата?
Ефектът на стомашния ботокс започва 72 часа след процедурата и продължава около четири до шест месеца. След това трябва да се направи преглед и оценка как върви отслабването и дали са компенсирани съпътстващите затлъстяването увреждания.

При определени условия ботоксът може да бъде повторен след шест месеца три пъти подред.

Стомашният ботокс не трябва да се повтаря при пациенти с адекватна загуба на тегло и с елиминирани здравословни проблеми, като се препоръчва да се продължи с диета и спорт.

Какви са предимствата на стомашния ботокс?
Основното предимство на стомашният ботокс е, че процедурата не е хирургична и пациентът се връща веднага в ежедневието. Тъй като няма разрез и шевове, не се изисква следоперационна превръзка и възстановителен период. В сравнение с другите процедури за отслабване, стомашния ботокс е с най-комфортен начин за отслабване.

Има ли стомашният ботокс странични ефекти и какви са те?
Ботоксът, който често се прилага в медицинските естетически процедури в света, няма известни каквито и да са опасни странични ефекти. Тъй като приложението на стомашен ботокс е ендоскопска процедура, в литературата не се съобщават значими странични ефекти.

Не е подходящо да се прилага стомашен ботокс при хора с мускулни заболявания и хора с алергии към ботокс.

Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах