ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР: Д-р ПОПОВА – офталмолог във ВИТА, отговаря на въпроси за COVID-19 и свързания с него конюнктивит

ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР: Д-р ПОПОВА – офталмолог във ВИТА, отговаря на въпроси за COVID-19 и свързания с него конюнктивит
27 Ноември 2020 г.
Д-р Попова, COVID-19 може ли да ни атакува и през очите?

Вирусът все още е нов, не са добре изучени всичките му симптоми, но с всеки изминал ден научаваме все повече неща за него. Да, оказа се, че конюнктивитът понякога е един от симптомите на COVID-19. Може да го познаете по дразненето в очите, зачервяването, сърбежа, по изтичащия секрет или по сълзенето в едното или в двете ви очи.

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че при изследваните през изминалата година случаи на заразени с Covid-19 пациенти, конюнктивитът е присъствал като симптом при почти един процент от хората.

Конюнктивитът може да е белег или част и от други здравословни състояния като настинка, грип, алергии, така че е важно да знаем, че не винаги коронавирусът е виновен при проблем с очите ни. Винаги е необходим преглед при офталмолог и компетентна лекарска преценка и лечение, пазете се от самолечение особено, когато става въпрос за такъв важен орган като Вашите очи!

 Може ли да се заразим с коронавирус през очите?

Теоретично се смята, че може, макар и не чак толкова често, вирусът да проникне в организма и през очите. Начините са два:
•    Първо - Чрез капчиците, които са във въздуха, изхвърлени при кихане или кашляне от заразения човек, попадащи в очите на човека. Това обикновено става, когато хората са на разстояние по-близо от един метър един от друг. Някои смятат, че носенето на слънчеви или предпазни очила може да попречи на вируса да попадне директно в очите и да предаде заразата.

•    Второ - Вирусът може да навлезе в очите и чрез физически контакт, най-често от ръцете. Докосването на предмет, който е заразен, прехвърля вируса на ръцете, и впоследствие към очите, носа или устата, когато човек си пипне лицето.
Налага се логичният и често повтарян извод за значението на старателното измиване на ръцете, както и на това, да ги държим далеч от лицето си.

 Как тогава да избегнем заразяване по този начин?

Съветите на Световната здравна организация не са сложни:
•    Спазвайте колкото може по-голямо разстояние един от друг: Желателно е това да бъде поне 1.5 м. от другите хора, най-вече ако пък те  кашлят или кихат. Това значително снижава опасността от вдишване на заразени с коронавирус капчици;

•    Важно е миенето на ръцете: Мийте се често и старателно със сапун и вода или ако няма къде, използвайте антибактериален препарат със спирт. И двата метода ефективно убиват микробите, които може да се намират на ръцете Ви;

•    Старайте се да привикнете да не пипате лицето си: Докосването на лицето със замърсени ръце е риск за здравето ви. То може да прехвърли вируса в организма ви през очите, носа или устата;

•    Носете маска, когато сте извън дома си: Ако сте здрав, трябва да носите маска, когато се грижите за някой болен човек или сте на обществено място. Ако сте болен и кашляте и кихате, носенето на маска е повече от задължително.

Желаем Ви здраве, но ако имате нужда от консултация, преглед или просто съвет, ние във ВИТА сме на Ваше разположение. Потърсете ни в superdoc.bg  или на телефоните на Регистратура.
Очакваме Ви!Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:
*
БЕЗПЛАТНИ прегледи във ВИТА през декември за пациенти с очни проблеми
* МБАЛ ВИТА открива нов Пункт за бърза диагностика на пациенти със съмнения за коронавирус
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
* Виртуален навигатор за бъдещи родители: "КОГА ГОВОРИМ ЗА МЪЖКО БЕЗПЛОДИЕ?"
* Свободни позиции за ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ в МБАЛ ВИТА
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя
 


 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах