ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР: Кои са сигурните белези за започващо раждане и дали падането на тапата е един от тях? – според д-р Никола Николов от ВИТА

ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР: Кои са сигурните белези за започващо раждане и дали падането на тапата е един от тях? –
според д-р Никола Николов от ВИТА
20 Ноември 2020 г.
1. Д-р Николов, какво ще рече тапа през бременността?

Като начало, нека изясним,че матката на бременната жена не е бутилка с течност, затапена с тапа, която пречи от нея да излезе съдържимото. Това е сложен орган, в който се заражда и износва бъдещият живот от майката. Правилно е да се нарича слузеста запушалка.
Слузестата запушалка се образува от жлезите на канала на маточната шийка, с цел да попречи при нормални условия да прониква инфекция от влагалището към маточната кухина и към околоплодните обвивки. Слузестата запушалка служи като динамична бариера към влагалището и извънутробната среда.

2. Как изглежда слузестата тапа?

Слузестата запушалка изглежда като жълтеникава, прозрачна, желеобразна субстанция, доста разтеглива и плътна, примесена с жилки кръв.

3. Как се разбира, че слузестата запушалка е паднала?

Обикновено към края на бременността секретът от канала на маточната шийка и трансудация от влагалищните стени увеличават значително секрета от гениталиите. С този секрет изпада гореописаната субстанция като по-плътно парче, което обикновено остава цяло, по това може да разберете, че запушалката е изпаднала.

4. Какво следва да направи бременната жена, ако забележи, че слузестата запушалка е паднала?

Когато бременната установи или се усъмни, че запушалката е изпаднала, се препоръчва гинекологичен преглед (вагинален), с цел установяване наличие на скъсяване и разширение на маточната шийка, като прогноза за започващо раждане. Обикновено изпадането на запушалката се включва към тъй нареченото “бележене”, което е от предвестниците на раждането. При липса на маточни контракции, разбира се, не е необходимо прегледът да бъде по спешност при нормална ситуация.

5. След падането на слузестата запушалка до колко време може да започне раждането?

При нормални обстоятелства не е възможно да бъде предвидено, кога точно ще започне активното раждане, само при изпадане на запушалката, без да бъде извършен гинекологичен преглед. Понякога и неговото извършване също не може да даде еднозначен отговор.
Всичко зависи от наличието или отсъствието на регулярни маточни контракции. Трябва да се подчертае, че жените, които очакват оперативно раждане - цезарово сечение,  би трябвало да бъдат особено наблюдателни и веднага след като установят, че запушалката е изпаднала, да се обърнат към наблюдаващия ги акушер-гинеколог, което твърде често означава едно родоразрешение по спешност.

Всички, които имат нужда от преглед, може да се свържат със специалистите на МБАЛ ВИТА на телефоните на Регистратура:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
или да си запишете час чрез superdoc.bg
Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:

* МБАЛ ВИТА открива нов Пункт за бърза диагностика на пациенти със съмнения за коронавирус
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
* Виртуален навигатор за бъдещи родители: "КОГА ГОВОРИМ ЗА МЪЖКО БЕЗПЛОДИЕ?"
* Свободни позиции за ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ в МБАЛ ВИТА
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах