ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР "Отитът при децата през есенно-зимния сезон: рискове, симптоми и лечение" - съвети от д-р Мерилин Иванова от МБАЛ ВИТА

ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР
13 Ноември 2020 г.
Д-р Мерилин Иванова е специализант педиатър. Тя е част от екипа специалисти на ВИТА от месец октомври 2020 година. Извършва проследяване на физическото и нервно-психическо развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детски заболявания.

Д-р Иванова, какво представлява отитът?
С термина отит се обозначават възпалителните процеси, засягащи ухото. Спрямо локализацията си те се разделят на:
- външен отит: възпаление на ушната мида и външния слухов канал до тъпанчевата мембрана;
- среден отит: възпаление на участъците на ухото, разположени между тъпанчевата мембрана и вътрешното ухо, което включва Евстахиевата тръба, свързваща кухината на средното ухо с носоглътката;
- Възпалението на вътрешното ухо  се нарича лабиринтит. То е процес, при който се увреждат органът на слуха и този на равновесието, обединени в структура, напомняща лабиринт. Често това е усложнение на средния отит.

Външният отит най-често възниква при попадане и задръжка на вода в пространството между външния слухов проход и тъпанчевата мембрана. Среща се след плуване и къпане, нарича се още „отит на плувеца“. Хората с астма, алергии или екзема са често по-предразположени към развитието му. Почистванете на ухото с клечки за уши или други предмети също допринася за поява на възпалителен процес. Симптомите на външния отит включват болка или сърбеж, с неприятно усещане за дразнене в ухото.

Възпалението на вътрешното ухо има като последица нарушения не само в слуха, но засяга и вестибуларния апарат. Може да е резултат от възпаление или раздразнение с неинфекциозен характер – в резултат на травми или фрактури. По-рядко възпалението на вътрешното ухо е истинска инфекция, причинена от вируси, гъби или бактерии. Симптомите включват: световъртеж, гадене, повръщане, проблеми с равновесието, загуба на слуха, звънтене в ухото, болка.

Според обширни международни проучвания инфекциите на средното ухо са най-често диагностицираният здравен проблем от раждането до 15-годишна възраст, така нареченият среден отит. Той е и сред най-честите причини за  приложение на антимикробна терапия в детска възраст.

Средният отит е  термин, определящ възпалението, възникнало най-често след разпространение на инфекция на горните дихателни пътища през Евстахиевата тръба до ушната кухина.

Може да бъде класифициран като остър и хроничен според начина на протичане. Най-чест е  във възрастовата група между 6 и 24 месеца, като 80% от децата имат поне един епизод на среден отит, докато достигат училищна възраст.

Заболяваемостта е по-висока през есенно-зимния период и значително намалява след въвеждане на пневмококовата ваксина.

Защо кърмачетата и малките деца често боледуват от отит?
Средният отит е по-чест при деца, предимно заради анатомичната разлика в структурата на Евстахиевата тръба. Това е каналът, свързващ средното ухо  и гърлото. Евстахиевата тръба е тръбеста структура,  чиито функции са:  да изравнява налягането в средното ухо с атмосферното, да дренира кухината на средното ухо и да предпазва ушната кухина.

При децата Евстахиевата тръба е по-къса и е по-хоризонтално разположена, също така е и по-мека и по-тясна. Тези особености са всъщност причината за по-лесното разпространение на инфекциозни причинители през нея.

Причина за нарушаване на нейните функции могат да бъдат блокирането й  чрез оток на стената, което е причинено от алергични възпаления, инфекции на носа и гърлото,  запушване на отвора, намиращ се в устната кухина, от трета сливица или от травми. Най-често се започва с вирусна инфекция, оток, подуване на лигавицата на назофаринкса и оток на Евстахиевата тръба.

При запушването се получава негативно налягане в средното ухо, което първоначално се компенсира, впоследствие обаче се натрупва секрет в средното ухо, което създава предпоставки за възникване на вторични бактериални или вирусни инфекции. Въз основа на състава на натрупалия се секрет, отитите се класифицират като серозен, серомуцинозен, муцинозен и гноен.

 Кои са причините за отита и какви са симптомите?
В описаните условия определен тип бактерии виреят особено добре. Златен стандарт за определяне на причинителя е микробиологичното изследване на секрет от средното ухо, взет чрез тимпаноцентеза.

Вирусните причинители са около 20% от случаите, а в 65% от случаите инфекцията е смесена.
Симптомите често варират в зависимост от възрастта на детето и от тежестта на инфекцията. Най-често те включват  раздразнителност, отпадналост, безапетитие, висока температура, болка в ухото - спонтанна или при натиск върху ухото. По-големите деца съобщават директно за болка, а при по-малките може да се ориентираме по честото подръпване на ухото, заглъхване или намаляване на слуха. Понякога има изтичане на секрет от ушния канал,  бистър - при лекото възпаление,  или гноен - при умереното и тежкото възпаление.

При тежки възпаления има разпространение на болката към врата, лицето или главата, подути лимфни възли и дори пълна загуба на слух.

Диагнозата се поставя чрез обстоен преглед при  оториноларинголог, включващ отоскопия, тимпанометрия  и акустична рефлектометрия. При отоскопия мембраната изглежда възпалена, зачервена с усилен васкуларен рисунък и оток.
При серозен отит може да установи липса на блясък на тъпанчевата мембрана, намалена подвижност, цикатрициални учарстъци с огрубяване на релефа, наличие на течност зад тъпанчевата мембрана.

Какво е лечението?
Използват се медикаменти за повлияване на болката и температурата -ибупрофен и антимикробно лечение незабавно или отложено в рамките на 24-72 часа.

Децата се разделят на три групи спрямо типа на прилаганото лечение:
•    До 6 месечна възраст - дори при липса на сигурна диагноза се препоръчва незабавно започване на антимикробна терапия;
•    От 6 месечна до 2 годишна възраст - само при сигурна диагноза или тежко протичане на заболяването започваме антимикробна терапия;
•    На и над 2 годишна възраст – при сигурна диагноза с тежко протичане веднага започваме антимикробна терапия.

Основание за отложения подход дават данни, че при около 70% от случаите на остър среден отит симптомите отзвучават в рамките на една седмица без антибиотик.

Как да предпазим детето?
Можем да предпазим децата от отит, като намалим излагането им на рискови фактори винаги, когато това е възможно. Такива са: тютюнопушене на родителите, посещение на детски заведения, използването на биберони след 6 месечна възраст, лоши социално-битови условия и други такива. Ваксинирането срещу най-честите причинители на заболяването  е с най-големи възможности за ограничаване на случаите на среден отит. Имунопрофилактика със сезонни противогрипни ваксини  също може да намали сериозно случаите.

Може ли да се стигне до усложнения?
Усложнения настъпват рядко,  особено при предприето адекватно лечение, но те са много сериозни, затова при подобни симптоми, ние във ВИТА препоръчваме незабавна консултация с лекар.
Всички, които имат нужда от преглед, може да се свържат с нашите специалисти на телефоните на Регистратура:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000,
или си запишете час чрез superdoc.bg

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:

* МБАЛ ВИТА открива нов Пункт за бърза диагностика на пациенти със съмнения за коронавирус
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
* Виртуален навигатор за бъдещи родители: "КОГА ГОВОРИМ ЗА МЪЖКО БЕЗПЛОДИЕ?"
* Свободни позиции за ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ в МБАЛ ВИТА
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах