ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР за родители: "Къде да потърсим лекар, когато детето ни се разболее?"

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР за родители:
04 Септември 2020 г.

Често болестните симптоми при децата объркват и притесняват родителите. Правят ги неуверени и ги карат да чудят какво да предприемат. Какво решение предлага Екипът от педиатри в Детския стационар във ВИТА.

Какво е това Детски стационар и кои негови функции  го отличават от обикновения Педиатричен кабинет?

В Детския стационар се приемат деца, които имат нужда от кратко медицинско наблюдение до повлияване на острите симптоми от приложеното лечение, както и когато има нужда от парентерално лечение. При нас се  извършва диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение. Ние овладяваме острите симптоми и изпращаме детето и родителите да продължат лечението у дома.

В Болница ВИТА - База 2 е създадена такава добре действаща структура, която функционира ежедневно в рамките на деня (от 8:00 до 19:00 часа). В момента има няколко легла, добре подготвен персонал от висококвалифицирани педиатри, с прекрасна лаборатория на разположение, с образна диагностика и всички необходими медикаменти, както и всякакво оборудване за кратко амбулаторно лечение.

Деца от каква до каква възраст приемате? Връщате ли изобщо някого и в какви случаи?

Могат да бъдат обслужвани деца от 1 месец до 18 години. Не могат да бъдат обслужвани деца в животозастрашаващи състояния и при травми – те биват насочени към подходящо лечебно заведение. Не връщаме никого, а се опитваме да помогнем на всеки, като го лекуваме или като го насочим към съответното лечебно заведение, където ще му бъдат най-полезни.

 Деца с какви симптоми приемате?

Обикновено това са деца в състояния на висок фебрилитет с давност от няколко дни, нежелание за хранене, обилно повръщане и диария, наличие на учестено и затруднено дишане, пъшкане, стенене, силна кашлица, множество обриви, нежелание за хранене, промяна в уринирането, както и други симптоми, засягащи в значителна степен състоянието на детето.
Винаги, когато прецените, че температурата не спада или не може да овладете сами болестните симптоми, не чакайте влошаване на състоянието на детето, а навреме ни потърсете. Имайте предвид, че малките деца бързо се обезводняват от разстройство или повръщане и тогава е задължително да се обърнете към нас.

Хубаво е да не подценяваме нито ухапванията от насекоми, нито обривите или дори необичайните промени и отклонения от състоянието на детето. Понякога това се оказва важно.

 Домашни посещения извършвате ли?

В момента – не, не приемаме молби за посещения по домовете. Все пак работим с деца и е хубаво, че разполагаме с болница като ВИТА, където имаме достъп до лабораторни изследвания, апаратура и огромен набор от разнообразни специалисти при нужда, за да бъде приложено най-доброто възможно лечение.

Има ли лаборатория на разположение на децата?

В болницата има лаборатория с най-съвременно оборудване, с  възможност за проверка на резултатите максимално бързо. Може да си проверите изследванията онлайн, когато вече сте вкъщи, или пък по мобилния си телефон, когато сте в движение.

На какъв телефон и адрес да ви търсят родителите?

Може да звъните на тел. 02 45 22 000 или на 088/ 99 22 000. Адресът е град София, ул. „Филип Кутев“ 10, срещу МОЛ „Парадайз“.

Трябва ли родителите да се обаждат по телефона и предварително да записват час или направо да идват при вас с болното дете?

Силно препоръчително е предварителното записване на час, за да се осигури навременна медицинска помощ и да се избегне чакане с болното дете пред кабинетите. Макар че, дори да дойдете направо при нас, никой няма да ви върне. Ще прегледаме детето и ще ви помогнем да се справите със ситуацията.

Ако детето е ученик, какъв документ може да му се издаде за отсъствието от училище?


Може да му се издаде необходимата медицинска бележка в електронен формат, на всеки пациент се издава и амбулаторен лист с осъществения преглед и назначената терапия, който при нужда може да се представи пред училищните власти.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:

* Безплатни прегледи на деца с гръбначни изкривявания през септември във ВИТА!
* Свободни позиции за ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ в МБАЛ ВИТА
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Емил Костадинов и д-р Спас Иванов вече са част от екипа на ВИТА
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Интервю с д-р Илия Карагьозов за новооткрития ВИТА Дисплазия център
* ​НОВО! ВИТА открива ДИСПЛАЗИЯ ЦЕНТЪР за диагностика и лечение на предракови състояния
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя
 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7912
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах