25.06.2021

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Как да се справим с косопада след прекаран COVID-19?- консултация с д-р Ангел Митев от ДКЦ ВИТА

1. Д-р Митев, много хора се оплакват, че след прекаран Ковид 19 страдат от упорит косопад. На какво се дължи това?
Да, така е. Нормално физиологично от косата на човека падат по около 80 до 100 косъма дневно. След прекаран Covid 19 в резултат на стреса, на който е подложен организмът при срещата с вируса и понякога и поради проведената медикаментозна терапия, косата започва да пада доста активно. Това е особено силно 2- 3 месеца след прекараната инфекция.

След  Covid-19 косопадът може да е и гнездовиден,  на едно или няколко кръгли обезкосмени полета,  локализирани по скалпа, брадата или другаде. Кожата в споменатите участъци е гладка, мека с цвят на слонова кост.  Понякога  резултат на медикаментозното лечение може да бъде придружен и с акне.

Също така се наблюдават и случаи на себореен дерматит. Това е често срещана дерматоза с интензивен пърхот, зачервяване, сърбеж и раздразнение по зони на скапа, лицето и гърдите.  Състоянието се придружава от свръх растеж на гъбичката маласеция фурфур, която съществува в себорейните зони при повечето хора и чака своя момент на регрес при спавдане на защитните сили на организма.

Загубата на коса, себорейният дерматит, акнето, нарушението в циклите на съня,  хроничната умора,  стресът са малка част от състоянията, с който борбата продължава и след победата на организма над болестта..


2. Как Вие, дерматолозите, лекувате тези състояния?
Медицината успешно се справя с тези оплаквания чрез медикаменти, но освен традиционните добавки за реактивен косопад, може да се ползват и натурални масла.
Редица научни изследвания показват, че етеричните масла са изключително ефективни при случаите, когато се наблюдава косопад. За дълготрайни резултати използвайте масло от розмарин, мента, лавандула, градински чай или кедрово дърво. Може да добавите по няколко капки от маслата към шампоана или балсама си, като оставите сместа за няколко минути, преди да отмиете.


•    Извлечено от дървото Cedаr atlantica, етеричното масло от кедър има топъл, дървесен аромат. Използва се за лечение на косопад и пърхот. Това е едно от етеричните масла, за които в дългосрочно експериментално проучване е доказано, че е ефективно за лечение на алопеция ареата;

•    Масло от Лавандула: Освен да действа упокояващо, няколко капки масло от лавандула ще ви помогнат с косопада. То е подходящо за всеки тип коса и действа още при раздразнения по скалпа и пърхот;

•    Масло от Розмарин:Няколко капки от етеричното масло ще подхранят косата ви и дори ще стимулират растежа ѝ. Косопадът ще започне да намалява до седмица, след като го използвате;
                           
•    Рициново масло: То е много полезно за косата, защото заздравява косъма и стимулира неговия растеж. Рициновото масло може да се използва както при косопад, така и за неговото предотвратяване;

•    Масло от мащерка: Едно от най-полезните масла, които подхранват скалпа, така че да се намали косопадът. Освен това маслото е полезно за тънките коси, като им дава повече обем по естествен начин;

•    Масло от кедър: Притежава антисептични свойства, които стимулират фоликулите на скалпа и действа положително върху косопада и пърхота. Може да се използва и от хора със суха коса, и от хора с мазна коса.

3. Колко време отнема възстановяването на опадалата коса?
Въстановяването от реактивния косопад при Codid-19 отнема 3 до 4 месеца.  При укрепване на организма нещата се нормализират, но ние трябва да му помогнем с упорити и адекватни усилия.

4. Кога е задължително посещението при дерматолога?
 Когато загубата на коса е дифузна и когато имате притеснения, че процесът се задълбочава, е наложително да се обърнете към дерматолог. Ние, във Вита , сме на Ваше разположение за всички въпроси, прегледи и консултации. Може да се запишете през superdoc.bg или на телефоните на Регистратура.