ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Седем традиционни мита за бременността и какво мисли науката за тях днес

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Седем традиционни мита за бременността и какво мисли науката за тях днес
04 Юни 2021 г.
Преди много години, когато все още не е имало модерно здравеопазване, съвременна наука и социални мрежи, жените са черпили информация за бременността от митове и легенди, предавани от далечното минало. Сега това старо колективно знание все още съществува и много бъдещи майки се обръщат към него с упование и надежда за какво ли не - от предсказване на пола на бебето до стимулиране на самото раждане.
Доказано е, че някои от тези приказки са верни, докато други не са подкрепени от научни доказателства ... все още.
Събрахме някои често срещани митове за бременността и проучихме дали има достоверни доказателства, които да ги подкрепят.  И ето какво открихме ...
МОЖЕТЕ ДА ПОЗНАЕТЕ ПОЛА НА БЕБЕТО ПО ФОРМАТА НА КОРЕМА НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
Според някои вярвания, ако коремът ви е широко разположен и заоблен, значи носите момиче. Ако имате спретнато и заострено коремче, значи ще родите момче.
Сигурни сме, че мнозина са чували тези приказки – но за съжаление те са напълно неверни. Формата на корема зависи от размера на бебето и положението на плода вътре в утробата. Нито едно от двете няма нищо общо с пола.

СУТРЕШНОТО ГАДЕНЕ ЩЕ ВИ МЪЧИ САМО В ПЪРВИЯ ТРИМЕСТЪР НА БРЕМЕННОСТТА
Въпреки че повръщането и гаденето се появяват главно през първия триместър, не е необичайно бъдещите майки да изпитват сутрешно гадене по-късно по време на бременността, понякога и през цялата. :(
Всъщност сутрешното гадене не се случва САМО сутрин. Лошата новина е, че гадене по време на бременност може да се появи по всяко време на деня. С извинение!

БЕБОЦИ, КОИТО ВЕЩАЯТ СЛЕДВАЩА БРЕМЕННОСТ
Легендата гласи, че ако бебето гледа през краката си, докато е на четири крака, не просто тренира нова йога поза.  Всъщност то предсказва, че е на път да се роди братче или сестричка.
Научно е малко вероятно бебето да владее магически практики. Експертите по езика на тялото твърдят, че сложните извъртания на вашето дете може да се дължат на любопитството му да разшири гледните си точки към света, а не на желанието му да разшири семейството си!

ХРАНЕНЕТО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ЩЕ Й ДОНЕСЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОЛЗИ  СЛЕД РАЖДАНЕТО
Това вече според науката се оказва изненадващо вярно!
Утробата е заобиколена и подхранвана от околоплодните води, които осигуряват хранителни вещества, взети от диетата на майката. Тази околоплодна течност, заобикаляща бебето, всъщност се ароматизира от храната и напитките, които майката е яла през последните няколко часа, образувайки спомени за тези вкусове още преди раждането. Тези спомени могат да доведат до предпочитания към определени храни или миризми за цял живот на детето. Да, мами, това включва и зеленчуци!

ВДИГАНЕТО НА РЪЦЕТЕ НАД ГЛАВАТА ВРЕДИ НА БЕБЕТО
Макар че е разумно да избягвате вдигане на тежки предмети, както и всичко, което напряга гърба по време на бременност, повдигането на ръцете над главата няма да задуши бебето с пъпната връв, сигурно е! Тази приказки вероятно са остатък от времето, когато жените е трябвало да вършат тежки домакински задължения, така че този мит е един добър начин да седнат и да си почиват.

НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ ЛЕКАРСТВА, АКО СТЕ БРЕМЕННА
Това определено не е съвсем вярно. Въпреки че никога не трябва да се самолекувате, когато сте бременна, но не е и нужно да търпите излишни болки! Вашият лекар със сигурност ще може да успее да облекчи страданието  ви, без да навреди на вас или на вашето мъниче.

БИЕНЕТО НА СЪРЦЕТО ПОКАЗВА ПОЛА НА ДЕТЕТО
Според вярванията, ако носите момиче, сърдечната честота на бебето ще бъде над 140 удара в минута. Но ако е момче, честотата ще бъде под 140 удара в минута. Вече безброй научни изследвания разбиха този мит, но той все още се върти из фейсбук пространството.
А, и някъде между 120-160 удара в минута е напълно нормално за сърцето на нероденото ви дете.
И в заключение, макар че митовете понякога са доста привлекателни с упоритата си устойчивост във времето, все пак сме 21 век, вече има модерна апаратура, подготвени лекари и специалисти... Нека да им дадем шанс! 😊


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува също:
* Пакетни цени във ВИТА
* Нови пакетни цени за услуги, свързани с кандидатстване и записване в детски заведения!
* КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ - няколко практични съвета от д-р Тошева - специалист дермато-венеролог във ВИТА
* Пролетно зареждане - интервю с д-р Ива Иванова - педиатър във ВИТА
* Д-р Мирчева - акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, отговаря на най-често задаваните въпроси от бъдещите майки
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК


 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах