ВИТА се включва в инициативи послучай Международния ден за борба със затлъстяването

ВИТА се включва в инициативи послучай Международния ден за борба със затлъстяването
04 Март 2020 г.

Днес – на 4 март, за пръв път светът отбелязва Международния ден за борба със затлъстяването. Наднорменото тегло на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия – тиха, бавна и смъртоносна.
Надебеляването не е само проблем, свързан с красотата. Той е преди всичко социален и медицински проблем, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.
По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.
Особено страшна е статистиката при децата – 20 процента от европейчетата са с наднормено тегло, а една четвърт от тях са жертва на затлъстяването с всички придружаващи го заболявания.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от пълнолетните български граждани имат наднормено тегло. Един милион са българите, които страдат от затлъстяване. а 200 000 български деца са с излишни килограми. 67 000 от тях са белязани от тежките симптоми на болестното затлъстяване. Тъжните данни показват, че тази година всеки трети български първокласник е страдал от наднормено тегло.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и други увреждащи здравето и начина на живот заболявания.

Вита отбелязва Международния ден на затлъстяването с редица инициативи. Всеки, който има подобен проблем, може да се включи във специалната Фейсбук група на ВИТА, която е посветена на борбата с болестното затлъстяване. Това е общност от хора, които обменят опит и помощ по тази тема, модерирани от Полина Георгиева, която вече успешно се е справила с този проблем и с желание откликва на всеки, свързал се с нея.

На 21 март от 11 часа във ВИТА ще се състои редовната среща на хората с болестно затлъстяване, на която водещи специалисти в храненето ще представят новите тенденции в борбата с излишните килограми. Темата на презентацията този път ще бъде: "Зоново хранене – отслабвай, докато подобряваш здравословното си състояние".

Специалистите на ВИТА – хирурзи, ендокринолози и диетози, ще бъдат на разположение на посетителите за въпроси и консултации.  Срещата е безплатна, но със задължително предварително записване.

Свързани публикации:


 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7379
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах