Влияние на пандемията от Covid-19 върху психичното здраве - проучване на Преслава Биковска, психолог във ВИТА

Влияние на пандемията от Covid-19 върху психичното здраве - проучване на Преслава Биковска, психолог във ВИТА
20 Януари 2021 г.

Множество международни изследвания от последните месеци съобщават за повишаване на нивата на възприет стрес, усещане за самота, депресивни състояния, тревожност, проблеми със съня, увеличаване на случаите на домашно насилие и др. Тези наблюдения съответстват на данните, събрани при предишни епидемии и пандемии. Психолозите разглеждат пандемията от COVID-19 като криза, която може да бъде травматична на индивидуално и на колективно ниво.

Травматично е всяко събитие, което отива отвъд възможностите и ресурсите за справянe, разклаща системите за подкрепа, усещането за контрол и смисъл. Потърпевши в психологичен план са както хората, които са имали директна среща с вируса – преболедували са/грижили са се за болен, така и тези, които са били изложени индиректно на последствията от пандемията - били са подложени продължителна изолация, загубили са работата си и т.н. Специалистите насочват поглед и към децата и юношите. Децата са една от най-уязвимите групи в настоящата ситуация, а семействата с малки деца са едни от най-страдащите единици в обществото ни.


Социалната изолация, повишените нива на стрес в обществото, дистанционното обучение и липсата на контакт с връстници, несигурността и непредвидимостта на идния ден са фактори, които вече оставят следи върху качеството на родителската грижа и върху детското психично здраве. Зачестиха поведенчески и емоционални оплаквания при децата, докато родителите са в сериозен риск от прегаряне както в професионален план, така и в родителската си роля.

 
Как да се предпазя?
Говорейки за травматични преживявания, е важно да не забравяме, че всеки човек реагира различно в такива условия в зависимост от своята лична история и от контекста, в който живее. Коронавирус пандемията е потенциално травматично събитие, но изследванията в областта показват, че голяма част от хората имат необходимите психични ресурси, за да се справят.

Психологията ни дава насоки и инструменти как да се погрижим превантивно за психичното си здраве и да предотвратим дългосрочните последствия.
Ето няколко от тях:
•    Ограничете информационния поток и проверявайте достоверността на източника на информация (вкл. социалните мрежи).  
•    Погрижете се за тялото си: осигурете редовна физическа активност, достатъчно сън, хранете се разнообразно.
•    Погрижете се за емоционалното си състояние: припознайте как се чувствате и се ангажирайте в дейности, които ви доставят удоволствие (творчество, музика и др.).
•    Останете свързани с близките си – независимо дали сте изолирани физически, отделяйте време, за да поговорите с хората, на които имате доверие, и да споделяте как се чувствате и какво се случва с вас и около вас.  

Кога да потърся професионална помощ?
Нормално е в условия на пандемия да се притеснявате за здравето си и за здравето на своите близки. Възможно е да има моменти, в които сте тъжни, объркани, ядосани. Всичко това е очаквано и нормално, докато не започне сериозно да пречи на всекидневния ви живот и ритъм.
Потърсете подкрепа и професионална помощ, ако:
•    Усещате промяна в настроението и емоционалното си състояние, което ви тревожи и продължава повече от три седмици.
•    Изпитвате сериозни трудности да изпълнявате всекидневните си задачи на работа и у дома.
•    Ако имате физически оплаквания, които не могат да бъдат обяснени и облекчени след изследвания и медицинско лечение.
•    Прибягвате до употребата на алкохол, храна и др. за справяне със стреса.
•    Ако наблюдавате продължителна и необяснима промяна в поведението на вашето дете, която ви тревожи – напр. рязък спад в училищния успех, гневни изблици, нетипично „затваряне“ в общуването и усамотяване, чести соматични оплаквания и др.

 
Ако имате нужда от консултация, ние във Вита сме на Ваше разположение. Mожете да се свържете със специалистите на МБАЛ и ДКЦ ВИТА на телефоните на регистратура - 02 45 22 000, 08899 22 000, или да запишете час чрез superdoc.bg или през мобилното приложение Healee.Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:
*
БЕЗПЛАТНИ прегледи във ВИТА през януари за пациенти с болестно затлъстяване и ендокринни проблеми
*
Ендокринните заболявания, наднорменото тегло и Covid-19 – как да решим проблемите, създадени от лошата им комбинация? Интервю с д-р Мая Христозова - ендокринолог в МБАЛ ВИТА
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя

 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7502
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах