Времето за противогрипна ваксина във ВИТА дойде!

Времето за противогрипна ваксина във ВИТА дойде!
19 Октомври 2019 г.
Въпреки всички дебати „за“ и „против“ ваксините в обществото, Световният Център за контрол и превенция на заболяванията обяви категорично, че противогрипната ваксина е най-добрият начин за предпазване от грип.
 
Във ВИТА може да се ваксинирате с най-новите ваксини срещу актуалните грипни щамове. Четири грипни щама влизат в противогрипната ваксина за тази година според препоръките на Световната здравна организация за Северното полукълбо. Два са от щам A–„Мичиган“ и „Сингапур“ и два са от щам B–„ Колорадо“ и „ Пукет“.
ДКЦ ВИТА разполага с Ваксигрип Тетра 2019-2020 и с Инфлувак Тетра 2019-2020 със съответните разновидности, подходящи за деца или възрастни.

Поставянето на ваксина не означава, че няма да боледувате въобще през зимния сезон, но задължително инфекцията ще протича по-леко и ще сте предпазен от усложненията, които ги следват.
Лекарите от ДКЦ ВИТА препоръчват всеки пациент над шестмесечна възраст да получи ваксина срещу сезонния грип.
Ваксинирането против грип е силно препоръчително при следните групи:
•    Хора в напреднала възраст - 65 години или повече;
•    Пациенти с хронични белодробни заболявания (астма, ХОББ и т.н.);
•    Пациенти с хронични сърдечни заболявания (вродено сърдечно заболяване, хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето);
•    Пациенти с хронични чернодробни заболявания (включително цироза);
•    Пациенти с хронични бъбречни заболявания (като нефротичен синдром);
•    Пациенти с имуносупресия (хора с HIV или приемащи лекарства за потискане на имунната система, като стероиди или химиотерапевтици) и живущите с тях;
•    Хора, които живеят заедно многобройно в среда, в която грипният вирус може да се разпространи бързо, като затвори, старчески домове, общежития;
•    Хора, които планират да присъстват или да участват в многолюдно събитие с голям брой хора от различни места (като например Олимпийските игри);
•    Хора, които са във въоръжените сили;
•    Здравните работници (за предотвратяване на заболяването и предотвратяване на разпространението сред пациентите);
•    Бременни жени.

Важно е да се отбележи, че са необходими около две седмици на ваксината срещу грип, за да изгради достатъчно антитела за защита срещу грип (това прави ваксинираното лице защитено срещу болестта). Титрите на антителата достигат своя пик обикновено след 2-4 седмици. Те намаляват с около 50 % през следващите шест месеца (намалението е по-малко за по-възрастните хора), а след това остават стабилни в продължение на две до три години. Защитата без реваксинация продължава най-малко три години за деца и млади хора. Ваксината не предпазва от всеки щам грип, а е ефективна само срещу щамовете на вируса, които съответстват на ваксината.

Грипната епидемия се появява по време на грипния сезон всяка зима. Въпреки че е трудно да се прецени, смята се, че тези годишни епидемии водят до 3-5 милиона случаи на тежко боледуване и 250000-500000 смъртни случаи всяка година в световен мащаб. По-голямата част от смъртните случаи, причинени от грип, се появят при хора на възраст 65 години и повече.

Кога да се ваксинираме?
Най-подходящото време за ваксиниране е през октомври или февруари, тъй като най-голямата заболяваемост е между октомври и март. За да се направи имунизацията, трябва да сте в отлично здраве. Висока температура, кашлица или хрема налага отлагане на ваксинирането.

Противогрипните ваксини защитават само от щамовете, които са включени в състава им. Тя няма да ви предпази от обикновена настинка, чиито симптоми до голяма степен се припокриват с грипните инфекции.

Ваксинацията се извършва  и в двете Бази на Болница ВИТА.
За справки и записвания:
ВИТА База 1 - ул. „Драговица“ №9, (02) 960 49 50
ВИТА База 2 - ул. „Филип Кутев“ №10, (02) 45 22 000


Вашето здраве през тази зима е в нашите ръце. Очакваме Ви!


Свързани публикации:
 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7752
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах