Полезно

ГЕРБ (Гастро-езофагеална рефлуксна болест) – симптоми и лечение - от д-р Спас Иванов – хирург във ВИТА


Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) възниква при регулярното връщане на стомашен сок към хранопровода. Този рефлукс на силно киселинния стомашен сок дразни лигавицата в долната част на хранопровода и може да доведе до неговото възпаление (езофагит).

Много хора страдат от „киселини“ от време на време. Но болестното състояние ГЕРБ се определя като рефлукс, който се случва поне 2 пъти в една седмица. Според д-р Спас Иванов, при повечето от болните оплакванията могат да се овладеят с промяна в начина на живот и анти-ацидни средства, но има и такива, които се нуждаят от по-сериозно лечение, включително и оперативно.
 

Симптоми:
-    Парене зад гръдната кост (пирозис), обикновено след хранене, което може да бъде по-силно изразено през нощта;
-    Болка в гърдите;
-    Трудно преглъщане;
-    Регургитация (връщане) на храна или кисело-горчив сок;
-    Усещане за „бучка“ в гърлото.

Хората с по-тежък нощен рефлукс могат да се оплакват и от:
-    Хронична кашлица;
-    Ларингит;
-    Новопоявила се или обостряне на налична АСТМА;
-    Нарушения в съня.

Кога да посетим доктор?
Хората с оплаквания от болка в гърдите, задух, изтръпване на долната челюст и в лявата ръка, трябва незабавно да потърсят спешна помощ, тъй като (поради припокриващи се симптоми) може да се касае за сърдечен инфаркт.
В останалите случаи трябва да запишем час при специалист (гастроентеролог/хирург), ако:
-    Ако изпитваме често (повече от 2 пъти в седмицата) някои от горепосочените симптоми на ГЕРБ;
-    Ако приемаме анти-ацидни средства повече от 2 пъти в седмицата.

Причини за заболяването:
ГЕРБ се обуславя от честия и регулярен киселинен рефлукс. Когато се храним, сдъвканата храна преминава от гърлото към горната част на хранопровода и се придвижва надолу благодарение на специфичното движение на мускулния слой на хранопровода – перисталтика. В долната част на хранопровода (непосредствено преди връзката му със стомаха) мускулният слой е задебелен и образува сфинктер – долен езогфагеален сфинктер (ДЕС). При достигане на хапката/глътката до ДЕС, той се отпуска и позволява преминаването й в стомаха, след което се затваря отново.


Ако ДЕС не се релаксира нормално или е отслабен, липсва нормалната бариера и киселинното съдържимо на стомаха може да се връща безпроблемно към хранопровода. Това води до хронично дразнене на лигавицата на хранопровода и до нейното възпаление.


 
Рискови фактори за ГЕРБ:
Състоянието и болестите, които могат да увеличат риска от ГЕРБ, са:
-    Затлъстяване;
-    Хиатална херния;
-    Бременност;
-    Болести на съединителната тъкан (Склеродерма и др.);
-    Забавено изпразване на стомаха.

Фактори, които могат да влошат ГЕРБ:
-    Пушене;
-    Хранене с големи порции или хранене късно вечер;
-    Хранене с богати на мазнини храни или пържени храни;
-    Прием на алкохол, кафе;
-    Прием на определени лекарства (Аспирин и др).

Усложнения:
С времето хроничното възпаление в долната част на хранопровода може да доведе до
-    Стесняване (стриктура) на хранопровода;
-    Образуване на цикатрициална тъкан, която стеснява просвета на хранопровода и води до проблеми в преглъщането;
-    Язва на хранопровода (Язвата може да се усложни с кървене или да причинява болка при преглъщане);
-    Предракови (преканцерозни) промени (Barrett-ов хранопровод).

Дългогодишното хроничното дразнене от стомашния сок може да доведе до специфични изменения в лигавицата в долната част на хранопровода (метаплазия), които са свързани с повишен риск от рак на хранопровода.

Диагноза:   
Диагнозата ГЕРБ може да се предположи при преглед от специалист на база анамнеза и симптоми, но за потвърждаването й е необходима гастроскопия. Това е обективен метод за доказване на възпаление и промени по лигавицата на хранопровода, като позволява и вземането на биопсичен материал (при усложнените форми).


Контрастно рентгеново изледване – серия от рентгенови снимки след преглъщане на контрастно вещество. Използва се предимно при пациенти с проблеми в преглъщането.


Други специфични изследвания са pH-метрия (изследване на киселинността в долната част на хранопровода) и манометрия (проследява контракциите на долния езофагеален сфинктер), които се използват по-рядко в практиката.

Лечение:
Лечението почти винаги започва с препоръка за промяна в начина на живот – начина на хранене, редукция на тегло, ограничаване/спиране на тютюнопушене, алкохол, кафе и т.н. Задължително се изписват и медикаменти за намаляване на киселинността. Те биват осново три групи – анти-ациди (директно неутрализиращи киселото съдържимо на стомаха), H2-блокери (ранитидин, фамотидин) и инхибитори на протонната помпа PPI (омепразол, есомепразол, пантопразол и др.).


Освен това лечението вклюва и редовен (ежегоден) контрол на състоянието при специалист - с гастроскопия или други методи.

Най-често ГЕРБ успява да се лекува и контролира консервативно с посочените методи.

При тежките форми, както и при предраковите състояния, най-добър ефект има оперативното лечение.


Златен стандарт при ГЕРБ (включително и при съчетанието му с хиатална херния) е операцията фундопликация по Nissen (short floppy Nissen fundoplication). При нея долния езофагеален сфинктер ДЕС се подсилва с маншон от стомаха и се стопира регургитацията на кисело стомашно съдържимо. В случаите с налична хиатална херния (приплъзване и изместване на долната част на хранопровода и горната част на стомаха над диафрагмата в гръдния кош) се извърша първо ликвидиране на хернията с връщането на хранопровод и стомах в корема и след това подсилване на ДЕС с маншон от стомаха.



В отделението по Обща, коремна и лапароскопска хирургия на МБАЛ Вита – този вид операция е рутинна и се извършва само лапароскопски (безкръвно, без голям разрез).

Всички, които са разпознали тези симптоми при себе си, може да си запишат час за преглед при специалистите на ВИТА на телефоните на Регистратура или чрез superdoc.bg. На Ваше разположение са нашите висококвалифицирани хирурзи, които ще Ви  прегледат, консултират и ще Ви помогнат успешно да решите проблема си.