Полезно
16.11.2022

Голяма част от ортопедичните проблеми при децата са поправими, стига да се установят навреме

- Каква профилактика препоръчвате да се прави на ортопедичните проблеми в детска възраст?
Първият преглед препоръчвам да се извърши непосредствено след раждането,  до шестата седмица. Прави се цялостна оценка на опорно-двигателния апарат, като се започне от главичката и се стигне до ходилцата. Следи се за белези на рахит, родови травми (фрактури, тортиколис, увреда на плексус брахиалис), вродени аномалии (синдактилия, пес еквиноварус). Част от профилактиката е и ехография на тазобедрените стави.

При стабилно прохождане на детето, което става около едногодишна възраст, е вторият преглед на детето с цел оценка на походката.

Следващият профилактичен преглед е между 3- и 4-годишна възраст. Тогава се прави преглед на развитието на сводовете на ходилата. В този период започва да се оформя детското ходило и свод. При същия преглед се оценява гръбначната мускулатура за превенция на сколиоза.  

До завършване на растежа на детето (16 – 17 г.) се препоръчва да се извършват профилактични ортопедични прегледи веднъж годишно, като при особени случаи и по-често.  

- Когато са открити навреме, може ли да се излекуват всички патологии на двигателно-мускулната система?
Ако се открие навреме дисплазия на тазобедрена става, тя се лекува изключително неоперативно.  Криви ходила понякога се откриват още във вътреутробния период при пренаталната диагностика. Тогава родителите са предупредени, че след раждането трябва да направят задължителна ортопедична консултация. Лечението се извършва с поставяне на серия от  гипсове, които се подменят всяка седмица, за да се коригира деформацията. След това се носят специални обувки с цел да се задържи корекцията. Голяма част от ортопедичните проблеми са поправими, стига да се установяват навреме.

- Наистина ли дюстабанът е основната причина за сколиоза и кога се прави преглед за дюстабан?
Сводът на ходилото започва да се развива между 3 и 4-годишна възраст. Затова с цел профилактика и превенция на бъдещо плоскостъпие първият преглед се прави точно тогава. Дали обаче плоскостъпието ще доведе до сколиоза, зависи и от други фактори. Например, ако има разлика в дължината на двата крайника и не се компенсира с изравнителна стелка, това само по себе си може да доведе до сколиоза.

Трябва ли да са ортопедични обувчиците на прохождащото и току-що проходилото дете?
Не е необходимо да са ортопедични. Нужно е само да са меки обувки за прохождане, които след това се сменят с такива с мека подметка и твърд форт.

- Какви грешки допускат родителите преди прохождането на децата?
Една от грешките на родителите е твърде ранното изправяне на децата на крачета, съответно отпускане на тежестта върху тях при недостатъчно укрепнала мускулатура. Това забавя изправянето на бебешките крачета.

Друга грешка е избързването да се поставя детето в седнало положение. Към четвъртия месец бебето придобива интерес към външния свят, иска да е по-изправено. Бебето може да се постави в полуседнало положение към шестия месец, при условие че се правят упражнения за укрепване на паравертебралната и глутеалната мускулатура.

Когато детето прави първите си крачки, не препоръчваме употребата на проходилки, уокъри, бънджита и други средства за подпомагане на прохождането.

- Задължителна ли е консултацията с ортопед?
Моят съвет към родителите е да правят консултация с ортопед за всяко нещо, което ги притеснява. Родителят познава най-добре детето си и обикновено много точно определя наличието на проблем.  А детският ортопед ще установи дали има такъв и по какъв начин може да се реши.

- Как могат пациентите да се свържат с Вас?
Точно сега във ВИТА има безплатни профилактични прегледи за деца от нула до 18 години, които може да посетите, ако се съмнявате за някакъв проблем или в случай, че детето е диагностицирано с плоскостъпие, гръбначни изкривявания или дисплазия на тазобедрената става.

Графикът за безплатни прегледи е:
•    На 1 декември – от 13:30 до 17:00 часа и
•    На 8 декември – от 13:30 до 17:00 часа.

Прегледите се извършват във ВИТА База 2 на улица „Филип Кутев“ 10. Единственото условие е да сте записани предварително чрез телефоните на Регистратура.

А извън часовете на безплатните Профилактични прегледи, ще Ви очаквам във ВИТА след записване по телефона или чрез платформата superdoc.bg.