Днес е Световният Ден за борба със Захарния диабет

Днес е Световният Ден за борба със Захарния диабет
14 Ноември 2022 г.
Всяка година Световната здравна общност отбелязва 14 ноември като ден за борба със Захарния диабет – хронично заболяване, което протича с повишени стойности на кръвната захар. То сe определя като едно от най-значимите социални заболявания поради високата честота, с която се наблюдава. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от последиците му.  Годишно около 7 милиона души се диагностицират със диабет, като 70 000 от тях са деца. Световната здравна организация /СЗО/ предвижда около 2030 година над 500 милиона души на планетата да бъдат засегнати от коварното заболяване.

 В България, според статистиката, от заболяването страдат около 500 000 души. 40% от засегнатите хора обаче дори не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – Тип 1 и Тип 2. Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от диабет. Определящо значение има също начинът на живот – нездравословното  хранене, намалената физическа активност, стресът в ежедневието.

Алармиращите симптоми, при които веднага трябва  да посетим ендокринолог, са силната жажда, честото уриниране, загубата на тегло, силното чувство на глад, честите инфекции в устата или в уринарния тракт, необяснима обща слабост и други. При повечето  хора с диабет Тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Важно е да знаем, че добрият контрол на кръвната захар би могъл да забави процеса още на ниво предиабет.

Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.  

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Както за диабет от Тип 1, така и за диабет от Тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим.

Съзнавайки опасностите на това заболяване, ние във ВИТА, работим основно върху навременното диагностициране, превенция и ранното лечение на това заболяване. Всеки, който се чувства застрашен, предразположен или вече със съществуващ такъв проблем, може да ни потърси на добре познатите Ви телефони за съвет и консултация.

През последните години се наблюдава ръст на болестно затлъстелите хора в глобален мащаб.  Болестното затлъстяване и диабет Тип 2  се определят като болестите на 21-ви век. Днес над 400 милиона хора по света са класифицирани като болестно затлъстели.

В България над 40% от хората са със затлъстяване. Причина за това е нашата ниска двигателна активност и лошите хранителните навици. Болестното затлъстяване води след себе си риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови болести, инфаркт, инсулт, чернодробна стеатоза, сънна апнея, заболявания на опорно-двигателния апарат и др.

При пациенти със затлъстяване над 40кг/м2 Индекс на телесната маса е  много трудно, дори невъзможно, да се очаква отслабване на тегло без прилагане на оперативно лечение.

Оперативното лечение при болестното затлъстяване се нарича Бариатрична хирургия. Този тип хирургия активно се прилага във МБАЛ ВИТА, като с помощта на този метод нашите специалисти  успяват да преборят Диабет Тип 2 успешно при своите пациенти. В световен мащаб се смята, че Метаболитната и бариатрична хирургия е бъдещето в медицината при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


Може да Ви интересува също:
*
Как да се предпазим от рака на гърдата - сами и с помощта на модерната медицина? - интервю с д-р Иван Крумов – акушер-гинеколог, част от екипа на доц. д-р Илия Карагьозов дм в отделението по Оперативна Гинекология на МБАЛ ВИТА
*Изгоден ВИТА пакет с изследвания за профилактика при заболявания на дебелото черво
* Страдате от постоянна умора, тревожност, депресия ... А проверихте ли състоянието на черния си дроб? – интервю с д-р Васил Койнарски – гастроентеролог във ВИТА
*Изгоден промоционален пакет за изследвания на черния дроб в Лаборатории ВИТА
*‘‘КОЛОНОСКОПИЯТА осигурява превенция, която може да ви спаси живота“ – интервю с д-р Койнарски – гастроентеролог във ВИТА
*Кои са симптомите, които трябва непременно да ни заведат в кабинета на гастроентеролога – интервю с д-р Женя Георгиева от ВИТА
 
 
 
 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8559
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах