Полезно
25.10.2021

Доброкачествената хиперплазия на простатата – симптоми, диагностика и лечение

1. Какво представлява простатната жлеза и защо в момента създава толкова проблеми на мъжете в зряла възраст?
Простатната жлеза е орган от мъжката репродуктивна система. Tя е с размер и форма на кестен с неправилна сферична форма. Намира се под пикочния мехур и обгръща като маншон уретралния канал, през който урината се отделя от пикочния мехур през центъра на простатата и пениса, и се изхвърля извън тялото.


Простатата има връх, насочен надолу, и е разположена между пикочния мехур и гениталния тракт. Тя играе секреторна и транспортна роля за хранителните вещества на сперматозоидите и осигурява тяхната течна среда за движенията им. Собственото тегло на простатата се увеличава между раждането и пубертета до константните си размери в зряла възраст, като достига от 15 до 20 грама. След четиридесет годишна възраст при мъжа обемът на простатата започва отново да се увеличава, като продължава да расте с напредване на възрастта.



2. Какви са причините за  появата и развитието на Доброкачествената хиперплазия на простатата според последните научни изследвания?
Причините за доброкачествена простатна хиперплазия не са ясно идентифицирани. Вероятно има наследствено предразположение, тъй като се наблюдава по-висока честота при някои семейства. Ясно е, че съществуват и други фактори, които играят съществена роля. Например ние знаем, че тестостеронът и неговият активен дериват, производно на дихидротестостерона, играят важна роля. Също така при мъжете могат да бъдат включени женски полови хормони - естрогени, присъстващи в малки количества. Засега не е ясен точният механизъм, по които те действат. Възможно е с възрастта простатата да става по-чувствителна към тези хормони.

3. За какви симптоми трябва да следят мъжете и след каква възраст да са нащрек пациентите за това увреждане?
Международният простатен симптоматичен индекс (МПСИ, IPSS) представлява въпросник, който се ползва за диагностична оценка на заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) – така наречената увеличена простатна жлеза. Той е част от един първоначален преглед при уролога.  МПСИ е конструиран така, че да бъде самостоятелно попълнен от пациента, без да го затруднява. Данните от него могат да бъдат използвани за проследяване състоянието на пациента.
Международен Простатен- Симптоматичен-Индекс (МПСИ)
 

Тест за оценка на състоянието на простатата

 
Разчитане на резултатите
- 0 до 7 – Леко изразена симптоматика
- 8 до 19 – Умерено изразена симптоматика
- 20 до 35 – Тежко изразена симптоматика

Този въпросник се попълва самостоятелно от пациента и дава количествена оценка на симптомите причинени от доброкачествената простатна хиперплазия. Всеки пациент с увеличена простатата има затруднено уриниране, слаба струя, често уриниране и други симптоми, но за нас е важно да знаем в  каква степен е затруднено уринирането, колко е слаба струята и така успяваме да се ориентираме по-лесно в тежестта на заболяването.

Оплакванията на пациентите най-общо можем да обединим в три групи:
1. Симптоми на съхранение
Повишена честота на уриниране както през деня, така и през нощта;
Силен, трудно контролируем позив за уриниране;
Изпускане на капки урина.
2. Симптоми на изпразване
Трудно начало на уриниране;
Прекъсване на струята;
Слаба струя;
Напъване при уриниране;
Продължително уриниране.
3. Симптоми след уриниране
Чувство за недоизпразване на пикочния мехур, което се дължи на ретенция (задръжка) на урината;
Наличие на капки след уриниране.

4. Ако не се погрижат за простатата си, какви усложнения заплашват пациентите?
С напредване на заболяването от клинична гледна точка се наблудават чести рецидивиращи инфекции, задръжка на урина в бъбреците и пикочния мехур, които от своя страна водят до увреждане на тяхната функция и може да доведат и до бъбречна недостатъчност.

5. Как във ВИТА се диагностицира хиперплазия на простатата?
В Многопрофилна болница за активно лечение ВИТА София лекарите-уролози са с голям клиничен опит и на тяхно  разположение са богат набор от диагностични апарати, като ехограф за абдоминална и ректална диагностика, рентгенова апаратура и ендоскопски инструментариум. Но трябва да отбележим, че в световната практика златен стандарт си остава физикалния преглед на пациента - ректалното туширане на простатната жлеза.
 
6. Може ли доброкачествената хиперплазия на простатата да се обърка с други заболявания и какви са те?
За объркване не можем да говорим, но за правилна и точно поставена диагноза - да. При анализ на събраните анамнестични и клинични данни трябва да имаме предвид в диференциално диагностичен план и други възможни заболявания на простатната жлеза. Това са възпалителните заболявания – простатит и онкологичните заболявания - карцином на простатната жлеза, които изискват други специфични лечебни мероприятия.

7. Как се лекува това заболяване?

Медикаментозно лечение
Понякога леките и постоянни симптоми преминават с обикновено клинично наблюдение и профилактика по време на годишните медицински прегледи. За това е важно доброто познаване на лекарствените средства и тяхното приложение.

Медикаменти:
Алфа блокери
Алфа блокерите допринесоха много за решаване на въпроса, свързан с релаксацията на гладката мускулатура на простатата и на шийката на пикочния мехур в съвременната медицинска практика. По този механизъм след това се постигна по-добро изпразване на пикочния мехур при всеки акт на уриниране и намаляване на честотата на уриниране. Ползите се усещат бързо, след 1 или 2 дни от лечението.
Инхибитори на 5-алфа-редуктазата


Тези медикаменти се прилагат и целят да се намали производството на дихидротестостерон. 5-алфа редуктаза е хормон, който превръща тестостерона до своя активен метаболит - дихидротестостерон. Максималната ефективност и лечебен ефект се наблюдава от 3 до 6 месеца след началото на лечението. Наблюдаваме намаляване на обема на простатата от около 25 до 30%. Тези лекарства причиняват еректилна дисфункция при приблизително 4% от мъжете, които ги вземат. Все повече се използват и в комбинация с алфа блокерите. Важно е да знаем че, лекарят, който интерпретира кръвната проба за простатен специфичен антиген (PSA), е наясно с лечението с финастерид, който понижава нивата на PSA.

Комбинирана терапия:
Лечението включва както алфа блокерите, така и инхибитори на 5-алфа-редуктазата. Комбинацията от двата типа лекарства ще бъде по-ефективна от единия от тях. По този начин ще се забави развитието на болестта и ще се подобрят симптомите.
Ако медикаментозното лечение не доведе до желаните подобрения, операцията може да се разглежда като неизбежна необходимост.
След 60-годишна възраст 10-30% от пациентите са подложени на хирургично лечение за редуциране на характерните симптоми на заболяването бенигнена простатна хиперплазия. Хирургичната интервенция може да бъде необходима и в случаите на вече появилите се усложнения.


Трансуретрална резекция на простатната жлеза или така наречения TURP. Това е златният стандарт и най-честата хирургическа дейност поради добрата си ефективност. Използва се подходящ набор от ендоскопски инструменти, с помощта на които се прониква в уретралното отвърстие на половия член и се достига до пикочния мехур. Това позволява да се извърши ендоскопска видео резекция на хиперпластичната простатна тъкан. Тази операция може да се извърши и с помощта на лазер.


Съществува една особеност, която е важно да се знае, че близо 80% от мъжете, подложени на тази оперативна процедура, след това могат да имат ретроградна еякулация. Тя представлява случай, при който вместо навън, изхвърлянето на еякулата се връща към пикочния мехур. Еректилната функция се запазва нормална.

Отворена хирургична интервенция при ДПХ
Отворената хирургична интервенция при Доброкачествената хиперплазия на простатата може да бъде посочена от лекар, когато обемът на простатата е значителен или усложненията изискват отворена хирургия (повтарящи се периоди на задържане на урина, увреждане на бъбреците и т.н.). Тази хирургическа интервенция се извършва под анестезия и се състои в извършване на оперативен разрез в долната срединна част на корема под пъпа, за да се отстрани простатната жлеза.

8. Какви съвети и препоръки давате на пациентите за облекчаване на състоянието при доброкачествена хиперплазия на простатата?
Видът на диетата играе важна роля за здравето на простатната жлеза. Основните препоръки са:

  • Избягване прекомерната употреба на  животински протеини, да се променят източниците на протеини - бобови растения, ядки, риба, соя;
  • Ограничаване приема на захарни изделия;
  • Избягване на наситени мазнини и вместо това да се използват масла, съдържащи ненаситени мазнини, като зехтин. Избягване на плодове и зеленчуци, отглеждани с помощта на пестициди.


9. Каква е профилактиката на простатата и как могат да се погрижат мъжете за себе си, преди да се наложи посещение в лекарския кабинет?
Доколкото е възможно, по-често да изпразват пикочния си мехур. За някои мъже е по-лесно да го направят, когато седят, а не в изправено положение.

Да уринират без много закъснение веднага, когато усещат спешен позив за уриниране, така че да не се стига до преразтягане на пикочния мехур.


Нормално е позивите да са по-чести през студените климатични сезони. Желателно е болните да предвиждат моментите, когато има позиви за уриниране, на всеки четири часа през деня. Това може да помогне за намаляване на броя на спешните позиви.

Да съхраняват добре хидратиран организма, но да се намалява приемът на вода и да се пият течности 1 или 2 часа преди дълъг път с кола, преди лягане и преди ситуация, в която се очаква стрес.


Желателно е да се намали консумацията на алкохол и кафе. Алкохолът увеличава обема на урината и намалява усещането кога се налага да се уринира. От своя страна, кафето предизвиква леко уголемяване на простатата, което може да се отрази върху пропускливостта на урината в пикочните пътища.


Физическата активност намалява задържането на урина в пикочния мехур. Някои лекарства като диуретиците или антихистамините може да увеличат неблагоприятните симптоми. Хората, които приемат такива, трябва да се консултират със своя уролог. Не се препоръчва обаче да се спира лекарството без консултация с лекар.

10. Кой симптом задължително трябва да накара пациента да потърси лекарска помощ?
Мъжете с установено заболяване Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) са в значителна степен по-застрашени към едно или друго усложнение. Въпреки това, по-голямата си част от тях не се оплакват и късно търсят лекарска помощ.


Така например при често рецидивиращите инфекции на пикочния мехур, който не се изпразва напълно в резултат на ДПХ,  благоприятства за разпространението на бактериална инфекция. Такива случаи може да се обсъждат за оперативна интервенция и тя е наложителна, за да се намали обемът на простатата и да се освободи уринарният тракт.


Когато уретрата е напълно притисната от увеличената простатна жлеза, актът на уриниране е нарушен и причинява силна болезненост. Това състояние е известно като остра задръжка на урина в пикочния мехур. То е спешно състояние и за изпразването на пикочния мехур се изисква поставяне на уретрален катетър, с помощта на който се преодолява обструктивният синдром от  увеличената простатна жлеза.

Хипертрофията на пикочния мехур в резултат на бенигнената простатна хиперплазия може да ускори „стареенето“ на стената на пикочния мехур. С течение на времето тя губи своя тонус и контракциите са по-малко ефективни. Пикочният мехур постепенно става хипотоничен и атоничен. Увеличава своя капацитет. В много случаи при такива пациенти се наблюдава силна болка над пубисната кост и таза, оформя се състоянието globus vesicalis. Ретенцията на урината може да бъде особено болезнена в нейната остра форма (пълна невъзможност за уриниране и изпразване на мехура) или да протече бавно, подмолно и незабелязано в своята хронична форма. Този процес е обратим, ако своевременно се извърши оперативна интервенция на простатата.

Друго усложнение в резултат на ДПХ  е увреждането на бъбреците: хроничното задържане на определено количество урина в пикочния мехур и инфекциите на пикочните пътища могат да компрометират бъбречната функция в дългосрочен план.

За правилната диагноза е важно е да се провеждат регулярни консултации с лекар-уролог. Това намалява риска от сериозни усложнения и своевременно да се преценява най-подходящият в зависимост от различни фактори метод за лечение на заболяването. Все пак трябва да имаме предвид, че не винаги има връзка между симптомите и обема на простатата. В действителност, някои мъже имат голяма простата без изявени симптоми, докато други с по-малка по обем простата съобщават, че имат изявена клиника.

С ректално туширане урологът може да прецени и да наблюдава наличието на увеличената простатна жлеза. Този тест е важен и се използва също за откриването на възли по повърхността на простатната капсула за оценка на риска от рак на простатната жлеза. Съществува и уринарен и кръвен тест за измерване нивото на простатния специфичен антиген (PSA), които веднъж на две години е подходящо да си правят.