Д-р Гергинова – Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ ВИТА, със съвети към родителите на новородени и малки деца в условията на разпространение на Корона вирус

Д-р Гергинова – Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ ВИТА, със съвети към родителите на новородени и малки деца в условията на разпространение на Корона вирус
18 Март 2020 г.

Уважаеми пациенти, във връзка с настъпилата епидемия с COVID 19, бихме искали да ви информираме за най-важните мерки, отнасящи се до новородените в Неонатологичното отделение на Болница "Вита", както и да ви бъдем от полза при отглеждането на децата в кърмаческа и ранна детска възраст вкъщи до възстановяването на редовната детска консултация.

 Нека започнем с факта, че все още много малко се знае за самия вирус и ние, както и колегите в света се учим „ в движение".
Все още не е създаден национален протокол за оказване на медицинска помощ   на деца в тези условия, както и спешна телефонна линия.

Ние - неонатолозите и педиатрите от Болница "Вита", оставаме денонощно на Ваше разположение - онлайн и по телефона. Разбира се, в случаите на спешно заболяване, можете да посетите нашите кабинети.

Болницата не разполага с тестове за COVID 19 и при съмнение за такава инфекция, би следвало да посетите оторизираните за това медицински заведения.
Съобразно заповед на Министъра на здравеопазването от 13.03.2020 г., освен че се преустановяват Детските консултации, Профилактичните прегледи и имунизации, се преустановява и свиждането в Неонатологично отделение на бащите и близките.
За децата на лечение в Интензивен сектор, се допускат два пъти дневно все още лежащите в Родилно отделение майки, ако не са болни или карантинирани за COVID 19.
Ако майката бъде изписана, не се допуска на свиждане отвън.
Персоналът на Неонатологичното отделение ви гарантирана, че ще се грижи всеотдайно за вашите деца, спазвайки всички диагностично-лечебни алгоритми и приетите протоколи за дезинфекция в условията на настноящата епидемия.

Бъдете сигурни, че  ние обичаме вашите деца и им отдаваме цялото си внимание и нежност, от които имат нужда!

Носенето на кърма от дома  се преустановява. Научни данни за наличието на вируса в кърмата на болни майки липсват. По-голям е рискът от контаминиране на кърмачето от секретите на заразената му майка по време на кърмене и обслужване. Поради това стриктната хигиена на ръцете и гърдите, както и носенето на маска е задължително. При изцеждане с помпа, тя трябва щателно да се стерилизира и  дезинфекцира с дезинфектант на спиртна основа. Ако майката е клинично болна, се налага лечение и временна изолация от детето й.

Какво трябва да знаете, ако предстои бебето да бъде изписано от Неонатологично отделение през следващите седмици?

Детето следва да се отглежда вкъщи при минимален контакт с външни хора и при засилени мерки за почистване и дезинфекция.Освен обичайната стеризизация на шишета и биберони, почистване на плота за повиване, ваничката и други обичайни досега мерки, се препоръчва ежедневна дезинфекция със спиртен дезинфектант на най-често докосваните предмети: дръжки на врати, кухненски повърхности, телефони, дистанционни устройства и други.
Да се проветрява редовно дома!

Има ли разлика в начина на справяне с тази вирусна инфекция между родените на термин и преждевременно родените деца?

Липсват данни относно различия в протичането при недоносени и доносени деца. В Китай само 2 % от заболелите са деца, като от тях само 3 % развиват тежка форма на заболяване. Липсват доказани случаи на заразяване на плода по време на бременността. Известни са два случая на заразяване на новородени. Опитът от Китай - при 40 майки с COVID 19, не е установено вертикално предаване.

Ако майката е заразена с COVID 19, продължава ли да кърми и при какви условия за безопасност?

Тъй като засега вирусът не е изолиран от кърма на положителни майки, се препоръчва тя да продължи кърменето при съблюдаване на стриктна хигиена и дезинфекция на ръцете /минимум 30 секунди/, носене на маска, очила и дезинфекция на шишета, помпи, биберони и други.
Ако тя  обаче е с клинично изявена картина - фебрилитет, суха, дразнеща кашлица, задух и други, кърменето се преустановява.

Как родителите да предпазят максимално децата си от корона вирус?

Да стоят в къщи и да сведат до минимум контактите си и тези на детето с външни хора!
Да мият и дезинфекцират редовно ръцете си в продължение на 30 секунди, както и най-често пипаните предмети и пода.
Вирусът е чувствителен на спирт и сапун!
Да проветряват редовно!

Кога да потърсите лекарска помощ?

Повишената температура, хремата, влажната кашлица, конюнктивитът най-често се причиняват от обичайните сезонни вируси. COVID 19 е с остро начало - висока температура до 39-40 градуса, честа дразнеща, суха кашлица, затруднено дишане с посиняване около устата, влошено общо състояние, отказ от храна и намален тонус.
И в двата случая, при деца в ранна и късна кърмаческа възраст, се свържете с наблюдаващия педиатър или неонатолог по телефона за да уговорите преглед  или да ви насочи към Инфекциозна болница или отделение за консултация и хоспитализация.
Приемът на имуностимуланти и хранителни добавки не повлиява риска от заразяване.

Най-добрата превенция е предпазване от контакт с външни хора!

Храненето се провежда по обичайната схема. За децата над 10 месечна възраст, които ползват детска  кухня, има риск от контаминация на бурканчетата при допир със заразен човек. Добре е да се ползват фабрично приготвените бебешки пюрета, като щателно се измиват след закупуването им. Ако ги приготвяте в домашни условия, спазвайте стриктна хигиена и достатъчна термична обработка на продуктите.

Относно разходките навън?
Ограничете ги максимално.
Вирусът живее до няколко часа полепнал върху метални, пластмасови, кожени и други повърхности /количката например/ и попада в детския организъм през носа, устата и лигавицата на окото, както и чрез допир!

Ако вие или вашето дете сте с положителна проба за COVID 19 подлежите на 14 или 20 дневна карантина /по преценка на специалист/;

Ако детето ви е с хронично заболяване, рискът от тежко протичане на коронавирус инфекция е по-висок! Ако се налага да отидете в спешен кабинет - носете маски и отидете след уговорка по възможност, за да се избягва струпване на много пациенти!

По отношение на пропуснатите имунизации, те ще бъдат наваксани след преустановяване на епидемията.

За съвети за храненето и отглеждането, както и при възникнали спешни въпроси и състояния, оставаме на ваше разположение!
Помнете - отговорността за вашето здраве е наша обща цел, стойте в къщи, не пътувайте и пазете себе си, децата и близките си!
Заедно ще се справим!
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7752
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах