05.09.2019

Д-р Диана Милева: Минибайпасът на стомаха вкарва диабета в ремисия

Интервю на МАРИАНА ТОДОРОВА "Енциклопедия ЗДРАВЕ"

Д-р Диана Милева завършва медицина през 2009 г. в МУ – София. Специализира хирургия в болница „Пирогов“ в периода 2010-2015 г. Защитава и следдипломна квалификация „Лапароскопска хирургия“.
От март 2015 г. е част от екипа на болница „Вита“ в София. Има „Бронзов сертификат за минибайпас“ от Bariatric Academy Frankfort on the Main, Germany – 2018 г.

- Д-р Милева, напоследък все по-голяма популярност набира т.нар. метаболитна хирургия. Бихте ли обяснили първо какво точно представлява тя и за лечението на какви заболявания е подходяща?
- Първите операции за намаляване на теглото при пациенти с болестно затлъстяване датират от 50-60-те години на миналия век. Почти оттогава датира и понятието бариетрична хирургия. С течение на годините много проучвания доказаха, че бариетричните операции, освен до намаляване на телесната маса, водят и до значително подобряване на метаболитните нарушения, асоциирани със затлъстяването. Появи се и нов термин – метаболитна хирургия. Така че да обобщим: Ако бариатричната хирургия се фокусираше предимно върху намаляването на телесната маса при пациенти с болестно затлъстяване, то метаболитната хирургия върху лечението на метаболитните нарушения, в основата на които е болестното затлъстяване и преди всичко върху захарния диабет тип 2.

- Каква е разликата между поставянето на стомашен балон, лапароскопската ръкавна резекция и стомашния байпас с Y-бримка? Кой е от тези методи се счита за златен стандарт в бариатричната хирургия?
- Поставянето на балон в стомаха не е хирургичен метод. Става дума за ендоскопски метод, при който в стомаха се въвежда силиконов балон и се раздува с 600-700 мл физиологичен разтвор. Балонът заема около 2/3 от обема на стомаха, което води до по-ранно засищане със значително по-малки количества храна от обичайните.

Методът обаче не е ефективен за понижаване на килограмите в дългосрочен план. Той се използва като първа крачка към последващо оперативно лечение при пациенти с много висок индекс на телесна маса (BMI).

Може би тук трябва да направя също така уточнението, че балонът се поставя в стомаха само за 6 месеца. Отслабването е индивидуално. Принципно редукцията на килограмите се движи между 10 и 20 килограма. За съжаление, имали сме и пациент, който не успя да свали нито един килограм за половин година.

Лапароскопската ръкавна резекция на стомаха и стомашният байпас с Y-бримка обаче са хирургични методи. При ръкавната резекция на стомаха основната цел е да се намали количеството на приеманата храна, т.е. след операцията пациентът се засища с много по-малки порции в сравнение с преди това.

Стомашната ръкавна резекция е необратима операция, тъй като премахваме около 80% от стомаха. Той придобива форма на ръкав или банан с вместимост едва 100-150 мл. При тази операция се постига намаляване на излишните килограми с около 60-70 %.
Другият метод, който вече се е наложил като „златен стандарт“ в бариетричната хирургия, е стомашният байпас. При него стомахът се разделя на две части: горна малка с вместимост около 30 мл и голяма част (остатъка от стомаха). Малкото стомахче се свързва с тънко черво – това е първата анастомоза, след което се прави втора анастомоза (свързване) на тънко черво с тънко черво, за да се възстанови пасажът. Отслабването е за сметка на два факта. Първо, пациентът слабее, защото не може да приема големи количества храна както преди. И второ, защото се намалява площта на резорбция на хранителните вещества, т.е. храната заобикаля една значителна част от тънкото черво, отговорно за всмукването на хранителните вещества (калории). Теглото намалява със 70-80% от излишните килограми. Тази операция се прилага при пациенти със захарен диабет тип 2.



- Какво друго предлагате като възможности?

- Има още един метод, за който все още се говори малко. Става дума за т.нар. минибайпас. За разлика от байпаса, при който се правят две анастомози, тук се прави само една, т.е. отнема по-малко оперативно време. Резултатите са сходни с байпаса – около 70-80% от излишните килограми изчезват. При минибайпаса се създава стомах с дължина около 18 см и обем 60 мл, който се свързва с тънкото черво на 150-200 см от началото си. Тази операция е обратима и дава много добри резултати при пациенти със захарен диабет тип 2.

Всичките операции се извършват лапароскопски, т.е. през няколко малки отвора на коремната стена с размери от 5 до 12 мм. Това способства за по-бързото възстановяване на пациентите след операцията, по-малко болка, по-малък болничен престой и по-малки белези.

- Какви са плюсовете и минусите на всички изброени процедури и как определяте коя от тях е най-подходяща за конкретния пациент?
- Тези операции водят не само до така желаното отслабване, но и доказано подобряват общото здравословно състояние на пациентите: захарен диабет тип 2 влиза в ремисия или значително се намалява антидиабетната терапия, намаляват се или се спират лекарствата при високо кръвно, високият холетерол и високите триглицериди влизат в норма, намаляват болките в ставите. Но тези операции имат, разбира се, и своите минуси – налагат доживотен прием на някои витамини и минерали. В болница „Вита“проследяваме нашите пациенти в рамките на 2 години след операцията. По време на контролните прегледи се правят кръвни изследвания, измерва се теглото, провеждат се консултации със специалистите от нашия екип, коригира се антидиабетната и/или антихипертензивната терапия. След тези две години ги насочваме към личния лекар, който трябва два пъти в годината да ги проследява.

Тук обаче трябва да подчертая нещо много важно. След операцията човек не бива да се връща към предишния си начин на живот, ако държи да запази добрите резултати от нея. Какво означава това? Пациентите ни трябва да се придържат към определен хранителен и двигателен режим. В противен случай, ако продължат с вредните си навици, въпреки операцията те ще се върнат към изходната точка.

- Има ли случаи, при които да откажете да направите такава операция на ваш пациент?
- Отказваме на пациенти с тежки хронични заболявания, на които общата анестезия е противопоказна, на пациенти с хранителни разстройства като булимия, с тежки психиатрични заболявания, с алкохолна зависимост. Отказваме на хора, чието тегло е 10-15 килограма над нормата. Те не подлежат на операция. Счита се, че с промяна в хранителния режим и двигателната активност те ще успеят да коригират теглото си. Но ако килограмите са нагоре с 50 или повече, тогава вече се преминава към хирургична намеса. Тук обаче ще уточня, че е възможно да откажем такава операция и на пациент с болестно затлъстяване, ако видим че той не е достатъчно мотивиран за сериозна промяна в живота си.

А ако се интересувате от проблемите на Бариатричната и Метаболитна хирургия и  искате да общувате неформално с хора с такива проблеми или да търсите помощ и съвет, както и да споделяте минал опит в тази сфера, непременно се включете в нашата Фейсбук група, наречена Метаболитна и бариатрична хирургия - МБАЛ Вита.