Полезно

Д-р Чорбова- Началник на Родилно отделение на МБАЛ ВИТА, отговаря как да се пазят бременните жени в ситуация на епидемия от COVID-19

Какъв ефект има корона вирусът върху бременните жени и каква е спецификата в лечението?
За краткия период от регистрация на заболяването до днес няма как да се направят категорични изводи за влиянието на вируса върху бременни, родилки и новородени. Просто все още вирусът е нов и няма натрупани достатъчно изследвани случаи. Но по принцип бременните най-често са с понижен имунитет в резултат на специфичното им състояние - затова бъдете разумни!
 
Какви са Вашите препоръки за ежедневния живот?
Нека всяка от Вас да спазва обикновените предпазни мерки в ежедневието:
• Често и продължително мийте ръцете си (най-малко 30 секунди със сапун и вода);
• Забравете за ръкостискането, целувките или прегръдките – ще дойде време и за тях;
• Спазвайте безопасно разстояние между Вас и другите хора (най-малко колкото две протегнати ръце);
• Дръжте се далеч от болни хора, дора да са Ваши близки – радвайте им се от разстояние;
• Кашлянето и кихането да става в кърпичка, която се изхвърля след това в плик;
• Старайте се да не  си пипате лицето, очите, носа и устата;
• Често дезинфекцирайте ключовете на лампите, дръжките на вратите, бутоните на асансьорите, пода до входната врата;
• Определете си свои индивидуални съдове в домакинството – чаша, чинии, прибори и други предмети от бита, които никой друг да не ползва.
•  Проветрявайте често, вирусът не може да влезе през прозореца;
•  Пийте топла вода, това винаги помага;
•  Приемайте витамини за бременни, има специализирани;
•  Вземайте имуномодулатори за бременни, след консултация с Вашия лекар – естествено;
•  И не забравяйте да се наспивате добре, защото сега е моментът, после може да нямате възможност!

Стресът от епидемията може ли да нанесе щети на бременната и бебето?
Мили бъдещи майки, старайте се да сте спокойни - страхът е лош съветник. Опитвайте се да се изолирате от постоянно четене на лоши новини в социалните медии, гледайте романтични филми по телевизията, подбирайте книгите, които четете – сега не е време за Стивън Кинг!
Но не забравяйте да сте отговорни към себе си и околните - особено към възрастните. Спазвайте старателно наложените правила и спокойно се гответе за най-щастливото събитие в своя живот.

Ако бременната жена има симптоми на настинка, с какво е безопасно за жената и за бебето да се лекуват?
Може да ползвате парацетамол - за лечение, подходящи са и по-голямата част от препаратите за гърло, за втечняване на секрет. Понякога препоръчваме инхалации, билкови препарати и пиене на топла вода.. Но не забравяйте, всичко това е необходимо да бъде консултирано с Вашия лекар, по телефона, по Viber, Skype, Healee или както Ви е удобно.

А когато имаме съмнения за заразяване на бременната с корона вирус?
При съмнение за инфекция с корона-вирус, уведомете  лекуващия лекар или лечебното заведение, в което се наблюдавате.  Не излизайте от дома си, компетентните лица ще Ви дадат указания какво да правите във всеки един момент от лечението. Лекарите ще преценят има ли нужда да направите тест, какво ще бъде Вашето лечение, какви медикаменти да вземате и какви стъпки да предприемете. Вярвайте на нас, лекарите, и стриктно изпълнявайте указанията, за да можем заедно да се справим със ситуацията.

Подлежат ли бременните на карантина вкъщи при съмнение за вирус при контактни лица?
В ситуация, при която член на семейството е в карантина или провежда лечение за корона вирус, действайте по същия начин – обадете се на своя лекуващ лекар. Единствено той може да прецени ситуацията, във връзка най-вече със срока на бременността, състоянието на майката, на плода и други детайли, които само лекарят може да обобщи.
 
В случай, че имаме напреднала бременност и бременната има някакви оплаквания, на кого трябва да се обади пациентката?
Бременните след 34-та седмица е нужно да поддържат периодичен контакт с лечебното заведение, в което ще раждат или с личния си лекар.  

А когато бременноста е начална?
Ранната бременност - до 12-та гестационна седмица, може да протече със субфебрилитет - температура до 37.5 градуса. Ако нямате никакви оплаквания - не се счита за проблем. В случай, че имате каквито и да е оплаквания, е задължително да се свържете се с лечебно заведение.
Ако сте бременна преди 34-та седмица, в случаите, в които се чувствате добре, в тази ситуация е желателно е да не посещавате Женска консултация, които в момента са спрени по обясними причини.
Когато е необходимо извършване на специфични изследвания в определен срок- да се свържат със съответната Женска консултация или  с лекуващия лекар.

Какво се е променило  в Болница ВИТА за бременните, за да се осигури безопасност на бременните и родилките?
Ние сме взели всички препоръчани от Министерството на здравеопазването мерки в условията на епидемия. Тук – при нас, ще бъдете в безопасност и добре обгрижени. Осигрен е специален безопасен вход за достъп на жените, които идват за раждане, както и за всяка бременна с проблем.


Ние - акушер-гинеколозите от ВИТА, оставаме денонощно на Ваше разположение - онлайн и по телефона. Разбира се, в случаите на спешно заболяване, можете да посетите нашите кабинети в условията на специален достъп, след като предварително се обадите в Болницата на Регистратура, за да Ви бъде той осигурен.
Болницата не разполага с тестове за COVID 19 и при съмнение за такава инфекция, би следвало да посетите оторизираните за това медицински заведения. Съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването от 13.03.2020 г., освен че се преустановяват Женските консултации, се преустановява и свиждането в Родилно отделение от бащите и от близките.

А ще се допускат ли татковци на раждането?
До промяна на нареждането за работа в условията на епидемия – не. Но това ще Ви обясни Вашият проследяващ бременността лекар. Целта на всички ни е осигурим за Вас и за бъдещия нов живот максимално безопасни условия за раждане.

Ако започне раждане през нощта къде да идем в тази ситуация?

Естествено, звъните на своя лекар и идвате в Болницата. Независимо дали е през деня или през нощта, във ВИТА ще Ви очаква пълен екип от акушер-гинеколози, акушерки, неонатолози, неонатологични сестри и анестезиолози.
Ние ще осигурим адекватна помощ и грижи за Вас и бебето – независимо дали е ден или нощ.
И ще се справим с общи усилия в името на новия живот!