17.10.2019

Завърши Първият ВИТА международен симпозиум по бариатрична хирургия

С огромен успех приключи първото издание на Симпозиума по бариатрична и метаболитна хирургия с международно участие в МБАЛ ВИТА. Събитието събра за два дни в София цвета на българските хирурзи, ангажирани с проблемите на затлъстяването, видни имена от европейската хирургия и множество изтъкнати ендокринолози, диетолози и психолози.
Те се обединиха около идеята, че са нужни  целенасочени усилия  от страна на всички специалисти, за да могат да се противопоставят на настъпващото с размерите на епидемия затлъстяване, което изисква налагането на нови, европейски методи и стандарти в лечението на засегнатите българи.

Демонстративните операции на Проф. д-р Стайков от Болница Krankenhaus Sachsenhausen – Германия, на д-р Цветков от Университетската болница на North Midlands, Сток он Трент, Великобритания и на хирурзите от Болница ВИТА преминаха при изключително голям интерес  и дадоха представа на участниците в симпозиума колко дълъг път е изминала науката за лечението на болестното затлъстяване.

Презентирани бяха основните видове операции върху пациенти с тежко затлъстяване. В Конферентната зала на болницата директно се излъчваше случващото се в операционните зали, което позволи на присъстващите хирурзи с помощта на модерна апаратура да наблюдават действията на хирурзите в детайли, както и да задават въпроси и да получават отговори на живо. Лекциите на водещите специалисти в ендокринологията очертаха тенденциите за това кои пациенти се нуждаят от хирургическо лечение, както и етапите, на които те ще трябва да се обърнат към хирурзите.

Диетолозите и психолозите обърнаха внимание на присъстващите колко е дълъг пътят на лечението дори след операцията и колко много  усилия ще трябва да положи пациентът и всички около него, за да се гарантира трайно запазване на теглото му.

Фирми - вносители на апаратура и консумативи, представиха на симпозиума най-новите постижения на науката и техниката по темата за хирургичното лечение на затлъстяването, които улесняват работата на хирурзите и намаляват тежестта на извършваните манипулации.

Ръководството на Болница ВИТА, както и всички специалисти, участващи в събитието, категорично оцениха ползата и приноса за медицината от подобни срещи и се наложи  решението симпозиумът да се превърне в периодично събитие в календара на лекарите, посветени на борбата с болестното затлъстяване.