На 19.04.2024 г. (петък) от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена ул. "Флора Кънева" при кръстовището с ул. "Филип Кутев" (до Болница ВИТА). Съжаляваме за причиненото неудобство.
Полезно
04.03.2021

Защо анемията е опасна по време на бременност- интервю с д-р Нела Владимирова от ВИТА

1. Д-р Владимирова, какво представлява анемията?
Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца (еритроцити) и/или хемоглобин в кръвта. Тя е едно от най-честите явления по време на бременност, като се среща при около една трета от бременните жени.
 Хемоглобинът по своята същност е протеин, съдържащ желязо. Той е един от основните компоненти на кръвта (еритроцитите) и се грижи за транспортирането на кислорода от червените кръвни клетки до останалите органи.

2. Защо често жените страдат от анемия през бременността?
Една от физиологичните промени по време на бременност е увеличаването на кръвния обем поради необходимост от значително увеличаване на кръвоснабдяването на бременната матка, млечните жлези, бъбреците, мускулатурата и кожата. Явлението се нарича хемодилуция, което буквално означава разреждане на кръвта. Кръвният обем започва да нараства през 6-8-а гестационна седмица, достига максимума си в 34-та седмица и се задържа така до раждането. Броят на червените кръвни клетки – еритроцити, си остава същият. Нивото на хемоглобина намалява. Значително намаляват и серумните нива на желязо и фолат. Ако нуждите на организма за желязо са по-големи, той започва да черпи от запасите, натрупани в клетките.
Така нивата на хемоглобин и концентрацията на червените кръвни клетки в организма намаляват, и ако надминат определени стойности, може да се стигне до желязодефицитна анемия през бременността.

Най-честите причини за появата на анемия по време на бременност са:
- обилни менструални цикли непосредствено преди бременността;
- повишените нужди от хранителни вещества за развитието на бебето;
- консумацията на недостатъчно храни, богати на желязо и предписани от лекар хранителни добавки;
- лошата абсорбция на хранителни вещества в червата;
- повишените загуби на хранителни вещества, например хронична диария или гадене и повръщане, съпътстващи бременността;
- многоплодна бременност;
- две бременности за кратък период от време.

3. Какви трябва да са стойностите на хемоглобина?
При здрави небременни жени за анемия може да се говори, когато хематокритът (обемният процент на червените кръвни клетки в кръвта) спадне под 35%, а хемоглобинът спадне под 120 g/L. По време на бременност допустимите стойности на хематокрита са не по-ниски от 30%, а на хемоглобина – не по-ниски от 100 g/L.
Стойностите под 100 g/L са сигнал за безпокойство и може да предизвикат здравословни проблеми, които да се отразят и на майката, и на плода, и на нормалното протичане на бременността.

4. Колко пъти през бременността трябва да се прави изследване за хемоглобина?
Преди забременяване добре би било да се направят изследвания, свързани с възможно развитие на анемия по време на бъдещата бременност, включващи пълна кръвна картина, серумно желязо, при нужда и феритин, трансферин, тотален желязо-свързващ капацитет.
Обичайната практика е да се изследват нивата на хемоглобин веднага след установяване на наличието на бременност.
Пълна кръвна картина се изследва периодично – в началото на бременността (при регистрирането от 9-12 гестационна седмица), в средата (18-22 г.с.) и в края й (28-32г.с.).
При нужда, разбира се, и по преценка на лекуващия лекар изследвания могат да се правят и по-често. Акушер-гинекологът, проследяващ бременността насочва пациентката кога и  какви точно изследвания и консултации трябва да си направи.

5. При наличие на анемия, какво да прави бременната жена? Какви храни или медикаменти са необходими?
 Ниският хемоглобин през бременността може да предизвика анемия при бебето, забавено му развитие, както и риск от усложнения по време на бременността и преждевременно раждане.
Ето защо бременната жена трябва да следи за измененията в показателите на кръвта.
Симптоми за нисък хемоглобин през бременността са: бледа кожа, замаяност и неспособност за концентрация, виене на свят, обща слабост, постоянна умора и отпадналост, раздразнителност, сърцебиене, задух, изтръпване на крайниците, постоянно студени крайници, главоболие, лека болка и/или тежест в гърдите. Симптомите се влошават, когато нивата на хемоглобина продължават да вървят надолу с напредване на бременността.

Около 95% от случаите на анемия по време на бременност се дължат на недостиг на желязо. Желязото е съставна част от хемоглобина и наличието му е от ключово значение за производството на този белтък.
По време на бременност е необходимо жената да приема двойно по-голямо количество желязо от обикновеното (27-30мг дневно). Това се постига с приемане на храни богати на желязо и витамин С, като например – добре измити листни зеленчуци, цитрусови и други плодове, свежи морски дарове, добре обработени месо и месни продукти, яйца, млечни продукти, варива, пълнозърнести храни, ядки и др.

Желязото от растителните храни се усвоява по-лесно, ако се приема заедно с храни и напитки, богати на витамин С, витамин В12 както и фолиева и други органични киселини.Основният враг на желязото е калций, който възпрепятства правилното му усвояване. Ето защо е толкова важно да се разделят храните, съдържащи желязо от млечните продукти, които да се ползват в различни ястия. Също така много слабо се усвоява веществото в комбинация с чай и кафе.

Препоръчваните витамини за бременни обикновено съдържат нужното количесто желязо. Важно е бременната да приема само и единствено хранителни добавки, препоръчани от лекар, и то в точно определена дневна доза. Приемът на витамини за бременни може значително да намали риска от развитие на анемия по време на бременността.

Друг вид анемия, срещана по време на бремнност, е мегалобластната анемия. Представлява вид анемия, при която обемът на червените кръвни клетки е твърде голям и те са с нарушена узряване и функция поради недостиг на фолиева киселина или витамин В12. Небременните жени трябва да приемат по 180 микрограма фолиева киселина на ден, но по време на бременност дневните нужди се увеличават до 400 микрограма. При съмнение за анемия се изследват пълна кръвна картина, серумните нива на фолиева киселина и витамин В12. Ако те са понижени, диагнозата се потвърждава.

С цел превенция на всички жени бременни жени и такива, които се опитват да заченат, се препоръчва приемът на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина.
Също така е препоръчително да се приемат храни, богати на тази съставка, като черен дроб и листни зеленчуци, броколи, боб, семена и ядки, аспержи, авокадо, рукола, банани, домати, леща, карфиол, червено цвекло, царевица, моркови, нахут и др.

Лечението на мегалобластната анемия по време на бременност включва хранителни добавки с високо съдържание на фолиева киселина. Дефицит на фолиева киселина се наблюдава при 0.5-1.5% от бременните жени. Мегалобластна анемия се появява, когато дефицитът стане умерен до тежък. Недоимъкът на фолиева киселина води не само до анемия, но и до появата на дефекти на нервната система при новороденото, които могат да доведат до трайна инвалидизация.

Анемията се среща не толкова рядко в наши дни, затова е препоръчително всяка бременна жена да посещава редовно Женската консултация и да спазва стриктно съветите на своя акушер-гинеколог. Ние от ВИТА сме винаги на разположение за консултации, прегледи и каквито и да било въпроси, свързани с Вашата бременност. Може да ни намерите на телефоните на Регистратура, или да се запишете през superdoc.bg.