Полезно
11.11.2021

За Захарния диабет – въпроси и отговори в интервю с д-р Мая Христозова – ендокринолог във ВИТА

Световният ден на Захарния диабет се отбелязва всяка година на 14-ти ноември под егидата на Световната здравна организация.През 2007 г. с резолюция  на ООН той става ден, официално признат и от ООН. Датата е избрана във връзка с рождения ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест  през 1921г. изолира инсулина. Името му идва от латинската дума “insula”, което значи остров.

Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на Захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена на Януари 1922 г. на 14-годишен пациент, който впоследствие живее с инсулин още 14 години. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

В интервюто с д-р Мая Христозова – ендокринолог във ВИТА, се дава отговор на най-честите въпроси, свързани със заболяването захарен диабет

Кои са рисковите фактори за развитие на захарния диабет?
Факторите са различни, в зависимост от типа захарен диабет. От съществено значение са хранителните навици, намалената физическа активност, стресът в ежедневието.

За развитието на захарен диабет тип 2 основни рискови фактори са наднорменото тегло или затлъстяването, както и наличие на първостепенни родственици със захарен диабет тип 2.

За развитието на захарен диабет тип 1 се смята, че има налице генетична предразположеност, която се отключва от вирусна инфекция.

Кои са симптомите, които трябва да ни алармират, че трябва да посетим ендокринолог?
Такива симптоми са: често уриниране, непрестанна силна жажда, силно чувство на глад, загуба на тегло, особено нежелана такава, необяснима обща слабост, чести инфекции на пикочо-половата система, устната кухина и други. Проблемът обаче е, че повечето пациенти със захарен диабет тип 2, дълго време нямат оплаквания, а когато такива се появят, заболяването вече е доста напреднало.

Ето затова казваме, че диабетът не боли, за съжаление. При хора със захарен диабет тип 2, заболяването често се открива при профилактични изследвания или изследвания, направени по друг повод. Ето затова съветваме всички хора, особено тези с наднормено тегло и затлъстяване и имащи диабетици във семейството, редовно да провеждат профилактични изследвания и при нужда да бъдат насочвани към ендокринолог.

До какви късни усложнения може да доведе диабетът?
Диабетът уврежда очите, което може да доведе до слепота, уврежда и бъбреците, което води до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Редица хора със захарен диабет стигат до ампутации на крайници, развиват се съдови усложнения като исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Уврежда се и периферната нервна система, развива се диабетна полиневропатия.

За съжаление, при пациенти със захарен диабет тип 2 при откриване на заболяването често едно или повече от тези усложнения са вече налице. Важно е да се знае, че добрият контрол на заболяването намалява развитието на усложненията с около 40 процента. Ето защо е особено важно пациентите да се консултират профилактично с ендокринолог. При пациенти с установено вече заболяване трябва да се провеждат ендокринологични консултации два пъти годишно, а при необходимост - и по-често.

Какви са съвременните терапии за лечение на захарния диабет?
При захарен диабет тип 1 лечението е винаги с инсулин. При захарен диабет тип 2 е в зависимост от конкретния пациент и се определя от стадия на заболяването.

За щастие от 100 години насам диабетологията търпи бурно развитие. Непрекъснато излизат нови и все по-добри и усъвършенствани медикаменти за лечение на захарен диабет, което улеснява нашата работа и ни помага да изберем най-доброто лекарство за конкретния пациент спрямо неговото тегло, придружаващи заболявания, възраст, физическа активност, хранене и дори предпочитания.

Трябва да се има предвид, че лечението трябва да бъде винаги комплексно и да се лекува не само диабетът, но и съпътстващите го придружаващи заболявания като дислипидемия, артериална хипертония, затлъстяване и други.

Наред с медикаментозната терапия е добре пациентите със захарен диабет тип 1 и със захарен диабет тип 2 да бъдат консултирани със специалист, който да им назначи специална диета и режим на физическа активност.

Как може да намалим риска от развитие на захарен диабет тип 2?
Установено е, че промяната в начина на живот намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2 с около 60 процента.  Препоръчва се поне 30 минутна ежедневна физическа активност на ден, съчетана с балансирана диета и с намаляване на приема на бързи въглехидрати.

Как може да Ви намерят пациентите с подобен проблем?
Ако искате преглед или консултация, може да се обадите на телефоните на Регистратура на Вита, или да се запишете през online платформата superdoc.bg.