Иновативно лечение в областта на травматологията в МБАЛ ВИТА

Иновативно лечение в областта на травматологията в МБАЛ ВИТА
23 Септември 2020 г.

Д-р Иван Узунов – ортопед-травматолог във ВИТА, приложи най-съвременното високотехнологично лечение за вътреставни увреди на ставния хрущял със системата “Lipogems“ върху глезена на  младия атлет Светозар Искров. Спортистът е преживял тежка травма на глезенната става с увреда на вътреставния хрущял и костите, която е могла да стане причина за прекратяване на изключително успешната му спортна кариера. Сполучливата операция е извършена с помощта на доцент Атанас Кацаров и благодарение на дарението на фирма "Пирго меда“.

Какво представлява тази процедура?
 
В медицинската литература тя е позната като LIPOGEMS – терапия със стем клетки от мастна тъкан /АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS/.

Защо се прилагат мезенхимни клетки от мастна тъкан?

Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени от костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspiration (BMA):
•    честотата на MSC  в костния мозък е между 1 на 25 000 и 1 на 100 000 клетки,  което е 0,02%  в единица обем, докато ASC  съставляват приблизително 2%;
•    жизнеспособността и степента на диференциация на MSC от костен мозък намалява с увеличаване на възрастта, докато  АSC са  жизнеспособни и имат оптимална степен на диференциация, независимо от възрастта;
•    количеството мастна тъкан, която се взема и обработва с един сет и една процедура, може да бъде инфилтрирана в 4 до 6 стави едновременно на един човек, което прави манипулацията изключително ефективна при полиартроза.
Как се получава аспиратът от мастна тъкан?
Мастната тъкан се осигурява чрез липосукция от коремната област на пациента. Процедурата се извършва с местна анестезия.

Какво е Lipogems?

Lipogems е устройство за събиране, обработка и прехвърляне на автоложен липоаспират. Системата се основава на механично премахване на нежелани остатъци от мазнина и кръв, като измива, изплаква и оразмерява, взетата мастна тъкан. Получава се течен еднороден продукт, съдържащ регенеративни MSCs – перицити и адипоцити, които се инжектират в болната става на пациента.
Системата Lipogems е изработена от д-р Карло Тремолада, италиански лицево-челюстен хирург.

Какви са предимствата на Lipogems?

•    мастната тъкан е по-лесно достъпна
•    метода е минималноинвазивен
•    отнема по-малко от 1 час
•    може да се вземе много голямо количество тъкан

Какъв е ефектът от терапията със стволови клетки от мастна тъкан?

ASC могат да е диференцират в остеобласти, хондроцити, миоцити и адипоцити. Те са силни имуномодулатори, намаляващи възпалителните процеси и стимулиращи противовъзпалителните механизми.
Използването на Lipogems дава обещаващи резултати при пациенти с остеоартроза на коленни, тазобедрени, глезенни, раменни и други стави, като самостоятелна или съпътстваща процедура. В комбинация с продължително проследяване и съобразена с оплакванията консервативна и оперативна терапия, Lipogems, както и PRP, и BMA, са успешни методи за лечение, които стимулират регенеративните възможности на организма и възстановяват хрущялни увреди от II и III-та степен по  класификацията на Outerbridge.

В заключение нека да кажем, че регенертивния потенциал на мастната тъкан може да се използва във всички области на медицината: Ортопедия, Пластична хирургия, Гинекология, Лицево-челюстна хирургия, Урология, Гръбначна хирургия, Лечение на болката и др.

Lipogems освен това е и ефективен начин за справяне с ранните стадии на остеоартрозата.

След проведеното лечение Светозар се чувства отлично и много бързо възстановява тренировъчния си режим, почти е изравнил резултатите си от преди травмата и очаква да спечели квота за Олимпиадата през следващата година.
  Това лечение е достъпно за всички пациенти на болница ВИТА с увреди на ставния хрущял.За връзка с травматолозите на ВИТА, както и за отговор на въпроси към д-р Узунов, може да ползвате следните контакти:


ВИТА БАЗА 2 - ул. „ФИЛИП КУТЕВ“ №10
София 1407
Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
е-mail: [email protected]


 
Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:

* Безплатни прегледи на деца с гръбначни изкривявания през септември във ВИТА!
* Свободни позиции за ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ в МБАЛ ВИТА
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* Д-р Емил Костадинов и д-р Спас Иванов вече са част от екипа на ВИТА
* Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Интервю с д-р Илия Карагьозов за новооткрития ВИТА Дисплазия център
* ​НОВО! ВИТА открива ДИСПЛАЗИЯ ЦЕНТЪР за диагностика и лечение на предракови състояния
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя

 
 
 
 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7175
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах