Метаболитна и бариатрична хирургия

Какво е метаболитна и бариатрична хирургия

С какво се занимава бариатричната хирургия?
 

Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Този тип хирургия все още е малко позната у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Тези заболявания включват диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб, уринарна стрес инконтиненция, мозъчен псевдотумор и др.

В случаите с висока степен на затлъстяване подлагането на такъв тип хирургична интервенция води до понижаване и на общата смъртност. Поради това все повече се налага определението „метаболитна хирургия”.


Какви са основните фактори за затлъстяването и до какво може да доведе то?

Има много и различни причини за затлъстяването, но е факт, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато се увеличава. По данни на Световната здравна организация от 1980 г. насам затлъстяването се е утроило в много страни от Европейския регион, като наднорменото тегло и затлъстяването засягат 50% от населението в по-голямата част от европейските страни. Установено е, че 60% от населението на света, т.е. 3,3 млрд. души, биха могли да бъдат с наднормено тегло (2,2 млрд.) или със затлъстяване (1.1 млрд.) до 2030 г., ако последните тенденции продължат да се развиват.

Наднорменото тегло драстично повишава риска от развитие на редица незаразни заболявания, като диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит и други тежки придружаващи заболявания. В по-голямата част от европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% от исхемична болест на сърцето и 55% от хипертонична болест сред възрастните.


Кога се налага оперативно лечение при затлъстяване?

Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт; имат индекс на телесната маса (body mass index – BMI) 35 и по-висок и имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други; както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания.


Каква е целта на интервенцията?

Най-общо казано бариатричната хирургия има за цел едно единствено нещо - да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя се е доказала като най-ефективният метод за лечение на тежко затлъстели пациенти, като намалява смъртността и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, което е предпоставка за по-добро качество на живот.

А ако се интересувате от проблемите на Бариатричната и Метаболитна хирургия и искате да общувате неформално с хора с такива проблеми или да търсите помощ и съвет, както и да споделяте минал опит в тази сфера, непременно се включете в нашата Фейсбук група, наречена Метаболитна и бариатрична хирургия - МБАЛ Вита.

Вижте повече на https://bariatria.vita.bg/

Вита бариатричен симпозиум
 
На 25 и 26 октомври 2019 година МБАЛ Вита бе домакин на Първия Вита бариатричен симпозиум с международно участие.
Събитието събра в София цвета на българските хирурзи, ангажирани с проблемите на затлъстяването, видни имена от европейската хирургия и множество изтъкнати ендокринолози, диетолози и психолози.

Специален гост на симпозиума бе проф. д-р Пламен Стайков от Болница Krankenhaus Sachsenhausen – Германия. Вижте какво каза той пред камерата на Нова ТВ.Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Не се колебайте да се свържете с нас на телефон: 02 45 22 000 или на имейл: [email protected].

За записване на час:
Запази час онлайн


Вижте какво разказват някои от нашите пациенти:Вижте още:

Екип на Отделението по Метаболитна и бариатрична хирургия
Видове операции
Първи Вита бариатричен симпозиум

Попитай Поли


Какво е метаболитна и бариатрична хирургия
Какво е метаболитна и бариатрична хирургия
Какво е метаболитна и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

9948
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах