Полезно
07.04.2020

Какво е това "Цветна бременност"? Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене в ранен срок на бременността?

Бременността при жените е с продължителност около 40 гестационни седмици и се дели условно на три триместъра.

Първият триместър обхваща периода от зачеването до 12-та гестационна седмица и е съпътстван от процес, наречен ограногенеза. По време на този процес се образуват всички органи и системи на плода, а впоследствие те само нарастват и се доразвиват, за да могат да позволят извънутробен начин на живот. Първият триместър е и периодът, през който започват първите осезаеми промени в организма на бъдещата майка.

Системното излагане на бременната жена на вредните въздействия на алкохол, никотин, гладуване, злоупотреба с лекарствени и наркотични средства, може да се окаже пагубно влияние за развитието на ембриона в този ранен срок. Независимо, че бременността е физиологично обусловен процес при бозайниците, в това число и човека, тя не винаги протича физиологично. Отклоненията от нормата могат да съпътстват всеки един от тези три триместъра.

Едни от най-честите отклонения от нормата, характерни за начална бременност, са появата на генитално кървене, често с отсъствие на болка

Най-често срещаните причини за генитално кървене в първи триместър на бременността са:

Предимплантационно кървене (bleeding before implantation). Появява се в момента на имплантация на ембриона в лигавицата на матката (ендометриума). Наблюдава се между седем и десет дни след зачеването. Дължи се на факта, че при имплантиране се отварят малки кръвоносни съдове в предварително подготвената за имплантация лигавица на матката. Не се среща при всяка бременна жена. Оскъдно е като количество, няма болка. Самата имплантация може да е свързана с дискомфорт и болки, подобни на менструалните. Поради тази причина често симптомите на начална бременност се бъркат с предменструален синдром.

Кървене, вследствие на наличие на полип на шийката на матката (polyp of uterine cervix). Полипите са доброкачествени образувания, които рядко достигат големи размери. Често растат на краче и се подават през канала на шийката на матката. Тяхната повърхност е лесно ранима и при полови контакти в ранна бременност могат да са причина за генитално зацапване. Често не е обилно, съпроводено е с наличие на ясна кръв и почти винаги след полов контакт, за който пациентката съобщава. Заради високото хормонално ниво при бременната жена, полипите могат да достигнат и по-големи размери и да кървят дори и при напън и по-малки физически усилия от страна на бременната. По време на бременност се третират само по изключение. Премахването им е оперативно и то след пуерпералния период (42 дни след раждането). Оскъдно генитално кървене може да се наблюдава и при ерозия на шийката на матката (erosion of uterine cervix). Често се провокира след полови контакти.

Кървене, вследствие на хормонален дисбаланс (hormonal disbalance and low levels of progesterone). Най-често се касае за гестагенна недостатъчност, вследствие на което се появява генитално кървене или цапане. Основният гестаген е прогестеронът. Той се отделя от жълтото тяло на бременността corpus luteum graviditatis, образувано на мястото на отделената при овулация яйцеклетка. Поддържането на високо ниво на прогестерон е от особено важно значение в ранна бременност и е необходимо за нейното физиологично протичане. Намаляването на нивото му в кръвта води до оскъдно тъмно-кафяво зацапване, което след въвеждане на хормона външно с медикаменти намалява или дори спира. След формирането на плацентата, което става до 12-та гестационна седмица, тя започва производството на прогестерон и ако такъв е внасян външно с медикаменти, то приемането им може да бъде преустановено с постепенно намаляваща доза. Това става след преценка на следящия бременността акушер-гинеколог. Този тип кървене, също рядко е съпътствано от болки.

Кървене от онази част на ендометриума, в която все още не е разположен плодният сак. В начална бременност и средно до около 16-та гестационна седмица плодният сак заема само малка част от ендометриума на матката. Нараствайки той покрива цялата кухина на матката и затова на практика след 16-та седмица на бременността не може да има кървене, дължащо се на незает от плодния сак ендометриум. В миналото това кървене се е наричало „цветна бременност“, защото се е появявало около периода на очакваната менструация. Като интензитет е по-оскъдно от истинското менструално кървене, по- краткотрайно и безболезнено. Тези чисто субективни отклонения от нормата, правят впечатление на жените и повечето търсят съдействие от гинеколог още при първата такава различна менструация. В миналото жените са били по-малко информирани, по-малко четящи и интересуващи се и за това е била честа практика да разбират, че са бременни едва в четвърти месец на бременността (16-та гестационна седмица).

Извънматочна бременност (extrauterine pregnancy) и генитално кървене. При наличието на бременност, която се е имплантирала някъде далеч от еднометриума, се появява кървене, наричано spotting - оскъдно, тъмно-кафяво, може да е съпроводено с умерено изразена болезненост в областта на аднексите на матката (тръби, яйчници). Наличието на положителен уринен тест за бременност не гарантира, че тя се развива вътрематочно. Състоянието изисква консултация с гинеколог и провеждането на допълнителни хормонални изследвания на бременната. Ако се потвърди наличието на извънматочна бременност, тя се прекъсва оперативно.

Кървене вследствие на възпалителни заболявания на влагалището - колпит (different kind of inflammation of vagina). То е оскъдно и обикновено е съпроводено с парене, болка, дискомфорт. Някои видове гъбични и бактериални инфекции, особено в острата си фаза, могат да доведат до оточност на съдовете на влагалищната лигавица, както и на самия епител на лигавицата, което да е причина за оскъдно генитално цапане, парене, болезненост. Повечето препарати за третиране на влагалището са контраиндицирани в ранен срок на бременността, но има изключения.

Кървене, дължащо се на напреднала форма на рак на шийката на матката, рак на влагалището, рак на вулвата (cancer of uterine cervix, vagina, vulva). Рядко се срещат в млада, детеродна възраст, но никога не бива да се изключват напълно като причина за кървене в този срок на бременността.
Кървене, дължащо се на отлепване на плодния сак. То е по-обилно като количество, често е свързано и с коликообразни болки в областта на корема и малкия таз. Изисква хоспитализация и адекватно лечение. Процесът е обратим, докато абортът вече не е в ход. В тези случаи абортът не може да бъде спрян.

Кървене, дължащо се на загиване на ембриона в ранен срок на бременността (missed abortion). Неразвитието на ембриона и липсата на сърдечни пулсации се установява чрез ултразвуков преглед. Този тип кървене е различно по интензитет и зависи от срока на бременността, както и от други фактори. Може да е съпроводено с болка или да протече без наличие на болкова симптоматика. Бременността е обречена и трябва да бъде прекратена в най-ранен възможен срок. Причините за спиране на сърдечната дейност на плода в ранен срок на бременността могат да бъдат най-различни.
 
Гениталното кървене в първи триместър на бременността е винаги патологично и бременната задължително трябва да потърси медицинска помощ, за да може то да бъде овладяно и третирано своевременно и правилно.