Как да опазим децата си от COVID-19 и от ефекта на изолацията? Интервю с д-р Ива Иванова, педиатър в МБАЛ ВИТА

Как да опазим децата си от COVID-19 и от ефекта на изолацията?
Интервю с д-р Ива Иванова, педиатър в МБАЛ ВИТА
26 Април 2020 г.
Сovid-19. Коронавирус. Извънредно положение. Ужас. Страх. Пандемия. Опасност. С тези мисли ставаме, с тях лягаме... Имаме деца, имаме родители, имаме кредити, нямаме работа ... А докога ще продължи тази ситуация, ударила ни като гръм, нечувана, невиждана, неподозирана... Докога ще издържим – във времена, когато сме застрашени освен здравословно, но и психически, и икономически? Това вълнува мислите ни, тревогите ни, завладява цялото ни ежедневие. За семействата с деца една още по-опасна мисъл взема превес.
 
Как да опазим децата си от COVID-19 и от ефекта на изолацията? -
съвети на д-р Ива Иванова, педиатър от МБАЛ ВИТА


 
Какво знаем до този момент?
Семейството на коронавирусите е причинител на страдания най-често сред животните. Много рядко е възможно да се предава от животно на човек. Причинител на сегашната световна ситуация, придобил гражданственост като Ковид-19, по една или друга причина се е видоизменил така, че прави тежки поражения в човешкия организъм и може да се предава от човек на човек. Инкубационният период е от 2 до 14 дни.

Процентът на безсимптомните носители и на леките форми е висок, което го прави изключително подмолен – така заразеният предава инфекцията дори без да подозира.
В случай на влошаване се развива остър респираторен дистрес синдром, не са рядкост сърдечно-съдови усложнения, сепсис, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Всъщност, моделът на поведение на този причинител е неясен и за много от нещата се учим в движение, все още има доста неизвестни. Няма и специфично лечение, засега се прилагат различни схеми, но нито една от тях не дава 100% успеваемост.

Ваксина няма
Не е ясно защо децата и младите организми са сравнително пощадени. Тежката форма на протичане и усложненията се наблюдават в повечето случаи при възрастни и хронично болни.

Поведение при липса на симптоми
От 13 март в България е въведено извънредно положение – отменени са детски консултации и имунизации, женските консултации, плановите операции, свижданията. Преустановени са училищните занимания, посещенията в детски градини и ясли; голяма част от работещите са изпратени вкъщи – в отпуск или работа от дома.

При липса на симптоми най-сигурното средство да продължим да нямаме такива е изолацията. Ограничаваме до минимум излизанията извън дома. Носим маски и ръкавици. Спазваме #дистанция на поне два метра при среща с хора. По този начин се свежда до минимум разпространението на вирусни частици от хора, които до този момента не са наясно, че са заразоносители. Нека фактът, че младите хора и децата по-рядко боледуват, не ни успокоява и не понижава бдителността ни, тъй като те могат да предадат инфекцията на човек, който не би я изкарал толкова леко и безсимптомно. Заредете се с търпение.

Нямаме яснота колко дълго ще продължи тази ситуация
Опитайте  се да стимулирате имунитета си като се храните пълноценно и приемате витамини и минерали под различни форми. В това положение слънчева енергия ще черпим от терасата, вместо в парка и гората, както обичайно препоръчваме.

⚪ Мийте често и продължително ръцете с топла вода и сапун.
⚪ Дезинфектирайте често повърхности, които докосвате в ежедневието си – ключове, дръжки на врати, телефони, компютри.
⚪ Избягвайте да пипате лицето си, очите, носа, устните.
⚪ Кашляте или кихате в кърпичка, която веднага след това изхвърляте.
⚪ Проветрявайте често дома.

Това са все препоръки, които даваме за предпазване от всяка една респираторна инфекция. С тази разлика, че Ковид-19 е една идея по-агресивен – задържа се по-дълго време върху повърхности, има по-продължителен инкубационен период, чести са асимптомните и леки форми, дава сериозни усложнения, макар и рядко.

Ами ако се разболеем?
Светът не е само коронавирус, макар напоследък да се говори само за това. И все пак, не е задължително всеки проявен симптом да асоциираме с тази инфекция.
В случай на разболяване е редно да уведомите наблюдаващия вашето детенце педиатър. По преценка проблемът се уточнява по телефон или бивате насочени за преглед. Въпреки съвременните средства за комуникация – телефон, вайбър, месинджър, онлайн консултации, аз все пак предпочитам състоянието да се уточнява чрез преглед – така рискът да се изпусне и най-малкият детайл е минимален. Като това, разбира се, се случва в условията на спазване на всички противоепидемиологични мерки – недопускане струпване на хора пред кабинета, #дезинфекция след всеки пациент, проветряване, носене на маски.

Поведение при съмнение за коронавирусна инфекция
В условия на пандемия всеки проявен симптом се третира като породен от актуалното за периода заболяване, до доказване на противното. Какво е характерно – висока температура, втрисане, болки в главата, очите, кости,стави,мускули, стягане в гърдите, недостиг на въздух (задух), суховата кашлица, болки в корема, диария, неповлияване от симптоматичното лечение, рязко влошаване между 3-7 ден. Това го срещаме и при доста други вирусни инфекции, затова е нужно да се обсъди с педиатър, който да насочи за тест или при необходимост други изследвания, и хоспитализация. За щастие, както вече изкоментирахме, поне по последни данни, децата са пощадени от това световно зло.

Бих посъветвала родителите да се опитат да се съхранят най-вече психически. Нaясно съм, че в съзнанието на всички ни бушуват мисли и вълнения от най-различно естество. Никой не може да каже със сигурност докога ще продължи тази ситуация. Но колкото и да се проточи, каквито и последици да има след нея, ние трябва да продължим психически стабилни. Нека не изпадаме в крайности – не е редно нито да неглижираме проблема, нито да чертаем бъдеще в страховити краски.

Лекари и пациенти сме заедно в борбата – имаме си доверие, можем да разчитаме един на друг, редно е да спазваме препоръките. Нека всички дадем максимума на това, което се изисква от нас и положим усилия да възстановим нормалния ритъм на живот.
 

Свързани публикации:
* Какво е това "Цветна бременност"? Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене в ранен срок на бременността? - статия на д-р Венислава Александрова, акушер-гинеколог във ВИТА, публикувана в списание MEDINFO
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
Виртуален навигатор за бременни жени с акушерката Ева Павлина: "10 неща, които да направите, преди да родите!"
* Удостоверение за неотложно пътуване до МБАЛ ВИТА
* Д-р Чорбова- Началник на Родилно отделение на МБАЛ ВИТА, отговаря как да се пазят бременните жени в ситуация на епидемия от COVID-19
*Д-р Гергинова – Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ ВИТА, със съвети към родителите на новородени и малки деца в условията на разпространение на Корона вирус
* Строги правила за пациентите и персонала на ВИТА във връзка със съвместната борба с Корона вируса!
 

 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

6855
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах