КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ - няколко практични съвета от д-р Тошева - специалист дермато-венеролог във ВИТА

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ - няколко практични съвета от д-р Тошева - специалист дермато-венеролог във ВИТА
19 Април 2021 г.
1.    Д-р Тошева, какво представлява слънчевото облъчване и защо то може да бъде опасно за кожата ни?
Слънчевите лъчи, на които е изложена Земята, са три типа: UVA,UVB и UVC. Те не само ни даряват с живот и светлина, но могат да бъдат и вредни, дори опасни за здравето на човека.

UVC-лъчите се спират от озоновия слой, който ни предпазва от тяхното унищожително действие, докато UVA и UVB-лъчите достигат до земната повърхност, следователно и до нас – хората.

В случаите, когато слънчевото облъчване е с голяма сила, то може да причини нежелани промени върху човешката кожа. Ако облъчването е на малки дози, но за повече време, също в течение на времето се получават нездравословни въздействия, наречени фотостареене на кожата. Затова кожата трябва да бъде предпазвана, особено през сезоните с интензивно слънчево греене.

2.    Кои типове кожа са най-уязвими?
Типовете кожа са четири основни вида. Първият тип са хора с рижи или  с много светли коси и очи, понякога кожата им е обсипана с лунички. Тези хора лесно изгарят и почти никога не успяват да направят тен.

 Вторият тип са хора със светли коси и светли очи. Кожата им изгаря при силни слънчеви лъчи, но все пак могат да получат равномерен лек тен.

Третият тип са хора със светло-кестеняви коси, кафяви очи и матова кожа. Те също могат да получат изгаряне при интензивно облъчване, но получават чудесен тен при печене на слънце.

Четвъртият тип хора имат тъмни, черни коси, тъмни очи и тъмна кожа. Те са щастливци, защото много рядко изгарят на слънце и бързо получават тен.

Най-уязвими за слънчево изгаряне и за кожни проблеми са хората от първи и втори фототип.

3.    Какъв е механизмът на така желаното почерняване? Може ли да постигнем тен по безопасен начин?
Меланинът е пигмент, който се произвежда от меланоцитите. Те синтезират два вида меланин: феомеланин – червен, и еумеланин – тъмно-кафяв. Меланинът защитава тялото от слънчево изгаряне и от увреждане на ДНК на клетките.

Процесът на меланогенезата се задейства както от слънчевите лъчи, така и от изкуствени ултравиолетови източници. Умереното излагана на слънце води до производството на меланин и на витамин Д. Затова е препоръчително да се правят слънчеви бани до 11 часа и след 16 часа особено по време на летните жеги. В никакъв случай, дори в тези часове, не бива да се забравя добрата защита на кожата.

4.    Лекарите казват, че витамин D е много полезен, особено по време на пандемията от Ковид 19. Как да събираме този витамин, без да си навредим на кожата?
Витамин Д може да се доставя на организма само чрез умерено и разумно излагане на слънце в разрешените от дерматолозите часове, което обаче трябва непременно да е придружено от ползване на подходяща слънчева защита, съобразена с типа кожа.

5.    Как можем да защитим лицето си от слънцето?
Най надеждната защита е целогодишно ползване на фотопротективни кремове, носене на очила и шапка.

6.    Как се избира слънцезащитен крем?
Когато сте в магазина и избирате своята защита от слънцето, първо гледате SPF фактора. Това е индексът на Вашата степен на защита. Той Ви информира за времето, през което няма да се появи зачервяване на кожата от UV лъчите, на които е изложена, след прилагане на продукта в сравнение с времето, когато не сте използвали този продукт.

Например, ако незащитена кожа се зачервява за десет минути, то тогава със защита с SPF 30, това ще отнеме 30 пъти повече време.

Освен това, обърнете внимание и на съставките на продукта – дали са с химически или с механичен филтър. Това се налага заради факта, че голяма част от хората отключват алергии от химическите филтри.

7.    Как да го ползваме, за да е ефективен?
Слънцезащитният крем се нанася няколко пъти дневно и минимум 20 минути преди излагането на слънце.

8.    Д-р Тошева, защо се смята, че солариумът е вреден?
UV-лъчите водят до натрупване на свободни радикали, те унищожават колагена в кожата и тя губи своята еластичност. Това е една от основните причини за бързото стареене, особено на лицето и ръцете. Прекомерното облъчване увеличава и риска от ракови образувания на кожата. Това са причините солариумът да не се препоръчва при бременност, след епилация, при хиперпигментация или при дерматоза.

Има и зависимост на някои хора към солариумните процедури, които с лека ръка пренебрегват доказания факт, че солариумът  увеличава многократно риска от сериозни заболявания на кожата.

9.    Как да предпазим бебетата и малките деца?
Иска ми се по някакъв начин да успеем да обясним на майките, че според медицината децата не бива да бъдат водени на море до навършване на двегодишна възраст.

Иначе в парка през лятото няма проблем да сте навън с малкото дете до 11 часа и след 16 часа. Но дори и в тези часове задължително ползвайте слънцезащитен крем с подходящ фактор, който е изработен специално за бебета.

10.    Кои съвети бихте дали на своите пациенти сега, когато предстои сезонът на все по-силното слънце?
Хубаво е преди настъпването на лятото да посетят своите дерматолози и да направят профилактичен прегледна пигментните образувания по кожата си. А през останалите сезони нека се излагат на слънце в разумни граници и да ползват фотозащитен крем задължително.

11.    Кои симптоми и промени по кожата ни трябва да ни безпокоят?
Следете внимателно най-вече за промени във вида на бенките. Ако установите промяна, веднага трябва да бъдете прегледани от дерматолог. Наблюдава се за разлика в размера, пигментацията, дали не се възпаляват или пък не прокървяват.

12.    Колко често трябва да ходим на дерматолог, за да нямаме проблеми?
Поне веднъж годишно е задължително, ако нямате видим проблем. Прегледът може да ви спести много притеснения и проблеми. Ние, дерматолозите на ВИТА сме на Ваше разположение за записване на часове чрез телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин

Може да Ви интересува още:
* Уролозите от ВИТА с БЕЗПЛАТНИ прегледи през април!
* Защо анемията е опасна по време на бременност- интервю с д-р Нела Владимирова от ВИТА
* Какво знаем и какво не знаем за ваксините срещу COVID-19 – интервю с д-р Анна Савчева – Медицински директор на ВИТА
* Естествено раждане или секцио – как да решим? – отговаря в интервю д-р Дойчиновски от ВИТА
* ГЕРБ (Гастро-езофагеална рефлуксна болест) – симптоми и лечение - от д-р Спас Иванов – хирург във ВИТА
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК


 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8559
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах